Κυπριακό: Τοπίο στην ομίχλη…




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να συναντηθεί ξανά με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, εκτός κι αν συμφωνηθεί κοινό ανακοινωθέν. Αυτό ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Εθνικό Συμβούλιο, χθες, σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά επιμένει στην εσωτερική ιθαγένεια, στην εκχώρηση κυριαρχίας από τα συνιστώντα κρατίδια, ενώ προδήλως θέλει να αποφύγει την έκδοση ανακοινωθέντος.

Το σκηνικό που περιέγραψε ο Πρόεδρος σε σχέση με το Κυπριακό δεν προδικάζει σύντομα συνομιλίες, αν και οι προσπάθειες συνεχίζονται. Όπως ανέφερε, επιμένει στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος και πως ενημερώνει για τη θέση του τις ξένες κυβερνήσεις. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως οι Βρετανοί βλέπουν την αναγκαιότητα αυτή περισσότερο από τους Αμερικανούς.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά προετοιμάζεται ούτως ή άλλως για τις συνομιλίες και χθες το απόγευμα συσκέφθηκε με την Ομάδα Νομικών στήριξης του Διαπραγματευτή ενόψει και της άφιξης στο νησί, την ερχόμενη Κυριακή, του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Η τουρκική πλευρά, πάντως, διά του Οζντίλ Ναμί δήλωσε πως υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις και πως επιτεύχθηκε συμφωνία (Χριστόφια-Ταλάτ) σε δύο κεφάλαια, Ε.Ε. και οικονομία, ενώ στο τρίτο, το οποίο χαρακτήρισε σπονδυλική στήλη της λύσης, δηλαδή στο μοίρασμα της εξουσίας και στη διοίκηση, «υπάρχουν πολύ σημαντικές προσεγγίσεις».

Ο Ναμί που επικαλέστηκε πολλές φορές το σχέδιο Ανάν, υποστήριξε πως η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων Αποζημίωσης Ακινήτων λειτουργεί αποδοτικά και συμβάλει στη λύση. Για το εδαφικό είπε πως όταν «οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν τη λύση», στα 10 χρόνια που πέρασαν οι επενδύσεις που έγιναν μείωσαν το ποσοστό της ρύθμισης. Όσο καθυστερεί η ουσιαστική λύση, θα καταστεί αναπόφευκτη η μείωση, όλο και περισσότερο, του ποσοστού αυτού.

Πάντως, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου ανακοίνωσε κάθοδο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου για συζήτηση πρακτικών βημάτων υλοποίησης της συνεργασίας των δύο χωρών. Η κάθοδος των Ισραηλινών έκλεισε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας Αναστασιάδη- Νετανιάχου.

ΣΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Τα συγχαρητήρια των μελών του Εθνικού Συμβουλίου πήρε ο νέος πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, χαριτολογώντας τον ρώτησε εάν θα ανασχηματίσει τους υπουργούς του κόμματος.

Πριν απαντήσει ο κ. Παπαδόπουλος, στην κουβέντα παρενέβη ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε πως είναι πρόεδρος κόμματος που εξελέγη και όχι της Δημοκρατίας… Δίπλα στον Νικόλα Παπαδόπουλο ήταν ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Κενεβέζος.

Στην Ομάδα Νομικών στήριξης του Διαπραγματευτή μετέχουν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός του, Κ. Κληρίδης και Ρ. Ερωτοκρίτου, ο Χρήστος Κληρίδης, ο Νίκος Κλεάνθους, ο Παναγιώτης Δημητρίου, ο Τουμάζος Τσελεπής, ο Μάριος Ηλιάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΚΕΡΙ

Επιστολή από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις 9 Νοεμβρίου. Ο Αμερικανός υπουργός αναφερόταν στην επιστολή στις προοπτικές της διαδικασίας των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος απάντησε στην επιστολή εξηγώντας τη θέση του για την ανάγκη έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος.

Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: