Για το τέλος της εποχής Ερντογάν έκανε λόγο ευρωβουλευτής – Η κρίση “τεστ” για την Άγκυρα




Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί κάλεσαν την Άγκυρα να επιλύσει την κρίση που συγκλονίζει την Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για ένα “τεστ” για την τουρκική δημοκρατία και τον ευρωβουλευτή Έλμαρ Μπροκ για το τέλος της εποχής Ερντογάν, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του τουρκικού κράτους για να ρίξει φως στις υποψίες για διαφθορά που διατυπώνονται, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε πρόσωπα”, δήλωσε στην “Μπιλντ αμ Ζόνταγκ” ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα. Η ικανότητα της Άγκυρας να διαλευκάνει την υπόθεση βασισμένη στο κράτος δικαίου “θα έχει αξία τεστ για την πολιτική της”, συνέχισε ο Σταϊνμάιερ σ’ ένα απόσπασμα της συνέντευξης που δόθηκε εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.

“Το κράτος δικαίου και συνεπούς δράσης κατά της διαφθοράς είναι όροι εκ των ων ουκ άνευ για μία ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο υφυπουργός του, Μάικλ Ροτ, ερωτηθείς σήμερα από την ηλεκτρονική έκδοση της “Χάντελσμπλατ”. “Είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να δείξει τώρα πως είναι μια δημοκρατία που αντέχει στις κρίσεις, που προσχωρεί πλήρως στις κοινές μας αξίες”, συνέχισε.

“Εμείς οι Γερμανοί παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη με μεγάλη προσοχή”, δήλωσε από την πλευρά του ο Σταϊνμάιερ, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία “πολύ σημαντικό εταίρο” για το Βερολίνο. “Σε μια περιοχή, τη Μέση Ανατολή, που χαρακτηρίζεται από κρίσεις και συγκρούσεις, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Τουρκία ως πόλο σταθερότητας προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό”, τόνισε ακόμη.

Στη Γερμανία υπάρχει η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα εκτός Τουρκίας, με περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Τουρκία είναι σήμερα βυθισμένη στην πολιτική κρίση, καθώς ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου συγκλονίζεται από ένα σκάνδαλο διαφθοράς, αρνείται να υποκύψει στις πιέσεις που δέχεται από τη δικαιοσύνη και τους διαδηλωτές. Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Για τον Έλμαρ Μπροκ, γερμανό συντηρητικό ευρωβουλευτή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, “ο Ερντογάν ξόφλησε”.

Αγκιστρωμένος στην εξουσία, ο τούρκος πρωθυπουργός κάνει τη χώρα του να υφίσταται “μια δραματική απώλεια αξιοπιστίας”, εκτίμησε, μιλώντας στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandfunk.

Ο Ερντογάν καταγγέλλει τους δικαστές ως συμμάχους “εγκληματικών οργανώσεων”

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κατήγγειλε και πάλι τους δικαστές από τους οποίους ξεκίνησε η αποκάλυψη ενός χωρίς προηγούμενο πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου που απειλεί την κυβέρνησή του, κατηγορώντας τους ότι εργάζονται μαζί “με ορισμένες εγκληματικές οργανώσεις” για να “κατηγορήσουν αθώους ανθρώπους”.

“Ορισμένοι δικαστές, δυστυχώς, ενεργούν σε συντονισμό με ορισμένες εγκηματικές οργανώσεις και σε συνεργασία με ορισμένα μέσα ενημέρωσης για να κατηγορήσουν αθώους ανθρώπους αποκαλύπτοντας εμπιστευτικά έγγραφα”, κατήγγειλε ο Ερντογάν μιλώντας σε οπαδούς του στη Μανίσα (δυτική Τουρκία).

“Θέλουμε ενότητα, αλληλεγγύη. Ορισμένα κινήματα, μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματικοί ή πολιτικοί κύκλοι ενορχήστρωσαν από την Τουρκία αυτή τη γεμάτη μίσος συνωμοσία”, πρόσθεσε μιλώντας σ’ αυτή την πολιτική συγκέντρωση που οργανώθηκε από το κόμμα του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης και πάλι μια “συμμορία στο εσωτερικό του κράτους” ότι βρίσκεται πίσω από την έρευνα που υποχρέωσε τρεις υπουργούς του να παραιτηθούν.

Ο πρωθυπουργός στοχοθετεί, χωρίς να την κατονομάζει, την οργάνωση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος, αφού υπήρξε για καιρό σύμμαχός του, άρχισε πόλεμο εναντίον της κυβέρνησής του για να καταγγείλει ένα σχέδιο για την κατάργηση ιδιωτικών σχολείων.

“Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν στόχο το AKP, αλλά την Τουρκία”, επέμεινε ο Ερντογάν, “δεν μπορούν να δεχθούν την ιδέα ότι η Τουρκία αναπτύσσεται”.

Οι διαφορετικές πτυχές της έρευνας κατά της διαφθοράς που απειλεί την τουρκική κυβέρνηση

Το πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο που απειλεί τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέκυψε από μια πολυσχιδή έρευνα για διαφθορά, απάτη και ξέπλυμα χρημάτων, την οποία άρχισε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

— Η πρώτη πτυχή των ερευνών αφορά παράνομες πωλήσεις χρυσού από την Τουρκία προς το Ιράν, το οποίο τελεί υπό διεθνές εμπάργκο εξαιτίας του επίμαχου πυρηνικού προγράμματός του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα οποία αναφέρονται από τον τουρκικό Τύπο, ο θεωρούμενος οργανωτής αυτού του λαθρεμπορίου, ο αζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, μπόρεσε να καλύψει τις οικονομικές συναλλαγές που συνδέονται με τις πωλήσεις αυτές, χάρη στη δημόσια τουρκική τράπεζα Χαλκ Μπανκ, που διευθύνεται από τον Σουλεϊμάν Ασλάν. Η τράπεζα διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές.

Ο Ζαράμπ φέρεται ότι πλήρωσε επίσης για διευκολύνσεις, όπως χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας, αδειών παραμονής και εργασίας, εκ μέρους των Μπαρίς Γκιουλέρ και Καάν Τσαγλαγιάν, των γιων των υπουργών Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, οι οποίοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά παραιτήθηκαν την Τετάρτη.

Το όνομα του πρώην υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος αποχώρησε στο πλαίσιο του ίδιου κυβερνητικού ανασχηματισμού, αναφέρεται επίσης στην υπόθεση αυτή.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος των Ζαράμπ και Ασλάν, καθώς και των γιων των δύο παραιτηθέντων υπουργών. Και οι τέσσερις προφυλακίσθηκαν.

— Δύο άλλες έρευνες έχουν στόχο καταχρήσεις και παρατυπίες που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο  δημοσίων διαγωνισμών για ακίνητα.

Στην πρώτη έρευνα ύποπτοι είναι ο Αμπντουλάχ Ογκιούζ Μπαϊρακτάρ, ο γιος του παραιτηθέντος υπουργού Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, και πολλοί αξιωματούχοι του ίδιου υπουργείου. Φέρονται ότι πούλησαν άδειες οικοδόμησης έναντι χρημάτων που τούς κατέβαλαν επικεφαλής οικοδομικών επιχειρήσεων όπως αυτή του τούρκου μεγιστάνα των δημοσίων έργων Αλί Αγάογλου.

Η δεύτερη έρευνα έχει άμεσα στόχο το δήμαρχο της περιφέρειας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, τον Μουσταφά Ντεμίρ, μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται πως χορήγησε έναντι δωροδοκίας άδειες οικοδόμησης σε μια ζώνη στην οποία η οικοδόμηση απαγορεύεται λόγω της κατασκευής της σιδηροδρομικής σήραγγας κάτω από το Βόσπορο.

Σε βάρος των περισσοτέρων από τους υπόπτους αυτούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι.

–Οι εισαγγελείς της Κωνσταντινούπολης ετοιμάζονταν αυτή την εβδομάδα να προχωρήσουν σ’ ένα δεύτερο κύμα συλλήψεων για καταχρήσεις που συνδέονται με αγορές ακινήτων, αλλά τα περίπου τριάντα εντάλματα που παραδόθηκαν στη δικαστική αστυνομία δεν εκτελέσθηκαν, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι επικεφαλής μεγάλων τουρκικών ομίλων δημοσίων έργων όπως οι Limak και Kalyon και αιρετοί αξιωματούχοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση περιλαμβάνονται σ’ αυτό τον κατάλογο των υπόπτων.

Τουρκικές εφημερίδες υποστήριξαν επίσης πως οι εισαγγελείς ενδιαφέρονται στο πλαίσιο αυτό για μια μη κυβερνητική οργάνωση, το Τουρκικό Ίδρυμα στην Υπηρεσία των Νέων και της Εκπαίδευσης (Turgev), ένας από τους διευθυντές του οποίου είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο γιους του Ερντογάν, ο Μπιλάλ.

ΠΗΓΗ: AFP, Reuters, ANA-MPA – PHOTO by @birantstar

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: