Λειτουργία στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία




Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Θρησκευτικός εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων παρέστη στη σημερινή εορταστική λειτουργία, που τελέστηκε στο ιστορικό μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία, ανήμερα της γιορτής του Αγίου.

Ο μουφτής Σακίρ, που εκπροσώπησε το Μεγάλο Μουφτή της Τουρκοκυπριακής κοινότητας στη θεία λειτουργία, εξέφρασε χαρά για την παρουσία του στη γιορτή και είπε ότι η ηγεσία της κοινότητας επιθυμεί να ισχύσει σε όλο το νησί η θρησκευτική ελευθερία.

«Είμαστε εδώ για να δείξουμε την υποστήριξη και την εκτίμησή μας για τη θρησκεία σας και για τη θρησκευτική ελευθερία στο νησί και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε,» είπε ο Μουφτής.

Σε μια άλλη χειρονομία καλής θέλησης, οι Τουρκοκυπριακές αρχές επέτρεψαν για πρώτη φορά στον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο να τελέσει τη θεία λειτουργία στον Απόστολο Ανδρέα. Ο επίσκοπος Καρπασίας ευχαρίστησε τον Θεό και τον Απόστολο Ανδρέα που αξίωσαν όλους να μεταβούν και φέτος στην κατεχόμενη μονή για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, για προσκύνημα και προσευχή, τον μεγάλο μουφτή των Τουρκοκυπρίων και τον μουφτή Σακίρ γιατί -όπως είπε- έχουν συμβάλει να γίνει σήμερα πράξη η θρησκευτική ελευθερία και η ενότητα στην πατρίδα και ευχήθηκε ο Θεός και ο Απόστολος Ανδρέας να δώσουν ειρήνη στον λαό.

Στη θεία λειτουργία στο μοναστήρι παρέστη ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος και η έχουσα την ονομαστική της γιορτή,Αντρη Αναστασιάδη, σύζυγος του προέδρου της Δημοκρατίας.

Εκατοντάδες λαού συνέρρευσαν στη Μονή από την ελεύθερη Κύπρο και τα κατεχόμενα χωριά της Καρπασίας παρακολούθησαν τη λιτανεία της εικόνας του Αποστόλου Ανδρέα. Μετά τη θεία λειτουργία, η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ συναντήθηκε με κατοίκους των κατεχόμενων χωριών Ριζοκαρπάσου και Αγίας Τριάδας και άκουσε τα προβλήματά τους. Επίσης ενημερώθηκε για την πορεία των διαβουλεύσεων για επιδιόρθωση της Μονής, που φέρει εμφανή τα σημάδια του χρόνου λόγω έλλειψης συντήρησής της από την εισβολή του 1974.

Ο κ. Νεοφύτου έστειλε μήνυμα προς όλους τους κατοίκους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ότι δεν τους χωρίζουν πολλά αλλά τους ενώνουν πολλά στην κοινή πατρίδα.«Πρέπει όλοι να εργασθούμε για την επανένωση και να υποσχεθούμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, γιατί κανένας δεν έχει δικαίωμα να λησμονήσει, να ξεχάσει ή να ξεγράψει ούτε μια σπιθαμή από την πατρώα γη,», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Η κ. Αναστασιάδη εξέφρασε μεγάλη συγκίνηση για την παρουσία της στη Θεία Λειτουργία και είπε ότι είναι πραγματικά η πιο ωραία γιορτή της ζωής της. Επισήμανε ότι η παρουσία του επισκόπου Καρπασίας και του μουφτή Σακίρ στέλλουν μήνυμα για την επανένωση και μια καλή αρχή για ένα νέο μέλλον για τον τόπο.

«Ευχή και επιθυμία όλων είναι να αρχίσουν το συντομότερο οι συνομιλίες πάνω σε ορθή βάση, για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα,» είπε η σύζυγος του Προέδρου Αναστασιάδη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: