WSJ: Ακόμη και μετά από έξι χρόνια ύφεσης η πλειοψηφία στην Ελλάδα στηρίζει το Ευρώ




«H υφιστάμενη κρίση στην Ελλάδα ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας να μετατραπεί σ΄ένα αποτελεσματικό, σύγχρονο κράτος», υποστηρίζει ο Simon Nixon, εκ του συντακτικού επιτελείου της ε/φ WALL STREET JOURNAL, σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ με τίτλο «Greece Continues Love Affair With the Euro».

Συγκεκριμένα, ενόψει της νέας επίσκεψης των επιθεωρητών της τρόϊκας στην Αθήνα, ο αρθρογράφος τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι διαθέτει πλέον ισχυρά επιχειρήματα για μια πιο ελαστική αντιμετώπιση εκ μέρους των δανειστών της. Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία εξετάζονται υπό θετικό πρίσμα: η οικονομία αναμένεται από πολλούς να συρρικνωθεί φέτος λιγότερο από 4%, συγκριτικά με παλαιότερη πρόβλεψη του ΔΝΤ τον περασμένο Ιούνιο που έκανε λόγο για ποσοστό της τάξεως του 4.2%, ενώ ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2014.

Παράλληλα, η κυβέρνηση είναι πλέον πεπεισμένη ότι θα παρουσιάσει φέτος μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της πριν την αποπληρωμή τόκων, γεγονός που θα αποτελέσει αξιοσημείωτη μεταστροφή από το έλλειμμα ύψους 15% το 2008. Επίσης, σύμφωνα με την Alpha Βank, η ανεργία μοιάζει να σταθεροποιείται και τα εργατικά κόστη ανά ώρα κυμαίνονται πλέον κατά 30% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2008, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της περασμένης δεκαετίας. Από την πλευρά τους, ανώτατοι Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η τρόϊκα πρέπει να αναγνωρίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αθήνα αγωνιζόμενη για μεταρρυθμίσεις και διατηρώντας την πίστη της στην ελευθερία των αγορών και στη δημοκρατία.

Μετά από μια πολιτική κρίση πριν από λίγους μήνες που είχε ως αποτέλεσμα την αναχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση συνεργασίας, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει μια εύθραυστη συνεργασία, με τη Ν. Δημοκρατία να προηγείται κατ΄ελάχιστο από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ενώ η δολοφονία την περασμένη Παρασκευή δύο μελών της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής δείχνει ότι η κατάσταση παραμένει ασταθής.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ευελπιστεί ότι ένας συνδυασμός οικονομικής ανάκαμψης και επιτυχίας στις επόμενες δημοτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές θα ενδυναμώσουν τη θέση του, δημιουργώντας πολιτικό πεδίο για ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις απόψεις του. Ωστόσο για να συμβεί αυτό, τονίζεται, ο κ. Σαμαράς χρειάζεται την τρόϊκα να του προσφέρει το πλεονέκτημα της αμφιβολίας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι η δράση της ελληνικής κυβέρνησης ενδέχεται να παρεμποδίσει τις προοπτικές ανάκαμψης, καθώς ο φόρος επί της ιδιοκτησίας συνέβαλε στο να καλυφθεί η δημοσιονομική τρύπα, μείωσε ωστόσο την καταναλωτική δύναμη των νοικοκυριών και σκότωσε την αγορά ακινήτων. Παράλληλα, ισχυρίζεται ο Nixon, η λαϊκίστικη απαγόρευση των τραπεζικών κατασχέσεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιδείνωσε τα προβλήματα των τραπεζών – η Alpha Bank εκτιμά ότι έως το 30% των μη εξυπηρετούμενων δανείων της είναι «στρατηγικά» – ενώ κατέστησε τις τράπεζες ακόμη πιο επιφυλακτικές ως προς τη σύναψη νέων δανείων.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η τρόϊκα έχει λόγους για τους οποίους είναι επιφυλακτική, δεδομένου ότι η λαϊκίστικη διετής εκστρατεία  του κ. Σαμαρά κατά των δανειακών όρων είναι δύσκολη να ξεχαστεί, πολλές από τις πρόσφατες βελτιώσεις στα οικονομικά στοιχεία αντανακλούν μια πρωτοφανή τουριστική περίοδο, ωστόσο ακόμη και αυτό δεν μπορεί να καλύψει την έλλειψη προόδου της Ελλάδας στην εφαρμογή πολλών εκ των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303482504579175590927438248

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ

Στην επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα αναφέρεται ανταπόκριση της Helena Smith για την GUARDIAN, επισημαίνοντας τις διαφωνίες της με την κυβέρνηση για το κενό του προϋπολογισμού (“Greece Relieved as Troika Agrees to Return to Country”).

Το δημοσίευμα υπονοεί ότι η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στάθηκε καταλυτική για την επάνοδο της τρόικας, καθώς ο κος Στουρνάρας ήθελε οπωσδήποτε να αποφύγει μια αναβολή της επίσκεψης. Άποψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι το κενό μπορεί να καλυφθεί με προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Simon O’Connor έκανε λόγο για νέες πληροφορίες από την Αθήνα, ενώ ο κος Στουρνάρας μίλησε για λύσεις για όλα τα ζητήματα αν υπάρχει ρεαλισμός, ευελιξία και κοινή λογική από όλες τις πλευρές.

http://www.theguardian.com/world/2013/nov/03/greece-troika

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: