Το μοιραίο λάθος του Αλεξάντερ Ντάουνερ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το διπλό «ουδέν σχόλιον» του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παρέμβαση του Αλέξανδρου Ντάουνερ στον άνδρα τον πολλά βαρύ Μανουέλ Μπαρόζο ώστε να «σκοτώσει» την πρόταση του κ. Αναστασιάδη για διορισμό απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ομιλεί από μόνο του.

Όπως πολύ ορθά είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Mega «από τη στιγμή που υπάρχει διπλή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας οτιδήποτε άλλο, είτε περιττεύει είτε πλεονάζει».

Ο σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, είναι μία αμαρτωλή περίπτωση, όπως και να επιχειρήσει να τον αναλύσει κανείς. Είναι αυτό που λένε οι σοφοί για κάποιους πολυπράγμονες ανθρώπους πως «είναι σε όλα μέσα», ό,τι και να σημαίνει η φράση. Είναι κάτι που το δείχνει ο Αυστραλός πρώην διπλωμάτης: ότι δήθεν έχει σημαντικούς φίλους στα κέντρα αποφάσεων και στις οικονομικές πρωτεύουσες του κόσμου. Δεν ισχύει τίποτ’ απ’ όλα αυτά. Όλοι γνωρίζουν πως είναι ένα μηδενικό στα κέντρα αποφάσεων, αν και παλαιότερα θεωρήθηκε «πληρωμένο πιστόλι». Και για να μην με παρεξηγήσει ο κ. Ντάουνερ σπεύδω να εξηγήσω ότι σε διπλωματικό επίπεδο ο άνθρωπος είναι ανοικτός σε όλα και για όλα…

Ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ντάουνερ είναι/ήταν(;) φίλοι. Αναλύοντας τη σχέση τους με βάση τις δημόσιες δηλώσεις του Κυπρίου Προέδρου αλλά και τις εκμυστηρεύσεις του σε κοινούς φίλους, αντιλαμβάνομαι πως η σχέση χάλασε όταν ανέλαβε την Προεδρία ο κ. Αναστασιάδης.

Υποψιάζομαι ότι ο κ. Ντάουνερ έκανε το μοιραίο λάθος να θεωρήσει δεδομένο τον σημερινό Πρόεδρο λόγω των παλαιότερων θέσεών του στο Κυπριακό και να τον χρησιμοποιήσει ως εργαλείο, ως το «όχημα» για το κλείσιμο του Κυπριακού. Βεβαίως, δεν έχω «τσιμεντωμένη» ένδειξη ότι έχουν αλλάξει οι προεδρικές θέσεις.

Αλλά το μοιραίο λάθος του κ. Ντάουνερ έγκειται στο γεγονός ότι ο σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ ενημέρωσε τους ξένους «συν-συνωμότες» του, ότι ο Αναστασιάδης «είναι του χεριού του». Ο Κύπριος ηγέτης το πληροφορήθηκε και επειδή τον «ξύπνησε» το φιάσκο του «κουρέματος», ακόμα και άλλες να είναι οι βουλές του ιδίου, των συνεργατών του και των παλιών συμμάχων του 2004, δεν έχει καμία δυνατότητα να κατηγορηθεί και για το «πολιτικό έγκλημα».

Επειδή από αυτή τη στήλη παρουσιάζουμε τα πράγματα ως είναι, χωρίς εκπτώσεις και με τον ωμό τρόπο που απαιτούν οι περιστάσεις, θα καταθέσω χωρίς φόβο αλλά με πάθος την άποψή μου για τις διαπραγματεύσεις ενώ βαδίζουμε το τελευταίο χιλιόμετρο πριν ο κ. Αναστασιάδης αποδεχθεί -μετά από πολλή σκέψη και μεγάλους δισταγμούς- την επανέναρξη των συνομιλιών: Με τον Ντάουνερ στο τιμόνι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμία ελπίδα να κερδίσει το παραμικρό. Και επειδή ο Αυστραλός πιστεύει πως είμαστε έναν πόντο από το τέλος, θα είναι αδίστακτος και σκληρός όχι προς την κατοχική δύναμη, αλλά προς τον κ. Αναστασιάδη, τον οποίο -όπως γνωρίζει και ο ίδιος- θεωρεί πως «τον έχει στη τσέπη του». Είναι υποτιμητικό και επίσης πολύ εξευτελιστικό, να πιστεύει αυτός με τον οποίο πρέπει να συνδιαλλαγείς ότι είσαι και αδύνατος, αλλά και ότι «μπάζεις» από παντού.

Και για να απευθυνθώ στον κ. Αναστασιάδη: Ο κ. Ντάουνερ αγαπητέ κύριε Πρόεδρε δεν έχει καμία εκτίμηση και δεν δείχνει κανένα σεβασμό στο πρόσωπό σας, αλλά πάνω απ’ όλα γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον θεσμό που υπηρετείτε. Ο στόχος του είναι η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αντικατάστασή της από ένα κράτος-μαριονέτα της Τουρκίας.

Μόλις την Πέμπτη ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε για χιλιοστή φορά στην Μπρατισλάβα ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραχωρήσεων από την Τουρκία. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται το όραμά σας για την Κύπρο, δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα σχέδια του Αυστραλού κύριε Πρόεδρε. Αν ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ Μάικλ Κλόσον, σας εξανάγκασε να του δηλώσετε υποταγή στο «ναι» και στη συνέχεια να καυχιέται στον πολιτικό του προϊστάμενο ότι σας έπεισε -άλλη λέξη χρησιμοποίησε-, ο Αλέξανδρος Ντάουνερ θα σας καταστρέψει και θα σας κατατάξει όχι στις λαμπρές σελίδες της κυπριακής ιστορίας. Αυτό επιθυμείτε; Όσοι σας άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, άλλα κατάλαβαν…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η Κυπριακή Βουλή απέστειλε δεύτερη επιστολή στους κ. Ανδρέα Βγενόπουλο, Ευθύμιο Μπουλουτά, Μιχάλη Ζολώτα, Κυρίακο Μάγειρα και Δημήτρη Σπανοδήμο για να παραβεθούν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για την τραγωδία της κυπριακής οικονομίας και ειδικά την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα. Λυπάμαι, αλλά στην Κύπρο παίζουν με τις λέξεις. Εάν πραγματικά οι πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν γνήσια «να τα βάλουν» με τον κ. Βγενόπουλο, που έχει τεράστια ευθύνη για το σημερινό οικονομικό κατάντημα της Κύπρου, ας ζητήσουν την έκδοσή του στο νησί. Η Αθήνα χρωστά στη Λευκωσία, που της παρέδωσε σιδηροδέσμιο τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Κύπρου, Ντίνο Μιχαηλίδη. Ας κινήσει τις διαδικασίες, με τον ίδιο τρόπο που κινήθηκε η ελληνική δικαιοσύνη στην υπόθεση του Τσοχατζόπουλου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: