Η Γερμανία απέκτησε κυβέρνηση…




Στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία με την συμμετοχή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Βαυαρίας και των Σοσιαλδημοκρατών αναφέρεται ανταπόκριση των Patrick Donahue και Arne Delfs από το Βερολίνο στο BLOOMBERG με τίτλο «Merkel Begins Third Term Bolstered by SPD Backing for Coalition».

Υπογραμμίζεται ότι είναι διασφαλισμένη πλέον η παραμονή της Άγκελα Μέρκελ ως Καγκελαρίου, καθώς στην κυβερνητική συμμαχία ανήκουν οι 504 από τους 631 βουλευτές της Κάτω Βουλής. Η ανάκτηση επίσης του ελέγχου στην Άνω Βουλή, τον οποίο είχε χάσει στα μέσα της προηγούμενης θητείας της, της επιτρέπουν να προωθήσει την πολιτικής της χωρίς την απειλή της αντιπολίτευσης.

«Για να πετύχει τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα στηρίζει την πρώτη της προτεραιότητα, την Ευρώπη, (η κα Μέρκελ) προέβη σε πολλές παραχωρήσεις στα εσωτερικά και οικονομικά θέματα» έναντι των Σοσιαλδημοκρατών επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο, Holger Schmieding, Προσθέτοντας ότι «επιθυμία της είναι να συνεχίσει την πολιτική ισχυροποίησης της Ευρώπης έναντι μελλοντικών αναταράξεων και να επιτύχει το τέλος της σημερινής ευρωπαϊκής κρίσης. Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία».

Η ανταπόκριση κάνει παράλληλα αναφορά στα θετικά στοιχεία ως προς την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, διευκολύνοντας το έργο της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Η Ελλάδα, σημειώνεται, επίκεντρο της κρίσης από τα τέλη του 2009, επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα, η Ιρλανδία εξέρχεται από το σχέδιο διάσωσης, ενώ η δημοσιονομική προοπτική της Ισπανίας βελτιώνεται.

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-15/merkel-begins-third-term-buttressed-by-spd-support-and-schaeuble.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: