Διεθνής Διαφάνεια: Σημαντική βελτίωση στην καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα




Η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στον Δείκτη Αντίληψης για την Διαφθορά (Corruption Perceptions Index, CPI) που δημοσίευσε χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, αναφέρει ο Leon Mangasarian σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο στο BLOOMBERG με τίτλο «Greece Improves in Corruption Index as Denmark Ranked Cleanest».

Η κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας καταγράφει τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών σε σχέση με την διαφθορά στον δημόσιο τομέα. Πάνω από τα δύο τρίτα, από τις 177 χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα, κατέγραψαν βαθμολογία κάτω των πενήντα μονάδων, σε μια κλίμακα όπου το 0 χαρακτηρίζει τις πλέον διεφθαρμένες χώρες και το 100 τις πλέον «καθαρές».

Η Ελλάδα, το επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικών χρεών, περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση, ενώ η Αυστραλία περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση.

«Όλες οι χώρες απειλούνται από τη διαφθορά, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, ακόμη κι αν πρόκειται για την έκδοση μιας τοπικής άδειας όπως και για την εφαρμογή των νόμων και των κανόνων» σημείωσε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, Huguette LaBelle.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δ.Δ. «η διαφθορά στον δημόσιο τομέα παραμένει μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις, ειδικά στους τομείς των π9ολιτικών κομμάτων, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης».

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-03/greece-improves-in-corruption-index-as-denmark-ranked-cleanest.html

Στη σημαντική βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης για την διαφθορά αναφέρεται και σχετικό δημοσίευμα των Scott Cohn και Robert Ferris στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «Study details rampant government corruption worldwide», σημειώνοντας ότι η 80η θέση που κατέλαβε φέτος η χώρα αποτελεί αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με τα περσινά αποτελέσματα.

Οι διενεργούμενες μεταρρυθμίσεις συνέβαλαν ενδεχομένως στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας, η οποία ωστόσο συνεχίζει να θεωρείται η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρωζώνης.

http://www.cnbc.com/101240001

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: