Το γερμανικό σχέδιο για την Ευρωζώνη




Ο Philip Stephens διαπιστώνει ότι για τους Γερμανούς παραμένει κομβική η γαλλική συνεργασία για τη διάσωση της ευρωζώνης σε άρθρο γνώμης για τους FINANCIAL TIMESHollande Holds the Key to Merkels Euro Plan»).

Στις προτάσεις που οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν καταθέσει στους ενδεχόμενους εταίρους τους για τον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι σαφές ότι η ευημερία και η ασφάλεια της Γερμανίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ΕΕ και ότι η ΕΕ δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς το ευρώ.

Η διατήρηση του ευρώ συνεπάγεται την αγαστή συνεργασία με τους Γάλλους. Οι προτάσεις συνοψίζονται στην διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος (α), ή στην ολική αλλαγή των συνθηκών σε συνδυασμό με άλλα μέτρα (β) ή σε μερική αλλαγή των συνθηκών ώστε να διευκολυνθεί η τραπεζική ένωση και κάποιο είδος κοινής ευθύνης για τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές (η τρίτη φέρεται να είναι και η λύση που προτιμά η Καγκελάριος).

Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι η γαλλική αδυναμία για δράση. Μακροπρόθεσμα η Καγκελάριος Merkel βλέπει ότι η επιβίωση του ευρώ θα εξαρτηθεί από το βαθμό εξισορροπημένης ανταγωνιστικότητας  που θα επιτύχουν τα κ-μ. Αυτό αφορά και στη Γαλλία. Το άλλο πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι εταίροι είναι ο ανερχόμενος λαϊκισμός.

Σχετικά με αυτό τον κίνδυνο, ενδεικτική είναι η συνέντευξη που παραχώρησε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Enrico Letta στην GUARDIAN EU Must Unite against Sceptics and Populists, Says Italian Prime Minister»), όπου επισημαίνει ότι αν οι ευρωσκεπτικιστές κερδίσουν το 25% των ψήφων στις προσεχείς ευρωεκλογές, οι δυνατότητες της ευρωπαϊκής ηπείρου για ανάπτυξη θα περιοριστούν σημαντικά. Πρόκειται για έναν κίνδυνο που έχει υποτιμηθεί, λέει ο Ιταλός ΠΘ.

http://www.ft.com/cms/s/0/8ef83326-40cc-11e3-ae19-00144feabdc0.html

http://www.theguardian.com/world/2013/oct/31/eu-unite-sceptics-populists-italian-pm

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: