Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής δήλωσε ότι θα αντιταχθεί σε “αμμοχωστοποίηση” του Κυπριακού




Του Αριστείδη Βικέτου

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, διαβεβαίωσε την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στην πρόταση για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ως μια κίνηση που θα δώσει ώθηση στην επανέναρξη συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος «θα είναι ο πρώτος που θα αντιταχθεί σε τέτοια προσπάθεια».Αυτή είναι και η θέση του προέδρου Αναστασιάδη, τόνισε.

Ο κ. Μαυρογιάννης εξήγησε ότι η πρόταση δεν περιέχει οποιοδήποτε νέο στοιχείο ,  απλά ενοποιεί τέσσερα σημεία. Σύμφωνα με τον διαπραγματευτή η πρόταση  είναι πακέτο και αφορά την υλοποίηση της υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας και να ανοίξουν τα 8 κεφάλαια διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την ΕΕ, που πάγωσαν το 2006,  να αρθεί η πρόνοια ότι κανένα κεφάλαιο διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να κλείσει,  να επιστραφεί η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη και να γίνεται χρήση του λιμανιού της  για διακίνηση εμπορευμάτων με άλλα κράτη στην ΕΕ.

Επειδή, ανέφερε ,  η πρόταση αφορά την Τουρκία γίνεται μέσα από άλλες οδούς και είναι παράλληλη με τη διαδικασία για την επανέναρξη των συνομιλιών. Ο κ. Μαυρογιάννης επεσήμανε  ότι η πρόταση τεσσάρων σημείων για την Αμμόχωστο,  όπως αναδιαμορφώθηκε θα είναι κάτι περισσότερο από μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης,  γιατί θα δώσει νέα ώθηση στην επανέναρξη των συνομιλιών και θα επαναφέρει στο λαό την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση.

Σημείωσε  ότι οι συγκυρίες στην περιοχή και το αυξημένο ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα δημιουργούν μια ευκαιρία,  που πρέπει να αξιοποιηθεί,  και διευκρίνισε ότι το θέμα της Αμμοχώστου δεν εντάχθηκε στην προσπάθεια για κοινή δήλωση για να αρχίσουν οι συνομιλίες,  επειδή κατά κύριο λόγο αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν αμμοχωστοποιείται το Κυπριακό, καθώς η περίπτωση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές.

Σε ερώτηση  από την πρόεδρο της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά, για για το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι «η άλλη πλευρά ουδέποτε έθεσε θέμα του παράνομου αεροδρομίου στην ελληνοκυπριακή  πλευρά» και διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί μέρος της πρότασης για την Αμμόχωστο.

Πρόσθεσε ότι το θέμα εγείρεται από τρίτους και συνδέεται με τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και σε αυτό το πλαίσιο η ελληνοκυπριακή πλευρά απαντά ότι θα συζητούσε το θέμα υπό τον όρο του σεβασμού προς την εσωτερική και τη διεθνή νομιμότητα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: