Ο Νετανιάχου συνομίλησε με Ομπάμα και Πούτιν και προειδοποίησε για τη συμφωνία με το Ιράν




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία. Ο κ. Νετανιάχου συνομίλησε επίσης με το πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον κ. Ομπάμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συζήτησε το φλέγον ζήτημα των διεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος αναφέρει τα εξής:

«Ο πρόεδρος παρείχε ενημέρωση στον πρωθυπουργό σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης και υπογράμμισε την ισχυρή δέσμευσή του να μην επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, που είναι και ο σκοπός των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων».

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ακόμα ότι “ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συμφώνησαν να συνεχίσουν να είναι σε επαφή για το θέμα αυτό».

Στο μεταξύ: Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναμένεται την 20ή Νοεμβρίου στη Ρωσία για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία την Παρασκευή.

Η ρωσική προεδρία ανέφερε ότι ο κ. Πούτιν και ο κ. Νετανιάχου είχαν την τηλεφωνική συνομιλία, με πρωτοβουλία της ισραηλινής πλευράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, “τα τρέχοντα διεθνή θέματα συζητήθηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Ρωσία την 20ή Νοεμβρίου”.

Η συνάντηση αυτή ανακοινώθηκε μια ημέρα πριν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ανάμεσα στο Ιράν και τη λεγόμενη ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα, συν τη Γερμανία) στην οποία ενδέχεται να υπάρξει μια συμφωνία σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας Σεργκέι Λαβρόφ μεταβαίνει σήμερα στη Γενεύη, διαδραματίζει μείζονα ρόλο στις διαπραγματεύσεις αυτές καθώς είναι προνομιακός συνομιλητής του Ιράν.

Είναι σημάντικό ότι ο κ. Νετανιάχου προειδοποίησε εναντίον της σύναψης μιας συμφωνίας με το Ιράν, ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνησή του θα κάνει “ό,τι είναι απαραίτητο για να αμυνθεί και να προασπίσει την ασφάλεια του ισραηλινού λαού”.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκσχί, δήλωσε ότι η συνάντηση του επικεφαλής διαπραγματευτή της χώρας του, υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Γιαβάντ Ζαρίφ, με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι και την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον, ήταν «παραγωγική».

Μετά το τέλος των συνομιλιών και κατά την επιστροφή του στο ξενοδοχείο του της Γενεύης, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ο ιρανός διπλωμάτης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι η συνάντηση «ήταν παραγωγική, αλλά έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε».

Ο κ. Ζαρίφ, Κέρι και η κ. Άστον είχαν πεντάωρη συνάντηση στη Γενεύη την Παρασκευή το βράδυ σε  μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές και να μειωθεί «η απόσταση» για μια συμφωνία που θα θέσει τέλος στο δεκαετές αδιέξοδο σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών οι διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν τη νύχτα της Παρασκευής θα συνεχιστούν το πρωί του Σαββάτου.

THE WHITE HOUSE – Office of the Press Secretary

November 8, 2013

Readout of the President’s call with Israeli Prime Minister Netanyahu

President Obama called Prime Minister Netanyahu today to discuss Iran and our ongoing efforts to advance a peaceful resolution of the international community’s concerns over Iran’s nuclear program.  The President provided the Prime Minister with an update on negotiations in Geneva and underscored his strong commitment to preventing Iran from obtaining a nuclear weapon, which is the aim of the ongoing negotiations between the P5+1 and Iran.  The President and Prime Minister agreed to continue to stay in touch on this issue.

Πηγή: Λευκός Οίκος, Reuters, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: