Πορεία σε ναρκοπέδιο με την Τρόικα – Τα «αγκάθια», οι κρίσιμες ημερομηνίες στο ραντεβού με Στουρνάρα




Του ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ

Υστερα από 38 ημέρες που κύλησαν με δηλώσεις και διαρροές σε κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας αλλά ελάχιστη πρόοδο επί της ουσίας, οι επικεφαλής της Τρόικα κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα καθίσουν και πάλι στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Το ίδιο απόγευμα θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση. Τα ραντεβού σηματοδοτούν την επανέναρξη των διαβουλεύσεων που διακόπηκαν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα που είχε οριστεί η ακυρωθείσα  τελικά συνάντηση με τον κ. Βρούτση, ο οποίος βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του νέου γύρου των επαφών.

Προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να αποτραπεί ένα νέο ναυάγιο στις συζητήσεις με την τρόικα, χθες το βράδυ έγινε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- του κ. Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα. Χαράχθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις της διαπραγμάτευσης και οι «κόκκινες γραμμές» που θα ακολουθήσει η διαπραγματευτική ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία προς την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων προβλέπεται μακρά, με την τρόικα να σκληραίνει εμφανώς τη στάση της. Κανείς δεν αποκλείει πλέον ο νέος μαραθώνιος να τραβήξει -σε δόσεις- ως το τέλος Ιανουαρίου ή ακόμη και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου του 2014. Αυτός είναι άλλωστε ο μήνας που η Ελλάδα χρειάζεται πάση θυσία τις δόσεις της δανειακής σύμβασης (τυπικά από το γ΄και δ’ τρίμηνο του 2013) ώστε να αντιμετωπίσει δανειακές υποχρεώσεις.

Η γραμμή της τρόικας είναι σαφής: «Πρώτα τα μέτρα του Προϋπολογισμού του 2014 και μετά οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της ίδιας χρονιάς, ύψους 5 ως 6 δισ. ευρώ».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα βασικά «αγκάθια» που θα απασχολήσουν τις επαφές τρόικας και κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα είναι τα εξής:

— Μέτρα 2,9 δισ. ευρώ. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τρόικα ζητεί μέτρα 2,9 δισ. ευρώ για το 2014, ανεβάζοντας κι άλλο τον πήχη από τα 2,5 δισ. ευρώ. Λίγες ώρες αργότερα ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν προέβη σε «μισή» διάψευση των φημών ότι η τρόικα πίεσε την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί αυτό το ποσό ως βάση διαπραγμάτευσης παίζοντας ως την Παρασκευή «κρυφτούλι» με την ημέρα άφιξης του εκπροσώπου της Κομισιόν στην Αθήνα.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό στα 2,9 δισ. ευρώ ο κ. Ο’ Κόνορ απάντησε «δεν αναγνωρίζω αυτό το ποσό»… Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας δέχεται το πολύ 500 εκατ. ευρώ διαρθρωτικών παρεμβάσεων. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα πιέζεται από τις παρακάτω ημερομηνίες.

Στις 14 Νοεμβρίου υπάρχει συνεδρίαση του Eurogroup.

Στις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2014, ο οποίος αφού συζητηθεί με την τρόικα θα πρέπει να περάσει από το «κόσκινο» των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών της ευρωζώνης για να λάβει έγκριση. 

Αλλωστε στις 22 Νοεμβρίου ακολουθεί νέα, έκτακτη, συνεδρίαση του Eurogroup, την οποία ζήτησε ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ για να συζητηθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών – μελών.

— Διαθεσιμότητα – απολύσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων, γεγονός που αποδυναμώνει το αίτημά της για δίμηνη παράταση στο δεύτερο κύμα, πάλι 12.500 υπαλλήλων, που πρέπει βάσει μνημονίου να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Δύσκολη θα είναι και η συμπλήρωση των 4.000 απολύσεων ως τα Χριστούγεννα καθώς η τρόικα δέχεται μόνο τις 2.000 από τις 2.600 απολύσεις στην ΕΡΤ και απορρίπτει προς ώρας τις απομακρύνσεις επίορκων και συμβασιούχων σε ΝΠΙΔ. Το ραντεβού του αρμόδιου Υπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα αναμένεται στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής.

— Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Υπό την αίρεση της τρόικας παραμένει το νομοσχέδιο Βρούτση που «υπόσχεται» εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ μέσω κυρίως της καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής. Εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα. Πρώτον, η τρόικα αμφισβητεί ότι οι δράσεις θα αποφέρουν ένα τόσο μεγάλο ποσό, και δεύτερο και κυριότερο ότι επαρκούν για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των ταμείων για το 2014, που θα έχουν πρόσθετες ανάγκες άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

— Μεταξύ ΕΝΦΑ και… ΔΕΗ. Με στόχο την αλλαγή του μίγματος και την απάλειψη εξόφθαλμων αδικιών στο σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) ο υπουργός Οικονομικών αναζητά συμβιβασμό τόσο με την τρόικα όσο και με τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ πάνω στη βάση της είσπραξης 2,9 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές από την πλευρά τους δεν έχουν εγκαταλείψει την «ιδέα» της είσπραξης του φόρου για μια ακόμη χρονιά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, σενάριο που θα ενισχυθεί αν δεν υπάρξει συναίνεση των βουλευτών στο νέο σχέδιο του ΕΝΦΑ

— Αμυντικές Βιομηχανίες.  Δύο από τα τέσσερα προαπαιτούμενα, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ είναι στο αέρα. Το πρώτο είναι η διαθεσιμότητα και το δεύτερο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ).

Η κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος και τη συνέχιση λειτουργίας του πρώτου. Η τρόικα ζητεί «λουκέτο» για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, αμφισβητώντας την υλοποίηση των παραγγελιών από το εξωτερικό, αλλά και τους λόγους αμυντικής θωράκισης και τροφοδοσίας με πυρομαχικά των Ενόπλων Δυνάμεων που προβάλει η κυβέρνηση.

— Φοροδιαφυγή. Μεγάλη είναι η πίεση κυρίως από τη πλευρά του ΔΝΤ για χειροπιαστά αποτελέσματα κυρίως από ελέγχους σε άτομα με μεγάλη περιουσία που θα δείξουν ότι υλοποιείται η πολλάκις εξαγγελθείσα αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, η κυβέρνηση θα εγγράψει για άλλη μια χρονιά στον Προϋπολογισμό ελάχιστα προσδοκώμενα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και θα πιεστεί και πάλι για κόψιμο δαπανών στο κράτος.  

— Νέο ΤΑΙΠΕΔ. Το αρμόδιο Ταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) ενημέρωσε ότι αδυνατεί να καλύψει το μειωμένο στόχο του 1,5 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2013 θα φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ, έναντι 2,6 δισ. ευρώ του αρχικού μνημονιακού στόχου. Το κενό των 1,3 δισ. ευρώ θα μεταφερθεί στο 2014 ανεβάζοντας τον πήχη για την επόμενη χρονιά κοντά στα 3,9 δισ. ευρώ (!).

Σε αυτό πλαίσιο η τρόικα πιέζει για νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα αναλάβει την τιτλοποίηση ακινήτων ύψους 4 δισ. ευρώ με στόχο την άμεση είσπραξη 1 δισ. ευρώ. Το νέο ταμείο με έδρα την Αθήνα (και όχι το Λουξεμβούργο) σχεδιάζεται να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή του υπάρχοντος ΤΑΙΠΕΔ από το οποίο αναμένεται ότι θα αποσπά φακέλους και για επείγουσες αποκρατικοποιήσεις.

ΠΗΓΗ: www.tovima.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: