Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τακτική υπαναχώρησης υιοθέτησε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θέλοντας να κερδίσει χρόνο, να εκτονώσει τις αντιδράσεις σε βάρος του και να παραμείνει στη θέση του, ως μερικής απασχόλησης απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ συναντήθηκε χθες μετά από μια περιπετειώδη μέρα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Στην πρώτη φάση της συνάντησης, που ήταν κατ΄ιδίαν, ο Πρόεδρος φέρεται να είπε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ πως δεν δέχεται τελεσίγραφα, ούτε εκβιασμούς και πως οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν όταν διαμορφωθούν προοπτικές επιτυχίας.

Παράλληλα επέμεινε σε κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο να περιγράφεται η βάση των συνομιλιών. Ο κ. Ντάουνερ φέρεται να ήταν καθησυχαστικός σημειώνοντας πως υπήρξε παρερμηνεία της ανακοίνωσης του ΟΗΕ και πως ούτε χρονοδιάγραμμα καθορίστηκε, ούτε και υπήρξε εκβιασμός. Θέλοντας, μάλιστα, να φανεί πως δεν ισχύουν όλα όσα του καταλογίζουν, είπε πως θα δοθεί όσος χρόνος χρειάζεται.

Ήταν σαφές πως ο κ. Ντάουνερ επέλεξε μια τακτική που αποσκοπεί να χαμηλώσουν οι τόνοι, ώστε να μην ανατραπούν οι σχεδιασμοί του. Σε κάποια στιγμής της συνάντησης, προς το τέλος, κλήθηκαν στο προεδρικό γραφείο και οι σύμβουλοι και συνεργάτες τους, για να συζητήσουν τα θέματα του κοινού ανακοινωθέντος.

Χθες ο Ντάουνερ, συναντήθηκε αρχικά με τον Ντερβίς Έρογλου. Η προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μετακινήθηκε χρονικά για το απόγευμα. Το μήνυμα προς τα Ηνωμένα Έθνη από το Προεδρικό ήταν πως «δεν υπήρχε λόγος από τη στιγμή που δεν επιτεύχθηκε πρόοδος επί του κοινού ανακοινωθέντος». Ως εκ τούτου συνεχίσθηκαν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Νωρίς το απόγευμα ο κ. Ντάουνερ συναντήθηκε με τον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, με τον οποίο συζήτησε νέα πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς, που επιδόθηκε χθες. Η πρόταση δεν διαφοροποιεί τα δεδομένα, καθώς θεωρείται επανάληψη των προηγούμενων που κατέθεσαν οι Τούρκοι.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό και ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λίγο πριν γίνει δεκτός ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ντάουνερ, επανέλαβε πως ο Πρόεδρος  ξεκαθάρισε στον απεσταλμένο του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες χωρίς να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν που να περιλαμβάνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει πως κατά τη συνάντηση θα ξεκαθαρίζονταν πράγματα μια για πάντα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πολύ έντονος στις θέσεις του τόσο για τα τελευταία γεγονότα όσο και για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην άσκηση αποστολής των καλών τους υπηρεσιών, όπως αυτές συνοψίζονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του καθορίζουν επακριβώς την κατ’ ιδίαν συνάντηση, όπως αυτή διεξήχθη.

Ερωτηθείς για το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «ως ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένουμε στη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος».

Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: