Μπλοκάρει η τρόικα το σχέδιο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το φόρο ακινήτων, ενώ ο Στουρνάρας αισιοδοξεί…




Ρεπορτάζ ΕΘΝΟΣ-ΑΠΕ

Νέα «μέτωπα» ανοίγει η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το δημοσιονομικό κενό του 2104, το οποίο, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά προσδιορίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση βαδίζει με τη λογική να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 9η Δεκεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι η «τρύπα» στον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά τις αλλαγές στο νομοσχέδιο, υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ την κυβερνητική εκτίμηση για «τρύπα» 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή ζητάει ισοδύναμα που φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ περίπου για να γίνει δεκτό το σχέδιο.

Όπως μάλιστα ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «υπάρχει “φασούλι” από το φόρο ακινήτων, τα 100 εκατομμύρια plus τα κουβεντιάζουμε». Ενώ, στελέχη του οικονομικού επιτελείου προσδιορίζουν το επιπλέον κενό από τον ενιαίο φόρο στα 150 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, επιβεβαίωσε και τη φημολογία για ενστάσεις που προβάλει η τρόικα σχετικά με την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθούν οι «τρύπες», λέγοντας ότι «το συζητάμε και για το ΠΔΕ».

Συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου

Δύσκολες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας πάντως πως η κυβέρνηση βαδίζει με τη λογική να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 9η Δεκεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup.

«Δύσκολο μεν, αλλά νομίζω ότι μπορούμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας πως λόγω της αλλαγής του φόρου ακινήτων υπάρχει μια επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό.

«Προσπαθούμε να το καλύψουμε» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δήλωσε όμως ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, όμως, όπως είπε, «για λόγους ουσίας και πολιτικής πρέπει να βρεθεί λύση».

Σημειωτόν και για τους πλειστηριασμούς

Τον κίνδυνο κλυδωνισμού του κυβερνητικού συνασπισμού για το θέμα των πλειστηριασμών έκρουσε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στην τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης των δύο πλευρών, το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης φέρεται να κατέστησε σαφές στους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ ότι «η οποιαδήποτε συμφωνία αφορά και τα δύο κόμματα της κυβέρνησης. Είναι το πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται η κυβέρνηση. Και κοινωνικά και πολιτικά έχουμε ιδιαίτερο λόγο για να είμαστε ευαίσθητοι. Αυτό που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να περνά από τη Βουλή».

Η ίδια πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε ότι «συζητήσαμε επί γενικών αρχών. Η τρόικα δεν ανοίγει θέμα ανατροπής των πάντων. Προκύπτει ότι δεν θίγει ζητήματα που να αφορούν τις ευαίσθητες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες».

Αξιωματούχοι του υπουργείου σημείωσαν επίσης, πως αυτή η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα, αλλά «ούτε μπορεί να πει κανείς ό,τι συμφωνήσαμε ούτε ό,τι διαφωνήσαμε».

Σε ό,τι αφορά το άλλο καυτό θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι «η τρόικα έκανε ένα βήμα πίσω. Δέχονται οι όποιες αλλαγές γίνουν να αφορούν τις νέες συμβάσεις. Οι παλιές δέχονται να μείνουν μέχρι τη λήξη τους. Ωστόσο, ζητούν την πλήρη απελευθέρωση».

Το υπουργείο επιφυλάχθηκε να απαντήσει καθώς δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα

Στουρνάρας: Στόχος να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 9η Δεκεμβρίου

Δύσκολες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας πάντως πως η κυβέρνηση βαδίζει με τη λογική να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 9η Δεκεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup.

«Δύσκολο μεν, αλλά νομίζω ότι μπορούμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας πως λόγω της αλλαγής του φόρου ακινήτων, υπάρχει μια επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό.

«Προσπαθούμε να το καλύψουμε» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δήλωσε όμως ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, όμως, όπως είπε, «για λόγους ουσίας και πολιτικής πρέπει να βρεθεί λύση».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, ANA-MPA – Φωτογραφία: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: