Η κ. Λαγκάρντ αναγνωρίζει τα λάθη του ΔΝΤ αλλά δεν αλλάζει την πολιτική της για την Ελλάδα




Δώρον άδωρον αποτελεί για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, η νέα ομολογία της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα λάθη του οργανισμού που ηγείται και τα οποία αφορούν το Ελληνικό Πρόγραμμα, που έφερε δυστυχία και φτώχεια.

Μιλώντας ενώπιον Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι για το ΔΝΤ ήταν ζήτημα τιμής να αναγνωρίσει το λάθος στους λεγόμενους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές στην περίπτωση της Ελλάδας αλλά και άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Η επικεφαλής του Ταμείου, διευκρίνισε πως ακόμη και στην περίπτωση που το εν λόγω λάθος είχε εντοπισθεί εγκαίρως, οι συστάσεις οικονομικής πολιτικής του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα ήταν οι ίδιες, αλλά εκτεταμένες σε βάθος χρόνου. Είναι φανερό, ότι ενώ παραδέχεται τα λάθη του ΔΝΤ δεν κάνει τίποτα για να αφαιρέσει τα βάρη από τις πλάτες του ελληνικού λαού.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως το λάθος στην περίπτωση των πολλαπλασιαστών έγκειται στο ότι δεν υπολογίστηκαν ορθά σε σχέση με την έκταση της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις των περιοριστικών οικονομικών πολιτικών που εφαρμόσθηκαν όχι μόνο στην ίδια αλλά και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Απέδωσε δε το λάθος στην έλλειψη σχετικής εμπειρίας στη διεθνή οικονομική σκηνή.

Ποια κρίση ξεπέρασε η Ευρώπη με 12% ανεργία;

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, κατά της υπέρμετρης αισιοδοξίας για την πρόοδο που σημειώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες στην αντιμετώπιση της κρίσης τάχθηκε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας στην ίδια επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

«Μπορούμε να πούμε ότι η κρίση είναι πίσω μας, όταν το 12% του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργοι πολίτες;» αναρωτήθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ και ζήτησε από τους Ευρωπαίους να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, κυρίως αυτές που αφορούν την τραπεζική ένωση.

«Υπάρχουν εμφανή σημάδια ότι δεν πάνε όλα καλά» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και έχουν γίνει προσπάθειες για να γυρίσει η σελίδα της κρίσης», πρόσθεσε, στην ομιλία της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική επιτροπή (CESE) του Ευρωκοινοβουλίου.

«Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι κερδίσαμε. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε, καλώντας κυρίως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αφήσει για καιρό ακόμα το βασικό της επιτόκιο σε χαμηλό επίπεδο και να καταπολεμήσει την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Η Λαγκάρντ σημείωσε επίσης ότι η τραπεζική ένωση «παραμένει μια προτεραιότητα», την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ξεκίνησαν σήμερα μια έντονη διαπραγμάτευση για τον μηχανισμό που θα αναλάβει να καθορίσει την τύχη των προβληματικών τραπεζών της ευρωζώνης.

«Η θέση μας στο ΔΝΤ είναι αρκετά απλή: η τραπεζική ένωση θα πρέπει να είναι μια απλή ένωση με έναν ενιαίο μηχανισμό επιτήρησης και έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών που θα διαθέτουν ένα κοινό δίχτυ ασφαλείας», δήλωσε.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναγνωρίσει «ότι υπάρχουν πολλά πολύπλοκα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτή τη στιγμή, όμως ζητάμε, προτρέπουμε, παρακαλούμε να εξεταστεί ένα σύστημα απλό, αποτελεσματικό, δίκαιο και όσο το δυνατόν πιο προβλέψιμο».

Γενικότερα, η Λαγκάρντ χαιρέτισε τις «προόδους» που σημειώθηκαν στην Ευρώπη από την αρχή της κρίσης, προόδους που μεταφράζονται σε αυξημένες προοπτικές ανάπτυξης και μια κάμψη των ποσοστών της ανεργίας.

Όμως «δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση και διότι γιατί με ρυθμό ανάπτυξης 1% (η οποία προβλέπεται να καταγραφεί το 2014) στην ευρωζώνη δεν θα πρέπει να επιβραδύνουμε τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε η ίδια.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, ANA-MPA, Reuters – Φωτογραφία: IMF

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: