Οι αμερικανικές εφημερίδες για την προκήρυξη ανάληψης της ευθύνης των δολοφονιών




Με 18σέλιδη προκήρυξή της, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις» ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσφατη  διπλή δολοφονία μελών της Χρυσής Αυγής έξω από τα γραφεία του κόμματος στο Νέο Ηράκλειο.

Αυτό επισημαίνει η Niki Kitsantonis σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Guerrilla Group Says It Killed 2 From a Greek Extremist Party in an Athens Suburb».

Χθες, εκπρόσωπος της ελληνικής αστυνομίας δήλωσε ότι ομάδα της αντιτρομοκρατικής εξετάζει την αυθεντικότητα της προκήρυξης, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποφανθεί ως προς αυτό, ούτε προς την ταυτότητα των μελών της οργάνωσης.

Ωστόσο, όπως δήλωσε η κα Μαίρη Μπόση, καθηγήτρια σε θέματα διεθνούς ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, η προκήρυξη έχει «άρωμα από το παρελθόν», ενώ τόνισε ότι το όνομα της οργάνωσης μπορεί είναι νέο, αλλά τα άτομα που μετέχουν σ΄αυτήν δεν είναι νέα, καθώς προέρχονται από την ίδια δεξαμενή.

Στην ανταπόκριση προστίθεται ότι η Χρυσή Αυγή, που θεωρείται ευρέως ως μια από τις βιαιότερες ακροδεξιές οργανώσεις στην Ευρώπη, είναι το αντικείμενο έρευνας από τις ελληνικές αρχές,  ενώ τον περασμένο μήνα, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης προς το κόμμα, λόγω των κατηγοριών ότι αυτό εμπλέκεται σε εγκληματικές ενέργειες.

http://www.nytimes.com/2013/11/18/world/europe/guerrilla-group-says-it-killed-2-members-of-greek-anti-immigrant-party.html?_r=0&pagewanted=print

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση από την Αθήνα του Alkman Granitsas στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Previously Unknown Group Says It Shot Greek Extremists», όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η αναγνώριση από τις «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις» του ρόλου τους στη διπλή δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγής έγινε ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες από την ελληνική κυβέρνηση για αντιμετώπιση του ακροδεξιού κόμματος που θεωρείται ότι εφαρμόζει βίαιες τακτικές και έχει εξτρεμιστικές απόψεις.

Μετά το θάνατο του Παύλου Φύσσα, σε συνδυασμό και με ορισμένες αποκαλύψεις για τη δράση της ΧΑ, η δημοτικότητα του κόμματος άρχισε να φθίνει. Ωστόσο, σημειώνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο, το κόμμα παραμένει τρίτο στις προτιμήσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων, μετά το κόμμα της Ν. Δημοκρατίας και τον ΣΥΡΙΖΑ.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303559504579202382125151464

Σε επιστολή του με τίτλο «The Root of Greece’s Radical Politics» στη στήλη αναγνωστών της ε/φ NEW YORK TIMES, ο Alex Charalambous από τη Γαλλία, αναφέρεται σε παλαιότερο άρθρο του Νίκου Κωνσταντάρα με τίτλο “Can the Greek center hold?” (12/11).

Ο αναγνώστης επισημαίνει ότι στο συγκεκριμένο άρθρο γνώμης ο Κωνσταντάρας στοχεύει κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής, χωρίς ωστόσο να προσφέρει προτάσεις για τον τρόπο καταπολέμησης της ρίζας του κακού που δημιούργησε αυτές τις ‘μεταλλάξεις’.

Ωστόσο, διευκρινίζει ο Charalambous, αμφότερες οι εξτρεμιστικές ομάδες ενισχύθηκαν από την κακή επίδοση του κυβερνώντος συνασπισμού και πλέον υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να σταματήσει η κατηφόρα: να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που επεβλήθησαν από το εξωτερικό, πράγμα που σημαίνει να διώξει η κυβέρνηση τους μεγάλους φοροοφειλέτες, να προβεί στην πώληση δημόσιας περιουσίας και κρατικών μονοπωλίων, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα εργατικά συνδικάτα και κυρίως, να εκσυγχρονίσει το εκπαιδευτικό σύστημα.

http://www.nytimes.com/2013/11/18/opinion/the-root-of-greeces-radical-politics.html?hpw&rref=&pagewanted=print

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: