Πως είδαν τα ξένα ΜΜΕ τη συνεδρίαση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ




Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς “επέζησε” της ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, την ίδια στιγμή που η κυβέρνησή του συνεχίζει τις συνομιλίες με τους πιστωτές της χώρας, επισημαίνει άρθρο των Marcus Bensasson και Χρήστου Ζιώτη στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Greek Premier Samaras Survives NoConfidence Vote in Parliament».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την πρόταση μομφής με αφορμή την έφοδο των δυνάμεων των ΜΑΤ στο κτίριο της ΕΡΤ, στις 7 Νοεμβρίου, που απομάκρυναν τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν καταλάβει την έδρα του ραδιοτηλεοπτικού φορέα μετά την απόλυσή τους.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σε ομιλία του προς τους βουλευτές πριν την ψηφοφορία, «ο κ. Τσίπρας παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τη χρονική στιγμή την οποία επέλεξε για την πρόταση μομφής. Πρόκειται για μια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μας, αλλά ωστόσο είναι μια στιγμή όπου για πρώτη φορά η κυβέρνηση βρίσκεται σε ισχυρή θέση καθώς επιτυγχάνει τους στόχους που έθεσε».

Στις 5 Νοεμβρίου, ο Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Olli Rehn, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ η χώρα αρχίζει εκ νέου τις συνομιλίες με την τρόϊκα μετά από διακοπή πέντε εβδομάδων.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε σε βουλευτές κατά το χθεσινό διάλογο στη Βουλή, ότι η Ελλάδα «ακολουθεί πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο στοχεύει στο να καταστήσει βιώσιμα, σε σταθερή βάση, τα δημόσια οικονομικά της χώρας».

http://www.bloomberg.com/news/print/2013-11-11/greek-premier-samaras-survives-no-confidence-vote-in-parliament.html

Στην επιβίωση της κυβέρνησης, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανακατάληψη του κτηρίου της ΕΡΤ, αναφέρεται ανταπόκριση της Kerin Hope για τους FINANCIAL TIMES (“Greek noconfidence vote defeated”). 153 Βουλευτές περιέβαλαν την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης, έναντι 124, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ότι «η κυβέρνηση είναι πλέον ισχυρότερη και θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική».

Ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ωθεί την Ελλάδα σε βαθύτερη ύφεση, ακολουθώντας ‘υποτασσόμενη’ πολιτικές λιτότητας που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ως αντάλλαγμα για το δεύτερο πακέτο βοήθειας αξίας €172 δις.

Σχετικό δημοσίευμα φιλοξενεί διαδικτυακά και το BBC (Greek Government Survives noconfidence vote”), όπου αναφέρεται η αποπομπή της Θεοδώρας Τζάκρη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η διαδήλωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ έξω από το Κοινοβούλιο. Αναφέρεται επίσης η δήλωση του Πρωθυπουργού με αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι επέλεξε τη λάθος στιγμή για κοινοβουλευτικούς θεατρινισμούς όταν η κυβέρνηση βρίσκεται σε σημαντικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

http://www.ft.com/cms/s/0/2d3ff696-4a63-11e3-9a21-00144feabdc0.html

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-24894164

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: