Κορυφαία εμπορική πύλη για την ΝΑ Ευρώπη το λιμάνι του Πειραιά




Η Cosco Pacific σχεδιάζει να προσφέρει, ήδη από το επόμενο έτος, σιδηροδρομική διασύνδεση για την διοχέτευση των προϊόντων τους στις εταιρείες Hewlett-Packard και Huawei Technologies, ενισχύοντας τις προοπτικές του λιμένος του Πειραιά να καταστεί μια ακόμη μεγαλύτερη εμπορική πύλη στην Ευρώπη.

Αυτό αναφέρουν οι Jonathan Stearns και  Paul Tugwell σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Cosco Greek Unit Says HP, Huawei Deal to Spur Athens Port».

Όπως επεσήμανε ο εμπορικός διευθυντής του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά της Cosco, Τάσος Βαμβακίδης, ο λιμένας του Πειραιά βασίζεται σε πέντε πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων, στην αμερικανική HP και στην κινεζική Huawei, για να εγκαινιάσει τις υπηρεσίες σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών από το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας προς τις γειτονικές χώρες.

«Ο στόχος μας είναι να αποτελέσουμε την πύλη εισόδου για την εξυπηρέτηση των Βαλκανικών χωρών και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας»» δήλωσε προς το Bloomberg ο Τάσος Βαμβακίδης. 

Η επέκταση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά θα μπορούσε να συμβάλει στην έξοδο της Ελλάδας από την εξαετή ύφεση ενισχύοντας τη ζήτηση των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών εμπορικών μεταφορών, στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε παρουσιάσει τον Μάρτιο την συμφωνία με την HP για την μεταφορά αγαθών μέσω του ΣΕΠ, δηλώνοντας ότι θα έχει «πολλαπλές θετικές επιπτώσεις» για το λιμάνι του Πειραιά και την εθνική οικονομία. Το έργο αυτό κατέστη εφικτό λόγω της επίσπευσης των εργασιών από την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της κατασκευής της χρονίζουσας σιδηροδρομικής γραμμής 17 χιλιομέτρων που συνδέει το λιμάνι με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακίδη πέραν της συμφωνίας με την HP ο ΣΕΠ επεξεργάζεται παρόμοιες συμφωνίες με τέσσερις ακόμη πολυεθνικές εταιρείες, όπως την εταιρεία παραγωγής εξοπλισμού τηλεφωνικών δικτύων Huawei. Απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει τις τρεις άλλες εταιρείες, σημειώνοντας ότι το λιγότερο μία εξ αυτών θα είναι επίσης κινεζική.

Η παροχή των υπηρεσιών μεταφοράς προς την HP θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2014 και θα αποτελέσει πρότυπο για τις άλλες πολυεθνικές, δήλωσε ο Τάσος Βαμβακίδης προσθέτοντας ότι αναμένεται να μεταφέρονται, μέσω της σιδηροδρομικής σύνδεσης, 76 εμπορευματοκιβώτια της HP, την εβδομάδα.

Ο ΣΕΠ διαχειρίζεται την Προβλήτα ΙΙ του λιμένα του Πειραιά από το 2009 βάσει της συμφωνίας παραχώρησης με τον ΟΛΠ, ενώ βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής μιας τρίτης προβλήτας. Ο ΣΕΠ θα λειτουργεί την σχεδόν ολοκληρωμένη ανατολική πλευρά της Προβλήτας ΙΙΙ, ενώ ο ΟΛΠ θα είναι υπεύθυνος για τη δυτική πλευρά. Η ολοκλήρωση της κατασκευής αναμένεται το 2017, με συνολικό κόστος 645 εκ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της Προβλήτας ΙΙ.

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακίδη η κατασκευή της δυτικής πλευράς της Προβλήτας ΙΙΙ θα δημιουργήσει 200 με 250 θέσεις εργασίας, ενώ η λειτουργία της δυτικής πλευράς θα δημιουργήσει 700 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες 1.000 θέσεις εργασίας στην ανατολική πλευρά της Προβλήτας ΙΙ. 

http://www.bloomberg.com/news/2013-11-25/cosco-greek-unit-says-hp-huawei-deal-to-spur-athens-port.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: