Πλήρης νηνεμία στο Κυπριακό… Άρχισε νέα προσπάθεια με τη Λίζα Μπάντεχαϊμ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Απνοια χαρακτηρίζει τις συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος στο Κυπριακό. Οι διαφορές παραμένουν, είναι ουσιαστικές και αγγίζουν τον πυρήνα του προβλήματος. Το θέμα της μίας κυριαρχίας, μιας ιθαγένειας και μιας διεθνούς προσωπικότητας αποτελούν το βασικό εμπόδιο, καθώς η τουρκική πλευρά αυτό που προδήλως επιδιώκει είναι αποδοχή μιας συμφωνίας δυο κρατών, που θα έχουν ισχυρές εξουσίες.

Τα ηνία των συζητήσεων για τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος ανέλαβε από χθες η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντεχαιμ, η οποία συναντήθηκε με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη. Σήμερα θα δει τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Οσμάν Ερτούγ και αύριο θα γίνει κοινή συνάντηση.

Είναι σαφές πως τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να συντηρήσουν τη διαδικασία, είναι σαφές όμως ότι δεν προχωρά. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υποβάλει μια ακόμη πρόταση το περασμένο Σάββατο, στην τελευταία συνάντηση πριν από την αναχώρηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ από το νησί.

Στην πρόταση, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στις τρεις βασικούς άξονες (μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μίαδιεθνής προσωπικότητα) και παράλληλα προσφέρει διασφαλίσεις για τη διζωνικότητα, ώστε να ικανοποιηθούν «οι ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς». Τοποθέτηση από τουρκικής πλευράς επί της νέας πρότασης δεν υπήρξε μέχρι στιγμής. Ενδεχομένως να υπάρξει κατά τη σημερινή συνάντηση του ΟΗΕ με τον Οσμάν Ερτούγ.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως ακόμα και αν δεν τους αναγνωρίζει καμιά άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία, έχουν όλες τις δομές που πρέπει και έχει ένα «κράτος», υποστηρίζοντας ότι κάποτε η διεθνής κοινότητα θα δει πόσο απάνθρωπα είναι τα «εμπάργκο» και θα τα παρατήσει.

Ο Έρογλου υποστήριξε πως η  ελληνοκυπριακή πλευρά πρότεινε ένα κοινό ανακοινωθέν πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ωστόσο απέρριψε το κείμενο που ετοίμασαν τα ΗΕ και θέτοντας συνεχώς προτάσεις οδηγεί την υπόθεση στον κατήφορο.

Η υποψία, ισχυρίστηκε, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις επαληθεύεται και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να πει πως οι Ελληνοκύπριοι  έχουν θέληση για λύση επειδή μέχρι σήμερα έχουν απορρίψει όλα τα σχέδια συμφωνιών των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποστείλει επιστολές προς τα μέλη της ομάδας στήριξης των διαπραγματεύσεων και αναμένει τις απαντήσεις τους, που προβλέπονται θετικές. 

Τα ονόματα είναι: Παναγιώτης Δημητρίου, Τουμάζος Τσελεπής, Πόλυς Πολυβίου, Χρήστος Κληρίδης, Μάριος Ηλιάδης, Κρις Τριανταφυλλίδης, Νίκος Αιμιλίου. Από την Γενικής Εισαγγελία ο Κώστας Κληρίδης, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου και ο Νικόλας Κυριάκου. Θα συγκροτηθούν και ομάδες εργασίας, όπου εμπλέκονται πρόσωπα που θα έχουν εξειδίκευση στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: