Πιθανώς τη μεθεπόμενη εβδομάδα η συναντηση Προς αναβολή η άφιξη της Τρόικα στην Αθήνα




Του Κώστα Τσαχάκη

Στον «αέρα» είναι η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, γράφει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή δεν έχει υπάρξει σύγκλιση των δύο πλευρών σε βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης (πλειστηριασμοί, ενιαίος φόρος ακινήτων, δημοσιονομικό κενό 2014, αναδιάρθρωση αμυντικών βιομηχανιών, αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό), είναι εξαιρετικά πιθανό η άφιξη των επικεφαλής της τρόικας να μετατεθεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Η ακριβής ημερομηνία, όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα καθορισθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα. Προβάλλουν δε το επιχείρημα ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει αυξημένες υποχρεώσεις στη Βουλή, όπου ξεκινάει στην ολομέλεια η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ο οποίος θα ψηφιστεί το βράδυ του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου.

Η νέα καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις απομακρύνει το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία και ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 του επόμενου μήνα, όπως ήταν ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Πλέον θα καταβληθεί προσπάθεια τα ανοιχτά μέτωπα να κλείσουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, πριν δηλαδή η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γ. Ντάισελμπλουμ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής έκτακτου Eurogroup, για θέματα τραπεζικής ενοποίησης, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19-20 Δεκεμβρίου, στο οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα.

«Αγκάθια» Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν δεν έχει ακόμη οριστεί επακριβώς η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, με τους ίδιους να αποφεύγουν να πάρουν ανοικτά θέση σχετικά με τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο οι επικεφαλής της τρόικας να επιστρέψουν αργότερα από τις 2 Δεκεμβρίου.

Προσέθεταν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν επηρεάζει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων καθώς οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τηλεδιασκέψεων.

Πάντως, το βέβαιο είναι πως οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν ουσιώδεις, με δεδομένα τα σαφή πολιτικά όρια που έχει θέσει η Αθήνα για σειρά ζητημάτων, και την τρόικα να αναμένει επαρκή πρόοδο σε κρίσιμα θέματα προτού μπουν στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις.

ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Χαμηλότερες οι εισπράξεις σε σχέση με τον στόχο

Ενστάσεις έχει υποβάλει η τρόικα όσον αφορά την «αποτελεσματικότητα» του νέου σχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Υπολογίζει ότι οι εισπράξεις θα είναι χαμηλότερες κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.

Το υπ. Οικονομικών υπολογίζει τη διαφορά στα 200 εκατ. ευρώ και γι΄ αυτό προχώρησε σε ισόποση περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2014. Η τρόικα μέχρι τώρα δεν κάνει πίσω και ζητά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών. Το υπουργείο προγραμματίζει να καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο την ερχόμενη Πέμπτη.

Εξάλλου παραμένει το «αγκάθι» των ΕΑΣ, με την τρόικα να μην έχει πεισθεί για την ανάγκη διατήρησης του εξαγωγικού χαρακτήρα της εταιρείας και να επιμένει ότι θα πρέπει να παραμείνει ένα εργοστάσιο ανοικτό κι αυτό να καλύπτει τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού.

O ΓΡΙΦΟΣ Στόχος εισπράξεων αρχικού σχεδίου νόμου:

  • 2,9 δισ. Στόχος εισπράξεων μετά τις αλλαγές στον φόρο:
  • 2,65 δισ. Η τρόικα εκτιμά ότι υπάρχει κενό στα έσοδα:
  • 400 εκατ. Για να καλύψει το κενό, το υπ. Οικονομικών μείωσε το ΠΔΕ κατά:
  • 200 εκατ. Παραμένει διαφορά: 200 εκατ.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: