Ο Ντάουνερ “βάζει στο σακί” τον Αναστασιάδη αφού φαίνεται να τον έπεισε για την παραμονή του




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε:

“Μίλησα με τον κ. Ερογλου το πρωί και είχα και μακρά συνομιλία με τον Πρόεδρο απόψε και όλοι καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια για την κοινή δήλωση, είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό στη διαδικασία και ο ΓΓ επιθυμεί να δει τους δύο ηγέτες να συμφωνούν επί ενός κοινού ανακοινωθέντος και έτσι συνεχίζουμε να προχωρούμε με αυτό».

Ερωτηθείς πότε θα υποβάλει παραίτηση από τη θέση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Ντάουνερ απάντησε:

“Τη θεωρώ μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά. Δεν έχει να κάνει πραγματικά με μένα αυτό έχει να κάνει με τους Κύπριους και με το να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι στο στάδιο αυτό το κοινό ανακοινωθέν μπορεί να συμφωνηθεί και έτσι κάθε προσπάθεια καταβάλλεται για το σκοπό αυτό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι Ελληνοκύπριοι φαίνεται να βρίσκονται υπό πιέσεις αυτή τη στιγμή, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι «θέλουν ένα κοινό ανακοινωθέν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το έλεγε αυτό ανέκαθεν. Τα Ηνωμένα Εθνη σίγουρα υποστήριξαν τις προσπάθειες του» και οι προσπάθειες είναι για επίτευξη κοινού ανακοινωθέντος, είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό προχωρεί πάρα πολύ αργά και εξέφρασε την ευχή όπως το συντομότερο δυνατόν υπάρξει συμφωνία.

Ερωτηθείς είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος σύντομα, τότε αυτό απλώς θα πάρει περισσότερο χρόνο, «αλλά κάθε προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στο μέγιστο που μπορούμε για να πετύχουμε μια συμφωνία».

Κληθείς να σχολιάσει χρονοδιάγραμμα που τέθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «ο ΓΓ δεν είπε κάτι τέτοιο. Αντιλαμβάνομαι ότι έχει ερμηνευθεί έτσι αλλά ο Εκπρόσωπος του ΓΓ απλώς παρέπεμπε στο γεγονός ότι θα ερχόμουν στην Κύπρο αυτή τη βδομάδα και ότι ο ΓΓ θα ήθελε να δει ένα κοινό ανακοινωθέν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει στο τέλος της βδομάδας αυτής και δεν σημαίνει ότι αν δεν συμφωνηθεί τότε θα οδηγήσει σε άλλα επακόλουθα. Αν πρέπει να μπούμε στην άλλη επόμενη εβδομάδα ή τη μεθεπόμενη τότε ας γίνει αυτό. Ηθελε απλώς να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι εγώ θα βρισκόμουν εδώ και ότι θα ήθελε να δει ένα κοινό ανακοινωθέν.

Η θέση του ΓΓ είναι υπέρ ενός κοινού ανακοινωθέντος. Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό και να μη λέμε, όπως πολλά ΜΜΕ έχουν αναφέρει, ότι πρόκειται για τελεσίγραφο του ΓΓ. Δεν πρόκειται για τελεσίγραφο».

Σε ερώτηση αν πιστεύει πως απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη θα κάνουν ό,τι μπορούν, σε ευθυγράμμιση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συμβάλουν προς την επίτευξη της λύσης του κυπριακού προβλήματος. Και έχω περάσει και εγώ κάποια χρόνια ασχολούμενος με αυτό. Σε αυτό το στάδιο η πρόκληση είναι να υπάρχει κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν και όταν υπάρξει κατάληξη – και είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει. Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει δεν είμαι απαισιόδοξος για αυτό – τότε οι δύο ηγέτες μπορούν να μπουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ο ΓΓ του ΟΗΕ αποδέχεται το γεγονός ότι υπάρχει ισχυρή αποφασιστικότητα από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη να υπάρξει λύση και γνωρίζω ότι εργάζεται πολύ σκληρά για αυτό».

Σε ερώτηση πού έγκειται η δυσκολία στη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Ντάουνερ είπε πως δεν επιθυμεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι «αν οι δύο πλευρές επιθυμούν να μιλήσουν για αυτό είναι δικό τους θέμα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: