Ο Klaus Regling δεν αποκλείει νέα βοήθεια για τις ελληνικές τράπεζες




Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC Spain’s bailout exit is not premature: ESM’s Klaus Regling») ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling, χαρακτήρισε δικαιολογημένη την έξοδο της Ισπανίας από τα προγράμματα διάσωσης, λόγω της επιτυχούς αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού της τομέα.

Σημείωσε ότι τόσο για την Ισπανία, όσο και για την Ελλάδα, θα μπορούσε να υπάρξει νέα στήριξη εάν παραστεί ανάγκη.

Ο Klaus Regling επεσήμανε ότι η έξοδος της Ισπανίας δεν ήταν πρόωρη, αποκλείοντας την ανάδυση προβλημάτων μετά τον ενδελεχή έλεγχο που υπέστησαν οι ισπανικές τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ.

Σε σχέση με τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και την ίδρυση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, με ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της ΕΚΤ, ο Klaus Regling επεσήμανε ότι ο ΕΜΣ θα μπορούσε να διαδραματίσει πολλαπλό ρόλο στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης. «Μπορούμε να διαδραματίζουμε τον παραδοσιακό μας ρόλο (αλλά και να ) παρέχουμε μακροοικονομικά προγράμματα προσαρμογής  και να τα χρηματοδοτούμε» τόνισε.

Ο Klaus Regling παρέθεσε ως παράδειγμα το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, όπου περιλαμβάνονταν 50 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σημειώνοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να συμβεί εκ νέου εάν παραστεί ανάγκη». Κατά τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να επαναληφθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης του ισπανικού τραπεζικού τομέα.

http://www.cnbc.com/101211033

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: