Οι ελληνικές μετοχές αποτελούν την καλύτερη επένδυση υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg




Οι ελληνικές μετοχές, τις οποίες απέφευγαν άλλοτε οι επενδυτές εξαιτίας του φόβου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έχουν τις καλύτερες αποδόσεις σε όλο σχεδόν τον κόσμο, καθώς η εξαετής ύφεση υποχωρεί, ενώ νέοι επενδυτές προσβλέπουν σε τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά, αναφέρει εκτενής ανταπόκριση της Namitha Jagadeesh από το Λονδίνο στο BLOOMBERG με τίτλο «Greek Recovery Makes Stocks World’s Best as Paulson Buys».

Από τις 5 Ιουνίου, δύο εβδομάδες πριν γνωστοποιήσει η MSCI την πρόθεσή της να ανακατατάξει την Ελλάδα ως αναδυόμενη αγορά, ο δείκτης ASE του Χρηματιστηρίου Αθηνών αυξήθηκε κατά 146%, περιορίζοντας το ποσοστό υποχώρησής του σε σχέση με το ανώτερο επίπεδο που είχε σημειώσει το 2007 στο 79%. Η άνοδος είναι η μεγαλύτερη που σημειώθηκε παγκοσμίως σε σχέση με τους αντίστοιχους δείκτες 94 εθνικών χρηματιστηρίων, με εξαίρεση της Βενεζουέλας. Παράλληλα οι αποδώσεις των ελληνικών δεκαετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν στο 8,31% από το 33,7% τον Μάρτιο του 2012.

Οι αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες Paulson & Co. και JPMorgan Chase & Co έχουν αγοράσει μετοχές, ενώ οι Renaissance Capital Holdings Ltd. και Templeton Emerging Markets Group έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Ο Francesco Conte της JPMorgan ο οποίος είχε πουλήσει πριν από τρία χρόνια τις ελληνικές μετοχές που κατείχε μέσω του European Small Cap Fund αγόρασε τώρα μετοχές της εταιρείας Jumbo και της εταιρείας κατασκευής κοσμημάτων, Folli Follie, μετά την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους που έγινε στον κόσμο.

«Οι προοπτικές της χώρας έχουν αλλάξει εντελώς. Έχω κάνει μεγάλες τοποθετήσεις στην Ελλάδα επειδή βρίσκω πάρα πολύ καλές ευκαιρίες, εξαιρετικά διοικούμενες εταιρείες και πολύ φθηνές αποτιμήσεις. Η Ελλάδα μόλις τώρα βγαίνει από την κρίση, ενώ εξαιτίας της μείωσης του κόστους η αύξηση της κερδοφορίας θα είναι τεράστια όταν επιτευχθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης» επεσήμανε ο Francesco Conte, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 2,8 δις δολάρια, από το Λονδίνο.

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζει σημάδια αποκλιμάκωσης, μετά τη μείωση των μισθών και των συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας που αποτελούσαν όρους των δύο σχεδίων διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σχεδιάζει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 2,4% το επόμενο έτος από το 9%, το 2012 ή το υψηλότερο ποσοστό, 15,7%, που είχε σημειώσει το 2009. Η κυβέρνηση προέβλεψε στις 7 Οκτωβρίου ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 0,6%, σημειώνοντας την πρώτη ετήσια επέκταση από το 2007.

Οι ροές στα μετοχικά κεφάλαια που επενδύουν στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 129% από τις αρχές του έτους έως την 28η Οκτωβρίου, έναντι της αύξησης του 15% που σημείωσαν οι αποδόσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global Inc. Οι επενδυτές τοποθέτησαν φέτος 179 εκατομμύρια σε ελληνικές μετοχές, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

«Μόλις πριν από εννέα μήνες το κλίμα διεθνώς ήταν ‘δεν θέλω να αγγίξω τίποτα ελληνικό, ούτε καν το ελληνικό γιαούρτι’» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος, προσθέτοντας ότι «Τώρα οι επενδυτές θέλουν να βλέπουν μόνο Ελλάδα. Πρόκειται για μια περίεργη αγορά με τη δική της ιδιοσυγκρασία, καθώς επενδύονται χρήματα σε μια μολονότι εξασθενημένη, ανεπτυγμένη οικονομία, με την προσδοκία μιας ανάπτυξης ανάλογης μιας αναδυόμενης αγοράς, που διαθέτει ισχυρό νόμισμα».

Η MSCI, οι μετοχικοί δείκτες της οποίας παρακολουθούνται από επενδυτές που διαθέτουν ενεργητικό της τάξης των 7 τρις δολαρίων, επιβεβαίωσε φέτος τον Ιούνιο ότι θα κατατάξει την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές, από τις ανεπτυγμένες όπου την είχε τοποθετήσει το 2001. Η αλλαγή -πρόκειται για την πρώτη φορά που ανακατατάσσει η εταιρεία μια ανεπτυγμένη χώρα- θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κινηθεί στο 0,4% του δείκτη της MSCI για τις αναπτυσσόμενες χώρες από το 0,02% που βρίσκεται τώρα. Τα κεφάλαια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές, με υποχρέωση να ακολουθούν τους δείκτες της MSCI θα έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν σε ελληνικές μετοχές μετά την αλλαγή της κατάταξης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης της 26ης Νοεμβρίου.

Ο Mark Mobius, που χειρίζεται κεφάλαια ύψους 53 δις δολαρίων ως εκτελεστικός πρόεδρος της Templeton, δήλωσε ότι αναζητεί επενδύσεις στις εισηγμένες τράπεζες, στις εταιρείες λιανικής πώλησης, βιομηχανικής παραγωγής και μόδας. «Παρά τα προβλήματα της Ελλάδας διαβλέπουμε πιθανές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες. Διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει, ενώ με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων η ανάπτυξη θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά» δήλωσε ο Mark Mobius.

Όπως σημειώνεται, ωστόσο, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολιτικές διαμάχες που θα μπορούσαν να αναστείλουν την ανάκαμψη, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει φέτος στο 176% σε σχέση με το ΑΕΠ. Η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, με μια πλειοψηφία μόλις πέντε εδρών στο Κοινοβούλιο, θα πρέπει να ψηφίσει τον νέο προϋπολογισμό μέχρι τα τέλη του έτους. Σε δημοσκόπηση της Marc που διεξήχθη από την πρώτη έως τις 7 Οκτωβρίου το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται με 22,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, 22,5%.

Σύμφωνα με τον Kevin Gardiner της Barclays Plc αν λάβει κανείς υπόψη τους κινδύνους οι επενδυτές θα μπορούσαν να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες στην Ισπανία ή στην Ιταλία. «Η Ελλάδα είναι μια τόσο μικρή και ευμετάβλητη αγορά ώστε δεν θα ήταν σκόπιμο να την προτείνουμε αποκλειστικά στους πελάτες μας. Εάν λάβουμε υπόψη τους κινδύνους υπάρχουν καλύτερες τοποθετήσεις στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας» σημείωσε ο  Kevin Gardiner.

Αντίθετα, όπως υποστηρίζει ο Benjamin Samuels, επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων μετοχών της RenCap «η Ελλάδα θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα για τους πελάτες μας. Έχουμε ήδη προγραμματίσει δύο-τρία ταξίδια στην Ελλάδα για να μπορέσουν να γνωρίσουν οι πελάτες μας την ελληνική αγορά. Πρόκειται για κάτι πολύ συναρπαστικό, καθώς είναι μια νέα αγορά για εμάς».

Ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές αναμένουν την υλοποίηση της απόφασης του MSCI για την υποβάθμιση της Ελλάδας, τα hedge funds των John Paulson και Dan Loeb, Paulson & Co. και Third Point, έχουν ήδη προχωρήσει σε αγορές ελληνικών μετοχών.

Ο John Paulson αγόρασε μετοχές της Alpha Bank, στο τρίτο τρίμηνο, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, ενώ η εταιρεία του αγόρασε επίσης warrants για να αποκτήσει 7,41 επιπλέον μετοχές για κάθε κοινή μετοχή που κατέχει.

Όπως επεσήμανε σε έκθεσή της η Paulson & Co. η αγορά θα οδηγήσει σε υψηλές αποδόσεις «όταν, όπως προβλέπουμε, ομαλοποιηθεί η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες αποκτήσουν κερδοφορία».

Το Third Point ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα ίδρυε ένα hedge fund με επίκεντρο την Ελλάδα, ενώ το Fairfax Financial Holdings Ltd αγόρασε φέτος μετοχές σε δύο ελληνικές εταιρείες. Διέθεσε 164 εκ. ευρώ για να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της στην Eurobank Properties Real Estate Investment Co από το 19% στο 42%, ενώ αύξησε το ποσοστό του στην εταιρεία Mytilineos Holdings SA στο 5,2%.

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα» σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο εκτελεστικός διευθυντής της Fairfax, Prem Watsa, προσθέτοντας ότι «η χώρα συνεχίζει να πραγματοποιεί τεράστια άλματα για την βελτίωση κρίσιμων τομέων της οικονομίας της, ενθαρρύνοντας έτσι τις ξένες επενδύσεις και δημιουργώντας μια θετική ορμή η οποία θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης των υποδομών».

«Υπάρχει μια πλειάδα επενδυτών που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές και οι οποίοι δεν ασχολήθηκαν με την Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια, ενώ παρατηρείται μια σαφής οικονομική ανάκαμψη της χώρας» επισημαίνει ο Matthew Beesley, επικεφαλής του τομέα πώλησης μετοχών στην Henderson Global Investors Holdings του Λονδίνου προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί ένα ευπρόσδεκτο νέο μέλος στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών της ανατολικής Ευρώπης».

http://www.bloomberg.com/news/2013-10-31/greek-recovery-makes-stocks-world-s-best-as-paulson-buys.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: