New York Times: Οι προοπτικές της Ευρωζώνης και το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του Ευρώ




H βραδεία ανάκαμψη της ΕΕ από την οικονομική ύφεση της τελευταίας πενταετίας εγείρει νέα ερωτήματα για το εάν το ευρώ ωφελεί περισσότερο απ’ όσο βλάπτει, υποστηρίζει ο Danny Hakim σε ανταπόκριση από το Λονδίνο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Skeptics See Euro Eroding European Unity».

Και αυτό γιατί όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής, η διαμάχη μεταξύ οικονομικής ενσωμάτωσης και πολιτικής εναρμόνισης δεν συνιστά είδηση, ωστόσο καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση αρχίζει να αμβλύνεται, τα προβλήματα της ΕΕ συνεχίζονται, ενισχυμένα από τις ελλείψεις της νομισματικής ένωσης που παρεμποδίζουν την ανάκαμψη της περιοχής.

Σύμφωνα δε με τους επικριτές της ευρωζώνης, ο πυρήνας του προβλήματος βρίσκεται στην ίδια τη δομή της, δεδομένου ότι η νομισματική ένωση, σε αντίθεση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία που έχουν ενιαίο νόμισμα, δεν διαθέτει ένα ενιαίο Υπουργείο Οικονομικών, ούτε δυνατότητα έκδοσης ενός ενιαίου χρέους. Και αυτό όπως τονίζεται, «έχει προκαλέσει μια δηλητηριώδη δυναμική μεταξύ των πιστωτριών χωρών όπως της Γερμανίας και των δανειοληπτριών χωρών, όπως της Ελλάδας».

Από την άλλη πλευρά, αισιόδοξες φωνές όπως αυτή του Mario Draghi, Προέδρου της ΕΚΤ, απορρίπτουν τις εικασίες περί καταβαράθρωσης της Ευρώπης σε μακρόχρονο οικονομικό τέλμα, όπως αυτό που σημάδευσε την Ιαπωνία επί δεκαετίες, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η ευρωζώνη διαθέτει το χαμηλότερο έλλειμμα προϋπολογισμού και το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα διεθνώς.

Στην ανταπόκριση προβάλλεται επίσης η άποψη του Francois Heisbοurg,  στρατιωτικού εμπειρογνώμονα στο Foundation for Strategic Studies στο Παρίσι, ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οφείλουν να επικεντρωθούν σε μια οργανωμένη εγκατάλειψη του ευρώ, άποψη με την οποία συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό και ο ουγγρικής καταγωγής οικονομολόγος, George Soros. 

http://www.nytimes.com/2013/11/12/business/international/skeptics-see-euro-as-working-against-european-unity.html?pagewanted=print

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: