Οικονομία και ΕΡΤ στο επίκεντρο της συζήτησης – Διαξιφισμοί στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας




Ρεπορτάζ ΕΘΝΟΣ

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθησαν οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με την ονομαστική ψηφοφορία.

Σήμερα η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, λόγω της αυξημένης συμμετοχής ομιλητών, ενώ η απογευματινή συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα. Ανάλογο πρόγραμμα αναμένεται να ακολουθηθεί και την Κυριακή, οπότε η συζήτηση θα κλείσει με την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.

«Να μην επενδύσουν στο διχασμό των Ελλήνων», κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Ο τόπος χρειάζεται αισιοδοξία, πίστη και σκληρή δουλειά. Αυτό είναι ακριβώς το έργο που έχει πάρει πάνω του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος θυμίζοντας τη ρήση του Σοφοκλή «μικρού δι΄ αγώνος ου μέγα έρχεται κλέος».

«Από ασήμαντο αγώνα, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προκύπτει μεγάλη δόξα», ανέφερε, ενώ για την εξέλιξη στο Ραδιομέγαρο υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έδωσε χρόνο. Τον απαραίτητο χρόνο ώστε οι συνδικαλιστές της δημόσιας τηλεόρασης να επανακαθορίσουν τη στάση τους». Όπως όμως σημείωσε «η εμμονή σ΄ένα μοντέλο λειτουργίας, που εκ των πραγμάτων αποτελεί παρελθόν, είναι ατελέσφορη».

Ως προς το χρόνο που κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι «έγινε σε μια στιγμή που η πατρίδα μας και το σύνολο του ελληνικού λαού αγωνίζεται για να αφήσουμε μια και καλή πίσω μας την κρίση και την εποχή των μνημονίων», ενώ ως προς τη σκοπιμότητα της κίνησης είπε ότι «έχει ως στόχο περισσότερο να διασπάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».

Τη βεβαιότητα ότι η πρόταση μομφής θα απορριφθεί διότι δεν οδηγεί πουθενά και γιατί έχει ως κίνητρο να κρύψει τα σωρευτικά εσωτερικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε, από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Είναι ένα ακόμη μετέωρο βήμα που προσπαθεί να δημιουργήσει θόρυβο για να μην ακούγονται οι φωνές συνιστωσών και στελεχών όπως ο Μανώλης Γλέζος που έθεσε το ερώτημα από πού θα βρει τα χρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει όσα λέει», είπε και σχολίασε πως «όσα λέει και προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθουν, είναι πολιτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε εθνικές και κοινωνικές τραγωδίες».

Αποτέλεσμα της αμηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. «Η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ολοένα και περισσότερο προφανής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού προσπαθεί να προσγειωθεί στην πραγματικότητα με το ένα πόδι. Ο ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού αντιθέτως αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι μια δύναμη αντίδρασης και αναχρονισμού. Και οι δύο ΣΥΡΙΖΑ μαζί για να καλύψουν τις διαφορές και την αμηχανία τους αποφάσισαν να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης», είπε, σημειώνοντας ότι «η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε σε μια στιγμή που οι διεθνείς οργανισμοί αρχίζουν να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και την πρόοδο της χώρας, πρόοδο που παραδέχονται ακόμα και οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι γυρνούν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν τον εμπιστεύονται ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση».

«Είναι ολοφάνερο ότι τα ρούχα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτουν μεγάλα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει μια στάση που τελικώς βλάπτει και τον εαυτό του και τη χώρα. Τελικά δεν μας νοιάζει αν βλάπτετε τον εαυτό σας. Αλλά τη χώρα θα την προστατεύσουμε διότι αυτή την ώρα δίνουμε κρίσιμη μάχη. Εσείς μπορεί να ακολουθείτε παλιές δημοκοπικές πρακτικές αλλά εμείς πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Να πιστέψει στη δύναμη και την ικανότητά του κάλεσε το λαό, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ταυτόχρονα όμως κατηγόρησε με σφοδρότητα την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εγκλωβίζουν το λαό σε πλαστά και διχαστικά διλήμματα του τύπου «με τη διαπραγμάτευση της ΝΔ και των συμμάχων της ή με την αναδιαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ και των νέων συμμάχων του».

«Μαστίγιο χρησιμοποιεί η ΝΔ, καρότο ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή είναι η ευθύνη του. Καλλιεργεί στο λαό αυταπάτες και οι αυταπάτες είναι εξίσου επικίνδυνες με το φόβο που καλλιεργείται στο λαό», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Παπαρήγα τον οποίο κατηγόρησε ότι καλλιεργεί αυταπάτες και ελπίδες στο λαό τις οποίες στη συνέχεια θα μετατρέψει σε απογοήτευση και φόβο.

«Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ούτε τους συντρόφους του, δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει σε ομαλό κλίμα τις συζητήσεις με τους εταίρους μας και σπεύδει να συζητήσει την αξιολόγηση του οικονομικού επιτελείου πριν καν αυτό καταθέσει τις τελικές του προτάσεις» κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου.

Επειδή ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι η πρόταση δυσπιστίας αφορά και την οικονομία, ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι είναι «η δεύτερη τέτοια πρόταση» επισημαίνοντας ότι «η πρώτη ήταν αυτή του ιστορικού στελέχους του κόμματος Μανώλη Γλέζου, ο οποίος είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει για το πού θα βρει τα λεφτά». «Προσέξτε μόνο μήπως στο τέλος η δική σας απειλή για αστάθεια λειτουργεί υπέρ της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπέρ της σταθερότητας» είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε πως αναμένει με αληθινό ενδιαφέρον να ακούσει τον κ. Τσίπρα να λέει τα ίδια με αυτά που είπε στο Τέξας, σημειώνοντας «και να τον ακούσουν οι κύριοι Λαφαζάνης και Γλέζος και οι συνιστώσες, ότι η ευρωζώνη πρέπει να σωθεί κι όλες οι εναλλακτικές είναι χειρότερες». Και πρόσθεσε: «Τότε δεν είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει καμία συντροφική μομφή εναντίον σας αν για πρώτη φορά απευθυνθείτε στην ελληνική κοινωνία με ρεαλισμό σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας».

Πρώτος στο βήμα, στην πρωινή συνεδρίαση, ανέβηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης.

Χαρακτήρισε την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας «ηθικό και πολιτικό χρέος». Υποστήριξε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνει μία πλήρως τεκμηριωμένη μομφή προς την κυβέρνηση, γιατί με την πολιτική της φέρνει την απόγνωση σε ολοένα και περισσότερους Έλληνες. Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει μία «πρωτοφανής δυσαρμονία» της ασκούμενης πολιτικής με τις ανάγκες της κοινωνίας. Και προσήψε στην κυβέρνηση διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας, συμπληρώνοντας ότι «με τη στάση της δημιουργεί κινδύνους για τη δημοκρατία και για τη λειτουργία των θεσμών».

Ν. Βούτσης: Ο λαός θα σβήσει το καντήλι σας

Ο δεύτερος εκ των βασικών αγορητών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι χτίζει «μία δημοκρατία εκτάκτων μέτρων. Ένα κράτος εκτάκτου ανάγκης; Η ΠΝΠ δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή. Η εισβολή στην ΕΡΤ ήταν έκνομη ενέργεια. Η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει εκδοθεί 5 μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Δόθηκε δώρο στους εκπροσώπους της διαπλοκής η ψηφιακή άδεια». «Ποιος μιλά, λοιπόν, για νομιμότητα; Ποιος ενισχύει την αποσταθεροποίηση;» Ποιος απαγορεύει στους βουλευτές να περπατούν στους δρόμους; Ποιος υποβαθμίζει τη Βουλή; Όχι εμείς», τόνισε ο κ. Βούτσης, που εκτίμησε ότι ο λαός θα σβήσει το καντήλι της κυβέρνησης.

Γ. Μιχελάκης: Τρικλοποδιά στην κυβέρνηση

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκγης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «δημοκοπία και αερολογία», επισημαίνοντας ότι «πολλές φορές επιχείρησε να δημιουργήσει συνθήκες κυβερνητικής ανατροπής».

Καταλόγισε ακόμη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «την ώρα που η κυβέρνηση δίνει κρίσιμη μάχη για το μέλλον της χώρας» εκείνος «πάει να βάλει τρικλοποδιά στην πορεία της». «Δεν θα τα καταφέρει γιατί η απάντηση που θα πάρει την Κυριακή το βράδυ θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι «αποκαλυπτήριο στην γκάφα και την μπλόφα, το θέατρο και την υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ».

Φ. Πατριανάκου: Πισώπλατη μαχαιριά

Η βουλευτής της ΝΔ κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου, διερωτήθηκε για τους λόγους που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να καταθέσει πρόταση μομφής «την ώρα που οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, με την Ελλάδα για πρώτη φορά σε πλεονεκτική θέση, γιατί έχει πλεόνασμα». «Αποτελεί πρόκληση για το κοινό περί δικαίου αίσθημα το τέλος μίας ανομίας να αποτελεί αίτιο για τον ΣΥΡΙΖΑ για να αμφισβητήσει την πολιτική σταθερότητα», εκτίμησε η κ. Πατριανάκου, η οποία τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ακόμη ταλαιπωρείται τι θα κάνει με το μνημόνιο». «Προσπαθείτε να κρύψετε από το λαό ότι δεν έχετε πρόταση. Ο κόσμος το έχει τούμπανο και σεις κρυφό καμάρι», κατέληξε η βουλευτής της ΝΔ

Π. Ρήγας: Πράξη πολιτικής ανευθυνότητας

«Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά πράξη πολιτικής ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να πείσουμε για την αναγκαιότητα συμμετοχής μας στην κυβέρνηση», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας που χαρακτήρισε τη μομφή του ΣΥΡΙΖΑ, «μομφή στη λογική, τις θυσίες του λαού, την υπεράνθρωπη προσπάθεια που γίνεται από τις δυνάμεις που θέλουν να κρατηθεί η χώρα όρθια».

Κ. Γιοβανόπουλος: Μακάρι να πέσετε την Κυριακή

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της απέναντι στην τρόικα λέγοντας ότι έχει εγκαταλείψει τα κουπιά και βρίσκεται στο έλεος των τοκογλύφων. «Τρεις λογιστές σας τραβούν από την μύτη. Τρεις άνθρωποι των πτωχοτραπεζών», είπε καλώντας την κυβέρνηση «να πει ένα περήφανο όχι».

Β. Οικονόμου: Η πανσπερμία οδήγησε στην πρόταση δυσπιστίας

«Η πανσπερμία των θέσεων και απόψεων» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να καταφύγει στην πρόταση δυσπιστίας, εκτίμησε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου στην παρέμβασή του

Ν. Καραθανασόπουλος: Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την κυβέρνηση

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο βουλευτής Ν. Καραθανασόπουλος καταγγέλλοντας διάφορα «παπαγαλάκια» που έκαναν διαρροές χθες σχετικά με την στάση του κόμματος. Ο εισηγητής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «με την στάση μας δεν σημαίνει ότι δεν θα αποκαλύψουμε την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει καθημερινά εξετάσεις στην άρχουσα τάξη και τον ξένο παράγοντα ότι είναι καλύτερος διαχειριστής».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κουράκος, μέλος του πολιτικού φορέα «Νέα Μέρα», διευκρίνισε πως θα καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, καθώς «αφορά μονάχα τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ»

Την απόφασή του να ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας έκανε γνωστή ο έταιρος ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης.

«Έχουμε διαφορές με το ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να συμπράξουμε για κοινούς στόχους», δήλωσε ο κ. Βουδούρης και πρόσθεσε ότι οι στόχοι αυτοί συμπυκνώνονται σε τρεις άξονες. Να υπάρξει, δηλαδή, άμεση ανακούφιση των πολιτών που έχουν πληγεί από την κρίση, να ανατραπεί η μνημονιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική και να δρομολογηθεί μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμη:

Μονομαχία στη Βουλή για την ΕΡΤ

Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ο Καμμένος

«Παρών» θα δηλώσει στην πρόταση μομφής η ΔΗΜΑΡ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: