Μετά την Ελλάδα πλεόνασμα αναμένει και η Ισπανία




Τη χθεσινή δήλωση του Ισπανού Υπουργού για τον Προϋπολογισμό, Cristobal Montoro ότι ο προϋπολογισμός της χώρας του θα εξισορροπήσει ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο δηλαδή το 2015, ενισχύοντας την ισπανική οικονομία και αμβλύνοντας τους φόβους ότι το βάρος χρέους θα καταστεί μη βιώσιμο, προβάλλει ανταπόκριση από τη Μαδρίτη του David Roman και Ilan Brat στην ηλεκτρονική έκδοση της WSJ, με τίτλο «Spain Expects Primary Budget Surplus in 2015».

Ο κ. Montoro ανέφερε ότι η έξοδος της Ισπανίας από την ύφεση τους τελευταίους μήνες κατέστησε εφικτή για την κυβέρνησή του την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό έως το 2015. Η αλλαγή αυτή στους υπολογισμούς της ισπανικής κυβέρνησης, τονίζεται, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο τα μέτρα λιτότητας στις περιφερειακές κυβερνήσεις της ευρωζώνης αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς, με τη βοήθεια της ΕΚΤ.

Ειδικότερα όσον αφορά στην Ελλάδα, επισημαίνεται ότι μετά τις φορολογικές αυξήσεις και τις περικοπές δαπανών επί χρόνια, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη Κυριακή τον προϋπολογισμό του 2014 που καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, με τη συμβολή των αυξανόμενων εξαγωγών, το πλεόνασμα του 2013 θα είναι μεγαλύτερο από το αρχικώς αναμενόμενο.

Αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις της με τους διεθνείς πιστωτές διευκολύνοντας την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων τον επόμενο χρόνο, προσθέτει το δημοσίευμα.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304744304579250430801562224

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: