Εντείνονται οι πιέσεις για το κοινό ανακοινωθέν – Θα αντέξει ο Νίκος Αναστασιάδης;




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά επιμένει να μην αποδέχεται την ενιαία και αδιαίρετη κυριαρχία και ως εκ τούτου δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος. Ωστόσο, οι προσπάθειες από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζονται, ενώ ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ζήτησε χθες από όλους τους εμπλεκόμενους «το θέμα να τελειώσει το συντομότερο».

Ο διεθνής οργανισμός ζητά την ενεργότερη εμπλοκή των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ρόλο γεφυροποιού. Και το μήνυμα από αμερικανικής πλευράς είναι πως θα πρέπει το ζήτημα του ανακοινωθέντος να κλείσει τις επόμενες ημέρες. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, η λέξη-κλειδί εξακολουθεί να είναι το θέμα της κυριαρχίας.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, εάν το θέμα τούτο κλείσει, τότε αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως μπορεί το Κυπριακό να κλείσει τους επόμενους μήνες, εάν συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν. Πάντως, άρχισαν να εντείνονται οι πιέσεις προς τους εμπλεκόμενους για να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Πριν τις συναντήσεις αυτές τα Ηνωμένα Έθνη είχαν εικόνα για τις εκατέρωθεν θέσεις, καθώς η ομάδα Ντάουνερ συναντήθηκε με τους δυο διαπραγματευτές το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Οσμάν Ερτούγ απέρριψε το προσχέδιο της ελληνοκυπριακής πλευράς, προδικάζοντας και τα αποτελέσματα της συνάντησης Ντάουνερ με Έρογλου. Το σκηνικό δεν άλλαξε, ούτε όταν συναντήθηκε χωριστά με τους διαπραγματευτές ο Ντάουνερ.

Στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και την ομάδα του, ο Νίκος Αναστασιάδης περιέγραψε στους αξιωματούχους του ΟΗΕ τι ζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά και σε ποια σημεία επιμένει. Στην υπόδειξη του κ. Ντάουνερ ότι δεν μπορεί να συζητείται εσαεί και πως το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος πρέπει να κλείσει το συντομότερο, ο Πρόεδρος ανέφερε πως το ζητούμενο δεν είναι να τελειώσει το ζήτημα τούτο, αλλά να δημιουργεί και προοπτικές. Ο Ντάουνερ, ο οποίος αναχωρεί από την Κύπρο το βράδυ της Παρασκευής, παρουσιάστηκε να αντιλαμβάνεται τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ενώ αναχώρησε από το Προεδρικό χωρίς να ζητήσει νέο ραντεβού.

Η συνάντηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, κράτησε μια ώρα. Όπως δε προκύπτει, οι δημόσιες δηλώσεις του αξιωματούχου του διεθνούς οργανισμού τόσο μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και μετά που είδε τον Έρογλου, ήταν πανομοιότυπες. Γεγονός που επιβεβαίωνε πως δεν υπήρξε διαφοροποίηση του σκηνικού.

«Νομίζω», δήλωσε ο κ. Ντάουνερ, «έχουμε μία πολύ καθαρή εικόνα της όλης κατάστασης και θα έχουμε συζητήσεις και με άλλους ανθρώπους στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στον παράνομο Μπαϊράκ, ο Ερτούγ ανέφερε πως οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν.

Υποδεικνύοντας ότι ο κ. Ντάουνερ συνεχίζει τις προσπάθειές του για την επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο Ερτούγ είπε: «Εμείς, ως η τουρκοκυπριακή πλευρά, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την εποικοδομητική μας στάση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: