Υπερασπίζεται τον Ντράγκι ο Martin Wolf




Οι πρωτοβουλίες Draghi, γράφει ο Martin Wolf για τους FINANCIAL TIMES, αποσκοπούσαν στην απελευθέρωση των κυβερνητικών ομολόγων από την πίεση των αγορών. Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη πρακτική, δεδομένου ότι η Γερμανία τάσσεται εχθρικά έναντι στην νομισματική χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.

Η στάση των Γερμανών ωστόσο (Jörg Asmussen, Jens Weidmann) κατά την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, θέτει σε κίνδυνο την νομιμότητα της ΕΚΤ και της νομισματικής ένωσης («Why Draghi was right to cut rates»).

Παρά τις κατηγορίες εναντίον του Draghi, ότι δρα προς το συμφέρον της Ιταλίας, το ποσοστό του συνολικού μέσου πληθωρισμού για την ευρωζώνη δικαιολογεί τις αποφάσεις του, καθώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ήμισυ του στόχου της ΕΚΤ (υπό αλλά πλησίον του 2%), ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ποσοστό του πληθωρισμού είναι σχεδόν σίγουρα μικρότερο, από ό,τι καταδεικνύουν οι συμβατικές μετρήσεις, στην πραγματικότητα.

Εξάλλου, οι αλλαγές στην ανταγωνιστικότητα στο εσωτερικό της ευρωζώνης παρουσιάζουν δυσκολία ακόμη και με πληθωρισμό στο 2%, ενώ αν λάβει κανείς υπόψη την αντίσταση των εργαζομένων στις ονομαστικές περικοπές μισθών, η κατάσταση επιδεινώνεται με πληθωρισμό γύρω στο 0.

Όσο ο πληθωρισμός προσεγγίζει το 0, τόσο πιο αναποτελεσματική καθίσταται η νομισματική πολιτική, μερικώς γιατί οι υφεσιακές οικονομίες ίσως χρειαστούν μηδενικά επιτόκια. Τέλος, η ευρωζώνη διακινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση αποπληθωρισμού. Τα επιχειρήματα όσων αντιτάχθηκαν στην απόφαση της ΕΚΤ συνοψίζονται στην αναβολή της απόφασης, στην χρήση μη συμβατικών μεθόδων, στα χαμηλά επιτόκια των γερμανικών καταθέσεων και στο γεγονός ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι κατάλληλη για τη Γερμανία. Σε αυτά, ο  Martin Wolf αντιπαραθέτει ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ έχουν ήδη αναβληθεί υπερβολικά συχνά και ότι αν η ΕΚΤ είχε χρησιμοποιήσει μη συμβατικά μέσα νωρίτερα, θα είχε αποφύγει κάποιες από τις σημερινές δυσκολίες.

Ο Wolf  επιπλέον υποστηρίζει ότι ο είναι ο ρόλος της Γερμανίας ως ασφαλές πλαίσιο για επενδύσεις, που ευθύνεται για τα χαμηλά επιτόκια των γερμανικών καταθέσεων, επομένως για να αυξηθούν τα επιτόκια, χρειάζεται περισσότερη βοήθεια στην οικονομία της ευρωζώνης.

Τέλος, ο Wolf επισημαίνει ότι είναι καθήκον της ΕΚΤ να διασφαλίζει ένα μέσο στόχο πληθωρισμού για όλα τα κ-μ που συναποτελούν την ευρωζώνη και συνιστούν διαφοροποιημένες οικονομίες. Όλα τα κ-μ θα αποσταθεροποιηθούν κάποια στιγμή, καθώς η αποσταθεροποίηση συνιστά το τίμημα για τη συμμετοχή τους στη νομισματική ένωση (έπληξε εξάλλου τις Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία μεταξύ του 2001 και 2007). Δεν είναι καθήκον της ΕΚΤ να διασφαλίζει την καλύτερη νομισματική πολιτική αποκλειστικά για τη Γερμανία.

http://www.ft.com/cms/s/0/5ae9d4da-4acd-11e3-8c4c-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: