Ραντεβού για να σπάσει ο πάγος – Με πρωτοβουλία Αναστασιάδη συνάντηση με Έρογλου τη Δευτέρα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Η συνάντηση έκλεισε χθες βράδυ και θα γίνει χωρίς την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών.

Μια πρώτη κουβέντα με τον Έρογλου έγινε όταν ο κατοχικός ηγέτης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον συλλυπηθεί για το θάνατο του  Γλαύκου Κληρίδη. Τότε, ο Πρόεδρος του είπε πως θα πρέπει να βρεθούν για να τα πουν. Χθες βράδυ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο προεδρικό στάληκε επιστολή προς την τουρκική πλευρά και έκλεισε το ραντεβού.

Η συνάντηση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο εστιατόριο Chateau Status, στη νεκρή ζώνη και θα συμμετέχουν τέσσερις από κάθε πλευρά. Σημειώνεται η διευθέτηση έγινε χωρίς τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία ενημερώθηκαν αργότερα από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Καλά ενημερωμένη πηγή υποστήριξε ότι οι κινήσεις αυτές δεν σημαίνουν αλλαγή της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς ή διαφοροποίησή της στο θέμα του περιεχομένου του κοινού ανακοινωθέντος. Το θέμα, βέβαια, είναι τι θα προκύψει από τη συνάντηση αυτή και πως θα εκληφθεί από τους τρίτους. Θα αυξηθούν οι πιέσεις για να επισπευτεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων; Πώς θα αξιοποιηθεί από την τουρκική πλευρά; Είναι, όμως, σαφές από τις διάφορες πληροφορίες που υπάρχουν ότι μέσα από τις συζητήσεις επί των συζητήσεων που διεξάγονται το τελευταίο δίμηνο δεν φαίνεται δυνατότητα συνεννόησης.

Η προχθεσινή συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ, ήταν από τις χειρότερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής παρουσιάσθηκε άκρως αρνητικός και δεν δεχόταν τίποτε από τα όσα τέθηκαν στο τραπέζι. Ούτε καν ζητήματα που παρουσιάσθηκαν ώστε να διευκολυνθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά για να αποδεχθεί τα βασικά θέματα που εγείρονται από τη Λευκωσία και αφορούν τη μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Η ακραία παρουσία του Οσμάν Ερτούγ έχει προβληματίσει και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία χθες προτίμησαν τις χωριστές συζητήσεις, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία για νέα συνάντηση των δυο διαπραγματευτών.

Όπως, πάντως, αναφέρουν ξένες διπλωματικές πηγές, κινήσεις θα γίνουν και από τρίτους. Χώρες με επιρροή αναμένεται να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις προς την τουρκική πλευρά, ώστε να αλλάξει στάση. Βεβαίως αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Χθες ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, άρχισε την ενημέρωση των κομμάτων για τα όσα διαδραματίζονται στο Κυπριακό.

ΒΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι ένα από τα θέματα στα οποία στάθηκαν περισσότερο ήταν και αυτό σχετικά με το κυπριακό.

Επίσης τόνισε ότι ακόμα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ανοιχτό στο νησί και ότι το επιθυμητό είναι να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις και να μη χαθεί ο χρόνος αυτός. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες συνεχώς αναβάλλονται και ότι δεν κατέστη εφικτή η συνάντηση των ηγετών.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Στα κατεχόμενα για παράνομη επίσκεψη αναμένονταν χθες βράδυ ο ΓΓ της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης  Ekmeleddin Ihsanoglu και ο Τούρκος Υπουργός Υδάτων και Περιβάλλοντος Veysel Eroglu.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, οι δύο επισκέπτονται το ψευδοκράτος για να παραστούν στο Συνέδριο Υδάτων και Ασφάλειας Τροφίμων, το οποίο οργανώνεται από το “υπουργείο εξωτερικών” στην κατεχόμενη Κερύνεια και θα διαρκέσει τρεις μέρες. Ο ΓΓ της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του “ευρωπαϊκού πανεπιστημίου” στην κατεχόμενη Λεύκα.

Ο ΤΑΛΑΤ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΚΟ

Στις εργασίες του συνεδρίου του τρίτου παγκόσμιου φόρουμ των Τουρκοκυπρίων μίλησε και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα και πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση σε διεθνές επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ταλάτ είπε ακόμη ότι οι Ελληνοκύπριοι θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να ισχυροποιήσει τη θέση του και να κρατήσει μαζί του στη διακυβέρνηση το ΔΗΚΟ και είναι εν αναμονή του συνεδρίου του κόμματος.

Άρχισαν σήμερα στην κατεχόμενη Κερύνεια οι εργασίες του

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα τις εργασίες κήρυξε ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος στο χαιρετισμό του έκανε αναφορά στη λύση του Κυπριακού και στο κοινό ανακοινωθέν.

ΕΡΟΓΛΟΥ: Τον αμανέ του για δυο κράτη

«Οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν να είναι κυρίαρχοι σε ολόκληρη την Κύπρο και δεν αντιμετωπίζουν τους Τουρκοκύπριους ως ίσους, δεν θέλουν τη διζωνική ομοσπονδία και τη `ντε φάκτο` και αποτελεσματική παρουσία της Άγκυρας ως εγγυήτριας δύναμης”.

Αυτό δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, κηρύσσοντας το συνέδριο του τρίτου παγκόσμιου φόρουμ των Τουρκοκυπρίων. Για το κοινό ανακοινωθέν, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι αν οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν να καταγραφούν τα σημεία εκείνα στα οποία έχουν `ευαισθησίες`, κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και για τους Τουρκοκύπριους.

Ο Έρογλου συνέχισε λέγοντας ότι έφτασε η ώρα για μια ειρηνική λύση στο νησί και ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι για λύση διζωνικής ομοσπονδίας “στη βάση της πολιτικής ισότητας και κυριαρχίας με συνέχιση των συμφωνιών για τις εγγυήσεις”.

“Αν και οι Ελληνοκύπριοι φίλοι μας έχουν τις ίδιες προσεγγίσεις, τότε κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει, αν όχι-και αυτό πιστεύω- τότε πρέπει να συνομιλήσουμε για να δούμε πώς πάμε παρακάτω, ποιά βήματα πρέπει να πάρουμε εμείς οι Τουρκοκύπριοι σε συνεννόηση με την Τουρκία”, είπε ο Έρογλου. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν για άλλα πενήντα χρόνια, όπως είπε, και ότι οι Τ/κ λαμβάνουν υπόψη εκείνες τις εισηγήσεις και σχέδια που έχουν όφελος για τον “τ/κ λαό”, κατά την έκφρασή του.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι στο συνέδριο που λαμβάνει χώρα στα κατεχόμενα πρέπει να συζητηθεί το δικαίωμα του “εκλέγεσθαι” για τους Τουρκοκύπριου που ζουν στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε και στη μεταφορά νερού και ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα λέγοντας ότι για τέτοια ευαίσθητα θέματα χρειάζεται η συνεργασία της “κυβέρνησης ” με τα κόμματα.

Η λεγόμενη πρόεδρος της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά δραστηριοποιείται για λύση και ότι οι Τουρκοκύπριοι του εξωτερικού έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτό το πεδίο.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι στις επαφές που είχαν, τόσο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και με τον Βρετανό ομόλογό του, κ. Χέιγκ, επεσήμαναν πως η Τουρκία πάντοτε είναι ανοιχτή για κάποιο βήμα, για μία δημιουργική σκέψη και ότι επιθυμούν να επιταχυνθεί η διαδικασία και να επιλυθεί τους προσεχείς μήνες. Ο Νταβούτογλου είπε ακόμα ότι διατηρούν τις ελπίδες τους αναφορικά με το κυπριακό. 

ΤΙΜΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 

Εικοσιδύο μη κυβερνητικές οργανώσεις στα κατεχόμενα προβαίνουν σε διαμαρτυρία για τις ψηλές τιμές του ρεύματος. Η διαμαρτυρία θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη σε πέντε κατεχόμενες πόλεις ταυτόχρονα.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα μικρή ομάδα ατόμων διαμαρτυρήθηκε σήμερα έξω από την ψευδοβουλή για τις κακές συνθήκες διαβίωσης.

Ο πρώην “βουλευτής” Tahsin Mertekci έκανε λόγο για κακούς χειρισμούς τα τελευταία χρόνια που οδήγησαν τους Τ/κ σε κακές συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες όλο και χειροτερεύουν. Κάλεσε την ψευδοβουλή να παρέμβει.

“Κουραστήκαμε να πληρώνουμε τα λάθη της κακής διαχείρισης και θα συνεχίσουμε τις διαμαρτυρίες μας”, ανέφερε ο Baris Mamali, γνωστός δικηγόρος στα κατεχόμενα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: