Μεταφορά πετρελαίου στην Τουρκία από το ιρακινό Κουρδιστάν με συγκατάθεση της Βαγδάτης




Σύμφωνα με δύο πρόσωπα που έχουν γνώση του σχεδίου, ξεκινά τον Δεκέμβριο η μεταφορά κουρδικού πετρελαίου προς την Τουρκία, μέσω ενός αγωγού που ελέγχεται από την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, σηματοδοτώντας την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο μερών (ιρακινό Κουρδιστάν – κεντρικής κυβέρνησης).

Αυτό αναφέρεται σε ανταπόκριση των Selcan Hacaoglu και Onur Ant στο BLOOMBERG με τίτλο «Iraq Kurds to Pump Oil to Turkey in Truce With Baghdad».

Η νέα γραμμή θα μεταφέρει το κουρδικό πετρέλαιο στον υπάρχοντα αγωγό που συνδέει το Κιρκούκ με το λιμάνι του Ceyhan στην Τουρκία, μεταφέροντας 150.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Συμπληρωματικά, διευθυντικό στέλεχος της ιρακινής βιομηχανίας ενέργειας δήλωσε, ζητώντας επίσης την διατήρηση της ανωνυμίας του, ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου έχει ήδη συμπεριλάβει το επιπλέον πετρέλαιο στα σχέδιά της για το 2014.

Οι Κούρδοι του Ιράκ επιθυμούν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, πέραν των δυνατοτήτων που παρέχουν οι λειτουργούντες αγωγοί πετρελαίου, με την κατασκευή αγωγού που θα παρακάμπτει τα δίκτυα της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό φυσικών πόρων της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης, Ashti Hawrami, η παραγωγή πετρελαίου του Κουρδιστάν θα μπορούσε να αυξηθεί στο 1 εκ. βαρέλια ημερησίως στα τέλη του 2015 και στα 2 εκ. το 2020. Σήμερα το Κουρδιστάν εξάγει 30.000 έως 50.000 βαρέλια ημερησίως στην Τουρκία, μέσω βυτιοφόρων.

http://www.bloomberg.com/news/2013-11-20/iraq-kurds-to-pump-oil-to-turkey-in-truce-with-baghdad.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: