Σενάρια για τη “μεγάλη Δευτέρα” της Κύπρου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με πολλά και διαφορετικά σενάρια θα προσέλθουν στην άτυπη, όπως χαρακτηρίστηκε, συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου. Καθένα από τα σενάρια που φαίνεται να προετοιμάζονται εκατέρωθεν αφορούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Είναι, πάντως, σαφές ότι τα Ηνωμένα Έθνη όχι μόνο δεν είχαν καμία ενημέρωση εκ των προτέρων για την επιστολή Αναστασιάδη προς Έρογλου, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα παρακαθήσουν στη συνάντηση της Δευτέρας. Τούτο, δεν βγάζει ασφαλώς εκτός παιχνιδιού και κυρίως εκτός διαδικασίας τον Διεθνή Οργανισμό, ωστόσο, είναι προφανές πως το μήνυμα από τη Λευκωσία εστάλη, είναι απάντηση προς τον Ντάουνερ και έχει αποδέκτη τη Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού.

Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται ενόψει της συνάντησης, που θα γίνει τη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. (δεν θα είναι δείπνο) στο εστιατόριο Chateau Status, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη, υπάρχει μια διαφοροποίηση του κλίματος. Σε επίπεδο, πάντα, εντυπώσεων καθώς επί της ουσίας όλα θα κριθούν στη συνάντηση.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως προσφέρει με την πρωτοβουλία της διέξοδο στο αδιέξοδο που έχουν φτάσει οι συζητήσεις για το κοινό ανακοινωθέν. Την ίδια ώρα, επιχειρεί να ανατρέψει τις όποιες εντυπώσεις επιχειρούν να δημιουργήσουν οι Τούρκοι, περί ευθυνών δήθεν της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη μη έναρξη των συνομιλιών.

Στα κατεχόμενα, η λεγόμενη προεδρία  αναφέρει ότι η συνάντηση αξιολογείται ως μια θετική εξέλιξη σε σχέση με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, από το σημείο όπου σταμάτησαν και τις οποίες, όπως αναφέρεται, η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει για πολύ καιρό. Ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, σε αξιολόγηση που έκανε στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, είπε ότι ως τ/κ πλευρά θεωρεί ως σημαντική εξέλιξη τη συνάντηση των δύο ηγετών και ευχήθηκε το γεύμα αυτό να αποτελέσει ξεκίνημα για τις διαπραγματεύσεις. Στο μεταξύ, άλλος αρμόδιος, υψηλού επιπέδου, που επικαλείται η εφημερίδα, είπε ότι θεωρεί τη συνάντηση αυτή ως μία προκαταρκτική συνάντηση των κυρίως συνομιλιών και ότι έχει την έννοια της προετοιμασίας.

Την ίδια ώρα, τα Ην. Έθνη, παρουσιάσθηκαν να αντιδρούν θετικά. Ο βρισκόμενος στην Αυστραλία, Αλεξάντερ Ντάουνερ, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την ανακοίνωση της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, η οποία διευθετήθηκε απευθείας από τις δύο πλευρές.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει, εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τις δύο πλευρές και χαιρετίζει όλες τις προσπάθειες που μπορούν να βοηθήσουν για να προχωρήσει η διαδικασία. Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Μισέλ Μποναρντό, ανέφερε πως πρόκειται «για μια άτυπη συνάντηση που διοργανώθηκε από τις δύο πλευρές, όχι από εμάς». Έσπευσε, ωστόσο, να αναφέρει πως χαιρετίζουν αυτή «την άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τις δύο πλευρές στην προσπάθειά τους για επανέναρξη των συνομιλιών».

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΑΙΣΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πλαισιώνουν στη συνάντηση ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου, Νίκος Χριστοδουλίδης και η διπλωμάτης Πόλυ Ιωάννου. Τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, πλην του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Οσμάν Ερτούγ και ενός μεταφραστή, δεν έγινε γνωστό το τέταρτο πρόσωπο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: