Πιό ασφαλείς πλέον οι επενδύσεις σε εταιρικά περιουσιακά στοιχεία




Το πολιτικό ρίσκο στις διεθνείς επενδύσεις στη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση εποχή, στο πλαίσιο της οποίας οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούν να αμβλύνουν τις κοινωνικές εντάσεις λόγω της αυξανόμενης ανισότητας σε επίπεδο πλούτου και εισοδήματος.

Αυτό προβάλλει ο Richard Barley, σε άρθρο γνώμης στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Governments Losing Full Faith and Credit».

Το αποτέλεσμα, σημειώνει ο αναλυτής, είναι η στροφή των διεθνών επενδυτών σε εταιρικά ομόλογα και μετοχές, σε αντιδιαστολή με τα κρατικά ασφάλιστρα, που αν και παραδοσιακά θεωρούνταν ως ασφαλές καταφύγιο, συνιστούν πλέον ενδεχόμενη πηγή ανησυχίας.

Η κρίση της ευρωζώνης υπογράμμισε το φαινόμενο αυτό, συνεχίζει ο Barley, καθώς η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω των μετοχών της και η πιστωτική ικανότητα των κυβερνήσεων στη νότιο Ευρώπη έχει καταβαραθρωθεί. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ευρώπη, καθώς η πίστη ακόμη και στο αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών έχει κλονιστεί εν μέσω των πολιτικών διενέξεων για την οροφή του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, ένας ακόμη λόγος για να σκεφτεί κανείς ότι τα εταιρικά περιουσιακά στοιχεία είναι ασφαλέστερα από τα κρατικά είναι ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να δέχονται πιέσεις για να τηρήσουν τις χρηματοπιστωτικές τους υποσχέσεις προς τους επενδυτές, ενώ παράλληλα αγωνίζονται να τηρήσουν τα κοινωνικά τους συμβόλαια.

Ακόμη και η χρεοκοπία επί του χρέους δεν προσφέρει διέξοδο διαφυγής, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, φέροντας ως παράδειγμα την Ελλάδα, η οποία αν και αναδιάρθρωσε τις μετοχές της, αυτό δεν την απήλλαξε από την υποχρέωση να μειώσει τις κρατικές της δαπάνες και να αυξήσει τη φορολογία.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304607104579214192668623718

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: