Απεργίες στα ελληνικά Πανεπιστήμια




Στην κατάσταση στα μεγάλα  Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, το Καποδιστριακό και το Πολυτεχνείο της Αθήνας, εξαιτίας της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων που συνεχίζεται εδώ και  13 εβδομάδες, αναφέρεται άρθρο του ECONOMIST με τίτλο «Strikes in Greece. Stalemate. University Staff have been on Strike  for 13 Weeks without an End in Sight».

Η τρόικα χρειάστηκε ένα  έτος προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα  απολύσεων/κινητικότητας που αφορά σε 25.000 δημόσιους υπαλλήλους (και εν προκειμένω 1.150 υπαλλήλους 8 κρατικών Πανεπιστημίων) και εξακολουθούν να  υπάρχουν αντιδράσεις.

Οι απεργοί διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν προηγηθεί αξιολογήσεις και ότι για τις περικοπές, έχει ακολουθηθεί η ίδια τακτική πολιτικού προστατευτισμού με την οποία προσλαμβάνονταν παλαιότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Εξαιτίας της κρίσης, η μεσοαστική τάξη αδυνατεί να συντηρεί τους γόνους της ως φοιτητές για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ η υψηλή ανεργία του 58% κινητοποιεί τους φοιτητές να αποφοιτούν εγκαίρως, ώστε να συνεχίσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία στο εξωτερικό.

Ο Υπουργός Παιδείας Κ.  Αρβανιτόπουλος γίνεται στόχος επίθεσης, καθώς εκτιμάται ότι επέτρεψε στην κατάσταση να εκτραχυνθεί. Κάποιοι Καθηγητές εκτιμούν ότι το διοικητικό προσωπικό θα έπρεπε να επιστρατευτεί. Οι συνομιλίες με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη, ο οποίος στηρίζει την απεργία, διακόπηκαν στις 29  Νοεμβρίου.

Ο κος Πελεγρίνης έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και φοιτητών που πρόσκεινται στο κόμμα. Καθηγητές εκτιμούν ότι ακόμη και εάν η απεργία  σταματήσει, το Πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί   να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας, καθώς το ποσοστό του προσωπικού σε σχέση με τους φοιτητές είναι πολύ χαμηλό (1 μη διδάσκων για κάθε 78 φοιτητές), ενώ κάποιοι αναρωτιούνται πως θα κερδίσει η Ελλάδα το χαμένο χρόνο.

http://www.economist.com/news/europe/21591234-university-staff-have-been-strike-13-weeks-without-end-sight-stalemate

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: