Πρόταση χορήγησης χαμηλότοκων δανείων από Ε.Ε. με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις




Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο ενθάρρυνσης των κρατών-μελών για την πραγματοποίηση μακροπρόθεσμων οικονομικών μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα  την χορήγηση δανείων με χαμηλότερα επιτόκια από εκείνα των αγορών, δήλωσε Ευρωπαίος Αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς η πρόταση βρίσκεται στα πρώτα στάδια του σχεδιασμού της.

Όπως αναφέρει η ανταπόκριση της Rebecca Christie από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «EU Considers Loans in Return for Economy Overhauls» η πρόθεση της ΕΕ είναι να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως την εργατική πολιτική, την επαγγελματική κατάρτιση και το δικαστικό σύστημα. Τα δάνεια θα ήταν περισσότερο ελκυστικά για τις μικρότερες χώρες που δεν διαθέτουν αξιόπιστη πρόσβαση στις αγορές, ενώ τα μεγαλύτερα κράτη θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων με αντάλλαγμα την δέσμευση για μεταρρυθμίσεις.

Οι διπλωμάτες των κρατών-μελών θα πάρουν μια πρώτη γεύση του σχεδίου την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής συνάντησης για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Κατά τη σύνοδο κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν να καθορίσουν το πλαίσιο για τον σχεδιασμό των λεγόμενων συμβατικών πράξεων που θα συμπληρώνουν τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Η κρίση κρατικών χρεών στην Ευρωζώνη που ξεκίνησε από την Ελλάδα το 2009 έχει οδηγήσει τους ηγέτες της ΕΕ σε μια πρωτοφανή, οικονομική και ρυθμιστική συνεργασία. Η Ευρωζώνη έχει συμφωνήσει στην υιοθέτηση νέων δημοσιονομικών κανόνων, έχει αναθέσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την εποπτεία των τραπεζών, ενώ δεσμεύθηκε να δημιουργήσει ένα κοινό σύστημα για την διαχείριση των προβληματικών τραπεζών.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Herman Van Rompuy, είχε θέσει την δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των κρατών, που δεσμεύονται να προβούν σε μεταρρυθμίσεις, στον οδικό χάρτη, που δημοσιοποίησε πέρυσι, για την στήριξη των μακροπρόθεσμων προοπτικών της Ευρώπης. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, είχε ωστόσο περιορίσει την «δεξαμενή» χρηματοδότησης στα 20 δις ευρώ για τις χώρες που υπογράφουν συμβάσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως επεσήμανε ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος εάν αποφασισθούν οι συμβατικές πράξεις τότε θα απευθύνονται σε χώρες που δεν βρίσκονται ήδη σε πολύπλευρα προγράμματα διάσωσης ή υφίστανται κυρώσεις για μακροοικονομικές ανισορροπίες. Δεν έχει ακόμη καθορισθεί από πού θα προέρχονται τα χρήματα για τα δάνεια. Στις ιδέες που έχουν κατατεθεί περιλαμβάνεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ή άλλος παρόμοιος οργανισμός που θα μπορεί να αντλεί χρήματα από τις αγορές και να τα δανείζει εκ μέρους της Ευρωζώνης. Η συνολική πρόταση θα μπορούσε θα μπορούσε να επεκταθεί σε κράτη που σχεδιάζουν να ενταχθούν στο ευρώ, όπως και στα σημερινά μέλη, τόνισε ο Αξιωματούχος.

http://www.bloomberg.com/news/2013-11-18/eu-considers-plan-to-offer-loans-in-return-for-economy-overhauls.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: