Σύγκριση Ελλάδας με Δημοκρατία Βαϊμάρης




Ο αναπληρωτής καθηγητής νομικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αριστείδης Χατζής συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα με την αντίστοιχη της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, σε άρθρο γνώμης για τους FINANCIAL TIMES με τίτλο «Watch Greece –it may be the next Weimar Germany».

Κατά τον Χατζή, οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις είτε έχουν αποτύχει, είτε δεν ξεκίνησαν ποτέ. Τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης φοβούνται το πολιτικό κόστος και δείχνουν απροθυμία να συγκρουστούν με τα κεκτημένα συμφέροντα. Σε πολλές σημαντικές κυβερνητικές θέσεις έχουν τοποθετηθεί ανεπαρκείς κομματικοί οπαδοί και ταυτόχρονα η αντιπολίτευση έσπασε κάθε ρεκόρ δημαγωγίας και λαϊκισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο και προωθώντας μια αντι-συστημική εικόνα, με την ανοχή της κυβέρνησης και τη βοήθεια των ΜΜΕ, η Χρυσή Αυγή κατόρθωσε να έχει ποσοστά της τάξης του 15%, με τα μέλη της να θεωρήσουν πως απολαμβάνουν πολιτική ασυλία. Φτάσαμε έτσι στην αντίδραση της κυβέρνησης μετά τη δολοφονία Φύσσα και στη συνέχεια στη δολοφονία μελών της Χρυσής Αυγής.

Ο Χατζής επισημαίνει τον παραλογισμό μιας κατάστασης που δεν θα έπρεπε να συνιστά την καθημερινότητα μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Οι περισσότεροι Έλληνες ωστόσο παρακολουθούν τα γεγονότα ως υπνωτισμένοι θεατές. Στο μεταξύ οι στυλοβάτες της κοινωνίας ραγίζουν και ως παράδειγμα ο Χατζής φέρει την κατάσταση στα Πανεπιστήμια.

http://www.ft.com/cms/s/0/dc877c6e-46df-11e3-9c1b-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: