Βίβλος κανόνων για τις τράπεζες




Διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη κατέληξαν σε οδηγία για την διεκπεραίωση των προβλημάτων των τραπεζών και την ανάκαμψή τους, γράφει σε ανταπόκρισή του ο Alex Barker για τους FINANCIAL TIMES (“EU Reaches Landmark Deal on Failed Banks”).

Η νέα βίβλος κανόνων θα ισχύει στο σύνολο της ΕΕ από το 2015, ενώ οι κανόνες του bail-in για τους μεγάλους ομολογιούχους θα εφαρμοστούν από το 2016. Οι κυβερνήσεις θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω δημοσίου χρήματος, είτε μετά από στρες τεστ, είτε κατά τη διάρκεια μιας συστημικής κρίσης, οι παρεμβάσεις πάντως θα είναι δυνατές υπό όρους και μετά από κοινοτική έγκριση.

Οι εθνικές αρχές θα δημιουργήσουν ειδικά ταμεία ή θα εισαγάγουν ισόποσα τέλη ύψους 1% των καλυπτόμενων καταθέσεων. Πριν τη χρήση των ταμείων, απαιτείται το μίνιμουμ ενός bail-in ύψους 8% των συνολικών ζημιών, ενώ η όποια παρέμβαση, που θα εγκριθεί από τις Βρυξέλες, θα ανέρχεται στο 5% των συνολικών ζημιών.

Η εθνικοποίηση μιας τράπεζας θα είναι δυνατή σε εξαιρετικές περιστάσεις και αφού έχει προηγηθεί η παραπάνω διαδικασία. Θα είναι επίσης δυνατή η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση μιας αξιόχρεης τράπεζας που πληροί το μίνιμουμ των προϋποθέσεων κεφαλαίου, μετά από ένα επιτυχημένο στρες τεστ. Οι κανόνες μιας τέτοιας παρέμβασης θα οριστούν από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

http://www.ft.com/cms/s/0/555f3ade-6303-11e3-a87d-00144feabdc0.html

Δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι από τους συμβιβασμούς που επιτεύχθηκαν, ώστε να διασφαλίσουν μια συμφωνία για την τραπεζική ένωση, πριν τη Συνάντηση Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, γράφουν οι Andrew Higgins και Melissa Eddy για τους NEW YORK TIMES (“E.U. Ministers Stagger toward Banking Deal”).

Οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια διερευνητική πρώτη συμφωνία, που αφορά σε ένα σύστημα επιμερισμού του φορτίου των προβληματικών τραπεζών, που μπορεί να διαμοιράσει το κόστος μεταξύ ομολογιούχων και μη ασφαλισμένων πιστωτών και σε ένα ταμείο με στόχο τα €55 δις έως το 2025, ποσό στο οποίο θα συνεισφέρουν οι τράπεζες.

Η ΕΚΤ θα αναλάβει το ρόλο του επόπτη ρυθμιστή από το επόμενο έτος. Η βασική ιδέα αφορά στον έγκαιρο εντοπισμό των προβλημάτων και στην επίλυσή τους. Ο Michel Barnier πάντως εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία, πως η παρατεταμένη διαπραγμάτευση για το ποιος θα δικαιούται να παίρνει αποφάσεις, έχει οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο και εξαιρετικά πολύπλοκο σχέδιο (οι Γερμανοί επέμειναν για απόδοσης δικαιοδοσίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αντί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Ο Γερμανός υπουργός Wolfgang Schäuble εμφανίστηκε ικανοποιημένος, καθώς η Γερμανία αποφεύγει να πάρει ‘ανεύθυνο ρίσκο’. Σχετικό είναι και δημοσίευμα στο CNBC (“EU set for more Cyprus-style bail-ins for Troubled Banks”).

http://www.nytimes.com/2013/12/12/business/international/euro-zone-near-agreement-on-how-to-close-failing-banks.html

http://www.cnbc.com/id/101263206

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: