Συσκέψεις στο Μαξίμου με Βενιζέλο και οικονομικό επιτελείο: Την Δευτέρα η συνάντηση με την Tρόικα




Ρεπορτάζ ΕΘΝΟΣ

Την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, η οποία αναμενόταν να γίνει την Κυριακή το πρωί. Η αναβολή φέρεται να κρίθηκε σκόπιμη καθώς σήμερα πραγματοποιείται η πορεία για την 40στή επέτειο του Πολυτεχνείου και προκειμένου οι δυο πλευρές να έχουν περισσότερο χρόνο ώστε να επεξεργαστούν τα θέματα.

Το πρωί της Κυριακής, έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, ενώ θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.

Το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Α. Σαμαρά με την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα έγινε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και η σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και όχι σε οριζόντια μέτρα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν τα μέτρα τα οποία παρουσιάζουμε στην τρόικα ως διαρθρωτικά καλύπτουν την απόσταση που μας χωρίζει στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Ναι. Κατά την άποψή μας ναι. Βεβαίως, την καλύπτει…Η απόσταση είναι λίγα μέτρα».

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «δεν έχει πια σημασία να μιλάμε για το ύψος (το πόσο είναι το κενό). Επειδή έχουμε καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού με συγκεκριμένους στόχους, καταθέτουμε συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα που να κάνουν τους στόχους αυτούς αξιόπιστους».

Στην ερώτηση γιατί αναβλήθηκε η αυριανή συνάντηση, ο κ. Στουρνάρας απάντησε:

«Δεν αναβλήθηκε. Θα γίνει τη Δευτέρα. Δεν είχαμε πει ποτέ ότι θα γίνει αύριο συνάντηση. Αύριο είναι η μέρα του Πολυτεχνείου».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως η κυβέρνηση προωθεί δράσεις, με στόχο τη μείωση της τιμής προϊόντων στην αγορά σε είδη που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη:

«Σήμερα συζητήσαμε, όσον αφορά στο υπουργείο Ανάπτυξης για διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουμε, για διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουμε, με έμφαση μία μεγάλη αλλαγή που προωθούμε για τον ανταγωνισμό και την πτώση των τιμών. Υπάρχει μία μελέτη που έχουμε παραγγείλει στον ΟΟΣΑ, έχουμε τα πρώτα στοιχεία της μελέτης, τα οριστικά στοιχεία θα τα έχουμε στα τέλη Νοεμβρίου, με βάση την οποία επιχειρούμε να κάνουμε μία οριζόντια παρέμβαση στην Αγορά, έτσι ώστε ορισμένες υπερ-προστατευμένες ομάδες, να μην έχουν αυτήν την προστασία και τελικά, ο καταναλωτής να έχει χαμηλότερες τιμές για προϊόντα και υπηρεσίες» δήλωσε ο υπουργός.

Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων με την τρόικα που ξεκινά την Δευτέρα, αναμένεται να εστιαστεί στο δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς με στόχο να περιοριστεί η διαφορά που χωρίζει τις δυο πλευρές και να κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη βουλή, ο προϋπολογισμός του 2014, χωρίς «χτυπητές» ενστάσεις από την τρόικα.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να υπάρξει, έως τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, συμφωνία για τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να εκταμιευθεί, μέσα στον επόμενο μήνα, η δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, καθώ, στις 11 Ιανουαρίου λήγει ομόλογο ύψους 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: