Επενδύουν στο παρασκήνιο – Οι Αμερικάνοι σε δράση, η Ε.Ε. «φιλοξενεί» τους διαπραγματευτές




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μετέωρο παραμένει το επόμενο βήμα στο Κυπριακό, μετά και την αποτυχημένη άτυπη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, την περασμένη Δευτέρα.

Η προσπάθεια εξεύρεσης κοινής γλώσσας, που θα οδηγήσει σε ανακοινωθέν, θεωρείται δύσκολη, εκτός κι εάν επιστρατευτούν «εποικοδομητικές ασάφειες». Κοντολογίς, μόνο εάν υιοθετηθούν διατυπώσεις που μπορούν να τύχουν πολλών ερμηνειών και θα συνιστούν κοστούμι για όλα τα μέτρα.

Η προσοχή βρίσκεται αυτές τις ημέρες και στη δυνατότητα παρεμβάσεων στο παρασκήνιο. Οι παρεμβάσεις αυτές, αναφέρουν όσοι τις ενθαρρύνουν, ενδέχεται να είναι και οι μόνες που θα «σώσουν την παρτίδα» και να αποτρέψουν ναυάγιο. Σε αυτό το παιχνίδι των παρασκηνιακών κινήσεων, οι Αμερικανοί είναι οι μόνοι που μπορούν αυτή τη στιγμή να παίξουν ρόλο, καθώς διατηρούν κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα. Είναι άλλωστε από τους λίγους που θεωρούν σε αυτή τη φάση πως η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα.

Ο Αμερικανός πρέσβης (φωτογραφία) στη Λευκωσία, ο οποίος φαίνεται πως έχει αναλάβει δραστήριο ρόλο, πραγματοποιεί επαφές τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα. Τις τελευταίες ημέρες συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών Οζντίλ Ναμί. Την περασμένη Δευτέρα, πριν την άτυπη συνάντηση, είδε και τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Το ζητούμενο, σημείωνε ενημερωμένη πηγή, είναι κατά πόσο οι Αμερικανοί πραγματοποιούν επαφές και στην Άγκυρα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι κατά το ταξίδι του προέδρου Αναστασιάδη στις ΗΠΑ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι του είχαν δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα παρέμβαιναν ανά πάσα στιγμή, όταν τους ζητηθεί, «για να βοηθήσουν στο Κυπριακό».

Στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν δεν έχει τις δυνατότητες να παρέμβει προς την Τουρκία. Οι επαφές με την Άγκυρα περιορίζονται στο επίπεδο του υπουργού Ευρώπης Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος δεν ανήκει στην ομάδα που λαμβάνει αποφάσεις. Ο Ερντογάν δεν παρουσιάζεται σε συνάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωση ενώ αραιά εμφανίζεται ο Νταβούτογλου.

Ωστόσο, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν αυτή τνεβδομάδα οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οσμάν Ερτούγ. Θα έχουν χωριστές επαφές με στόχο να ενημερώσουν τις Βρυξέλλες για την πορεία των συζητήσεων αλλά και των διαφορών. Οι επαφές Μαυρογιάννη, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί και στο Παρίσι, θα αποτελέσουν συνέχεια των συζητήσεων που είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες.

Για το ταξίδι Ερτούγ, το οποίο δεν ανακοινώθηκε, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες. Είναι, όμως, προφανές, ότι θα επιχειρήσει να δώσει την τουρκική ερμηνεία των εξελίξεων. Ο Ερτούγ έχει αναλάβει το ρόλο του «κακού», του «σκληρού», είναι όμως σαφές πως εκφράζει την τουρκική προσέγγιση και δύσκολα κάποιος μπορεί να διανοηθεί ότι είναι «εκτός γραμμής».

Με βάση τις θέσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, το θέμα που φαίνεται να θεωρείται το μεγάλο αγκάθι είναι εκείνο της κυριαρχίας, που καθορίζει σε κάποιο βαθμό και τη μορφή της λύσης. Και θεωρείται το μεγάλο αγκάθι καθώς ακόμη δεν έχουν αγγίξει τα άλλα θέματα και πτυχές (εδαφικό, ασφάλεια, έποικοι κ.λπ.). Το μόνο ζήτημα σε σχέση με την κυριαρχία, που φάνηκε να συζητά η τουρκική πλευρά, είναι ότι το κράτος θα έχει μία διεθνή προσωπικότητα. Δηλαδή θα έχει μία εκπροσώπηση διεθνώς. Πέραν τούτου, θεωρούν πως η κυριαρχία θα πηγάζει από τα ιδρυτικά κρατίδια και δεν θα είναι μία η ιθαγένεια.

Εάν, τελικά, αρχίσει η διαδικασία, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, σημείωναν ξένες διπλωματικές πηγές και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποτέλεσμα σε τρεις μήνες. Το ζητούμενο είναι πώς θα ξεκινήσει η διαδικασία, με βάση και τα σημερινά δεδομένα. Εκείνο που έντονα ακούγεται, πάντως, στο παρασκήνιο, είναι πως οι «συνήθεις ύποπτοι» φλερτάρουν με παραλλαγές του σχεδίου Ανάν…

Ενημερώνει Εθνικό και πρέσβεις της Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει αύριο Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο και θα ζητήσει από τα κόμματα απόψεις για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία και γενικά η προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Κοντολογίς θα συζητηθεί το τι μέλλει γενέσθαι.

Αύριο το μεσημέρι, πάντως,  θα ενημερώσει τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, στα πλαίσια του γεύματος που θα παραθέσει η λιθουανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές αποτελεί ευκαιρία για να τεθούν στους εταίρους μας στην Ε.Ε. όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα να ενημερωθούν για τις τουρκικές προθέσεις και διαθέσεις.

Αλλεπάλληλες επικοινωνίες  Ντάουνερ με όλους τους εμπλεκόμενους

Ανοικτό κανάλι επικοινωνίας έχει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ με όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό. Μετά την άτυπη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές τόσο με την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και με την τουρκοκυπριακή. Αποφάσισε δε να πραγματοποιήσει νέο ταξίδι στο νησί, επιχειρώντας να διατηρήσει εν ζωή τις προσπάθειες και τη διαδικασία.

Με βάση τον προγραμματισμό, ο Αυστραλός αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, θα βρίσκεται στο νησί μεταξύ 8-13 Δεκεμβρίου και σχεδιάζει να συναντηθεί χωριστά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, ενώ θα δει μαζί τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ.

Το μήνυμα που πήρε από την ελληνοκυπριακή πλευρά ο κ. Ντάουνερ είναι πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε νέα συνάντηση Αναστασιάδη- Έρογλου, εκτός εάν συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν. Τα Ηνωμένα Έθνη έχοντας ενώπιον τους τα προσχέδια κοινού ανακοινωθέντος, που έχουν κατατεθεί εκατέρωθεν την τελευταία περίοδο,  θα επιχειρήσουν- εάν διαπιστώσουν ότι υπάρχει έδαφος- να παρουσιάσουν συμβιβαστικές ιδέες, μέσα από διατυπώσεις που θα  «γεφυρώσουν» τις διαφορές.

Ο Ντάουνερ θέλει ούτως ή άλλως να έλθει στο νησί για ένα ακόμη λόγο, ο οποίος είναι για τον ίδιον προσωπικά σημαντικός. Ο Αυστραλός διπλωμάτης εισπράττει το μουρμουρητό των στελεχών της Γραμματείας στη Νέα Υόρκη ότι ασχολείται με το Κυπριακό περιστασιακά, γι αυτό και στην έδρα του ΟΗΕ το θεωρούν λίγο-πολύ ως «τουρίστα».

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, στο τελευταίο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Μπαν Κι Μουν του ζήτησε να αυξήσει τις προσπάθειες και την ενασχόλησή του με το Κυπριακό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: