Ο Μπαρόζο προειδοποιεί τους Ευρωπαίους




Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, προειδοποίησε χθες τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλα 14 κράτη-μέλη (Ισπανία, Σλοβενία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Δανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία και Βρετανία) να αντιμετωπίσουν προβληματικούς τομείς των οικονομιών τους, προκειμένου να συμβάλουν στην ανάκαμψη της υπόλοιπης ευρωζώνης.

Αυτό επισημαίνει  ο James Kanter, σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «E.U. Identifies Problems in Its Members’ Economies».

Οι παραινέσεις του κ. Barroso αφορούσαν σε μια σειρά ζητημάτων που κυμαίνονταν από την απασχόληση έως τα δημόσια οικονομικά και κύριος στόχος είναι να τεθεί το σύνολο των 28 κράτη-μέλη υπό ενδελεχή εξέταση – με αρχικό ζητούμενο την παροχή κατευθυντήριων γραμμών – για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενοι οικονομικοί κίνδυνοι, γνωστοί ως ‘μακροοικονομικές ανισορροπίες’.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει ο Kanter, ως προβληματικές ζώνες εντοπίστηκαν το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας και οι δημόσιες δαπάνες της Γαλλίας, ενώ στη θεωρία, διευκρινίζεται, οι χώρες που δεν θα εφαρμόσουν τους στόχους τους, ενδέχεται να υποστούν κυρώσεις.

Παράλληλα, τονίζεται στην ανταπόκριση, ο Barroso συμβούλευσε τα κ-μ να προβούν σε ενίσχυση της εκπαίδευσης προκειμένου να μειωθεί η ανεργία που κατά πάσα πιθανότητα θα παραμένει υψηλή στην Ελλάδα και την Ισπανία το 2014, ενώ αναμένεται να αυξηθεί στη Γαλλία. Τέλος, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε για την υπέρβαση των διαφορών στις προσεγγίσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων και της Γερμανίας προκειμένου να προχωρήσει η λεγόμενη τραπεζική ένωση που θα αμβλύνει τον κίνδυνο υπερχρεωμένα κράτη να απειλήσουν τη σταθερότητα εθνικών οικονομιών και της ευρωζώνης.

http://www.nytimes.com/2013/11/14/business/international/eu-presses-countries-to-improve-economies.html?_r=0&pagewanted=print

Την άποψη ότι η Ευρώπη δεν είναι καταδικασμένη να υποστεί μια ‘χαμένη δεκαετία’ κατά τα ιαπωνικά πρότυπα, προβάλλει η σύνταξη της εφμερίδας WALL STREET JOURNAL, σε κύριο άρθρο της με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Is Europe Turning Japanese?».

Συγκεκριμένα, με αφορμή την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ που πυροδότησε πολλές συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο ο χαμηλός πληθωρισμός και οι βραδείς ρυθμοί ανάπτυξης θα επηρεάσουν το οικονομικό μέλλον της ευρωζώνης, η σύνταξη της WSJ επικεντρώνεται στις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ της ύφεσης που βιώνει σήμερα η Ευρώπη με την οικονομική εμπειρία που βίωσε η Ιαπωνία από το 1990.

Μεταξύ άλλων, η WSJ θεωρεί ότι οι καθυστερήσεις ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τα ημίμετρα παρεμπόδισαν τις προσπάθειες του Τόκυου για αναδιάρθρωση της ‘πραγματικής’ ιαπωνικής οικονομίας, καθώς το Τόκυο απέτυχε επίσης στην εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την προώθηση μακροχρόνιας ανάπτυξης.  Και έως ότου η Γερμανία επιτύχει ως προς την αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, οι Ευρωπαίοι διαμορφωτές πολιτικής δεν θα μπορούν να προβούν σε μεταρρυθμίσεις εθνικού επιπέδου εκτός από την παροχή δανείων όπως αυτών που δόθηκαν στην Ελλάδα, τα οποία αποδεικνύονται «αντιδημοκρατικά» και «αναποτελεσματικά».  

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303460004579191662011915406#printMode

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: