Με 153 “όχι” απερρίφθη η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ – Διαγραφή της Τσάκρη από το ΠΑΣΟΚ




Ρεπορτάζ ΑΠΕ-ΕΘΝΟΣ

Με 153 όχι από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε, μετά από ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σύνολο 294 βουλευτών υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 124 βουλευτές, κατά 153 ενώ 17 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη, και ανεξάρτητοι βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση ενώ η ΔΗΜΑΡ μαζί με τους ανεξάρτητους βουλευτές Ανδρέα Λοβέρδο, Χρήστο Αηδόνη και Γιώργο Κασαπίδη δήλωσαν «παρών».

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) και Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ) λόγω ασθένειας, ο Μίμης Ανδρουλάκης και οι τρεις προφυλακισμένοι στο Κορυδαλλό βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

«Η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη. Περισσότερο ενισχυμένη. Μπροστά στην πορεία μας. Εκλογές το 2016», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή.

«Χάσατε κάθε σοβαρότητα»: Σαμαράς: Οι εκλογές θα γίνουν το ’16

Επίθεση σε υψηλούς τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία με την οποία έκλεισε η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας.

«Σας κοιτάω κύριε Τσίπρα και σας ρωτώ; Εχετε χάσει την αίσθηση του μέτρου και της σοβαρότητας; Μήπως σας ενόχλησε η ‘μεγαλειώδης’ σας συγκέντρωση στο Σύνταγμα» ρώτησε ρητορικά ο πρωθυπουργός που αναφερόμενος στην πρόταση μομφής «διαβεβαίωσε» τον κ. Τσίπρα: «Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη. Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2016».

Η μεγάλη δοκιμασία πλησιάζει στο τέλος της, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, περιγράφοντας παράλληλα τα βήματα εξόδου της χώρας από την κρίση.

Το 2014 θα αρχίσει η ανάκαμψη και θα βγούμε στο τέλος της επόμενης χρονιάς στις αγορές ανέφερε πρωθυπουργός και υποσχέθηκε φορολογική ελάφρυνση και βελτιώσεις στο φόρο ακινήτων. Σε δύο χρόνια τα πρωτογενή πλεονάσματα θα γίνουν κανονικά πλεονάσματα τόνισε και υπογράμμισε πως οι εκλογές θα γίνουν το 2016 με την λήξη της τετραετίας .

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησε τι μήνυμα στέλνει προς τα έξω με την πρόταση δυσπιστίας υπογραμμίζοντας πως «τη στιγμή που η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της εσείς ζητάτε να πέσει η κυβέρνηση».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και για την συγκέντρωση που διοργάνωσε έξω από τη Βουλή την ώρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας . «Το πεζοδρόμιο του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφοβίσει το κοινοβούλιο κ Τσίπρα ;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Σαμαράς υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ενώ για τη ΕΡΤ ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η ΔΤ θα μετακομίσει εκεί που είναι η θέση στο ραδιομέγαρο το οποίο είχε καταλάβει επί πέντε μήνες μια ομάδα συνδικαλιστών.

Μην δηλητηριάζετε με φθηνό λαϊκισμό το κοινοβούλιο, δεν μπορείτε να γίνετε αντιπολίτευση θέλετε να γίνετε κυβέρνηση; είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανέφερε πως «δεν θα ανεχθώ τέτοια συμπεριφορά δεν θα ανεχθώ τις ύβρεις σας».

Φωτιές άναψε η ομιλία Τσίπρα: Αποτύχατε σε όλα, δεν μπορείτε…

Να αφουγκραστεί το μήνυμα της κοινωνίας αποσύροντας την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση κάλεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας την εθνική αντιπροσωπεία στην αρχή της οξύτατης ομιλίας του στη Βουλή.

«Μας ρωτάτε για ποιο λόγο κάνουμε μομφή», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, δίνοντας την απάντηση: «Ε, λοιπόν κάνουμε μομφή γιατί αποτύχατε σε όλα, σε όσα εξαγγείλατε προεκλογικά και όσα υλοποιήσατε μετεκλογικά».

Για την ΕΡΤ: Εξευτελίσατε την δημόσια εικόνα της χώρας και ξεσηκώσατε διεθνή κατακραυγή με το «μαύρο» που ρίξατε στη δημόσια τηλεόραση», «με τρόπο», πρόσθεσε «που ούτε τα πιο σκληρά δικτατορικά καθεστώτα δεν θα το έπρατταν». Και πρόσθεσε: Κυβερνάτε με τη δύναμη των ΜΑΤ και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου –στις οποίες έχετε σπάσει κάθε ρεκόρ.

«Δεν μπορείτε άλλο» «Δεν μπορείτε άλλο κύριοι», συνέχισε την κριτική του ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση με την τρόικα. «Και αν αυτό δεν αποδειχθεί σήμερα, τις επόμενες εβδομάδες, με τα μέτρα που επεξεργάζεστε με την τρόικα, θα αποδειχθεί. Κυβέρνηση και τρόικα προσποιούνται ότι διαπραγματεύονται, αλλά ετοιμάζονται να μπήξουν για άλλη μία φορά το μαχαίρι. Οι διαβεβαιώσεις σας είναι ψεύτικες κ. Σαμαρά. Και σας προκαλώ να τις επαναλάβετε για να θυμούνται όλοι ότι θα διαψευστείτε».

«Κοιτάξτε με δεν είναι κακό» Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Τσίπρας σε μία αποστροφή του λόγου του, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Αναρωτιέμαι, κοιμάστε ήσυχος τα βράδια». Και πρόσθεσε: «Κοιτάξτε με, δεν είναι κακό». Ο πρωθυπουργός πήρε το λόγο και απάντησε: «Εχετε οίηση, έχετα αλαζονεία και κοιτάω από κει για να μην βάλω τα γέλια». Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ απάντησε: «Μπράβο, χειροκροτήστε. Η αλήθεια είναι ότι δεν είστε για γέλια αλλά για κλάματα».

Μας ρωτάνε που θα βρούμε τα λεφτά.. Το Μνημόνιο θα το ακυρώσει ο λαός, με την ψήφο του στις εκλογές, τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λύση για το χρέος χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους αυτού: «Κατ΄ εντολή του λαού η νέα κυβέρνηση θα ακυρώσει όλους τους μνημονιακούς νόμους και θα ψηφίσει νέους νόμους που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη», ανέφερε.

«Μας ρωτάνε που θα βρούμε τα λεφτά»; διερωτήθηκε ακοιλούθως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλούμενος έκθεση του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας είπε: «Από το λαθρεμπόριο καυσίμων χάνετε 2 δισεκατομμύρια ετησίως. Από τα πλαστά τιμολόγια χάνονται άλλα τόσα. Από το λαθρεμπόριο τσιγάρων 800 εκατομμύρια; Τα έχετε ποτέ ακούσει αυτά τα ποσά; Γιατί όμως μονίμως ψάχνετε στον φτωχό και στον κατατρεγμένο;»

Αχιμές για το «παρών» Κουβέλη

Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την πρόταση δυσπιστίας αλλά και για την εξεταστική για το θέμα των ναυπηγείων εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «θεσμικά ακραία, πολιτικά αμήχανη και εθνικά ανεύθυνη» πράξη την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ομολογία του πολιτικού του αδιεξόδου.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε στην πρόταση μομφής χαρακτηριστικά «ακραίας και απροκάλυπτης υπονόμευσης» της εθνικής ενότητας την ώρα που, όπως είπε, η διαπραγμάτευση με την τρόικα εισέρχεται στο πιο κρίσιμο στάδιό της και η χώρα παλεύει για την έξοδο από την κρίση, ενώ ετοιμάζεται και για την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας, «στην οποία η χώρα μας έχει την ευκαιρία να μετάσχει με όρους θεσμικής ισοτιμίας και όχι ως φτωχός συγγενής».

Η πρόταση δυσπιστίας, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, αποδεικνύει την ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του κ. Καμμένου αλλά και την «εξ αντικειμένου όσμωση» με τη Χρυσή Αυγή.

Αιχμές για το «παρών» της ΔΗΜΑΡ Αναφερόμενος στη στάση της ΔΗΜΑΡ (λίγο νωρίτερα ο κ. Κουβέλης είχε και από του βήματος της Βουλής δηλώσει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών») ο κ.Βενιζέλος άσκησε κριτική στον πρώην κυβερνητικό εταίρο του: «Επειδή εμείς λέμε όχι στον τυχοδιωκτισμό κάποιοι έχουν την πολυτέλεια του ενδιάμεσου και αμφιρρέποντος λόγου. Παρών που; Στο πλαίσιο που διαμορφώνουμε εμείς».

Κατήγγειλε και πάλι συμφέροντα Αναφερόμενος στο θέμα των υποβρυχίων για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει την απειλή Εξεταστικής, ο κ. Βενιζέλος κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ.Τσίπρα:

«Η πράξη του συκοφάντη είναι άτιμη κατά το ποινικό δίκαιο. Σας περιμένω να έρθετε, να μιλήσουμε για εξυπηρέτηση συμφερόντων για κίνητρα, για το τι επιδιώκουν αυτοί που σας καθοδηγούν σε αυτή την συκοφαντική εκστρατεία. Ελάτε να δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος στο θέμα αυτό. Σας είπα πως ίσως ήρθε η ώρα να καταθέσουμε εμείς μια πρόταση για εξεταστική για συνωμοσίες και γκρίζα παιχνίδια με επιχειρηματικά συμφέροντα, με πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών με πολύ συγκεκριμένα ΜΜΕ. Γιατί υπάρχει και ο έλεγχος του κοινοβουλίου στο οργανωμένο λαθρεμπόριο πολιτικής επιρροής. Υπάρχουν άνθρωποι συνδεδεμένοι με πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα επιχειρηματικά και άλλα που κινούνται πολύ κοντά σας» ανέφερε.

Τηλεοπτικό σόου τα επεισόδια της Αγίας Παρασκευής

Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια έξω από την ΕΡΤ ο κ. Βενιζέλος μίλησε για σόου που οργανώθηκε από τις επτάμισι μέχρι τις οκτώμισι, δηλαδή σε «τηλεοπτικό χρόνο».

Απάντηση από Κουβέλη Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Βενιζέλου, πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για να σχολιάσει την αναφορά του σχετικώς με τους δύο πόλους. Θέλω να αναγνωρίσω στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το δικαίωμα όταν αναφέρεται στους πόλους να συναριθμείται με τη ΝΔ στον ίδιο πόλο. Ιδιαίτερα μετά την προγραμματική συμφωνία. Αλλά έτσι δεν γίνεται η κεντροαριστερά, σχολίασε ο κ. Κουβέλης.

«Υπάρχουν πολλοί πόλοι. Υπάρχει ο πόλος που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλουμε τον πόλο της κεντροαριστεράς της ευθύνης. Υπάρχει ένας άλλος πόλος επί του οποίου οχούμενος εισήλθε στα Ιεροσόλυμα ο Κύριος. Εμείς σταυρωθήκαμε. Πολύ. Υπερβολικά πολύ ως ΠΑΣΟΚ και δημοκρατική παράταξη. Έρχεται και η ανάσταση κύριε Κουβέλη», ανταπάντησε ο Ευ. Βενιζέλος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: