Η μυστικοπάθεια των ΗΠΑ θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της συμφωνίας TPP




Με αφορμή την πρόσφατη διαρροή μέσω Wikileaks του σχεδίου για το κεφάλαιο πνευματικής ιδιοκτησίας της εμπορικής συμφωνίας Trans-Pacific Partnership, η σύνταξη του BLOOMBERG, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Obama’s Secrecy Is Hurting Free-Trade Talks» επισημαίνει ότι οι έντεκα χώρες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις εκτός των ΗΠΑ (Ιαπωνία, Μαλαισία, Βιετνάμ και άλλες οκτώ χώρες του Pacific Rim) θα πρέπει να αναρωτούνται εάν οι Αμερικανοί οικοδεσπότες τους βοηθούν ή αντιθέτως, παρακωλύουν την όλη προσπάθεια.

Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει το Bloomberg, η συμφωνία του TPP, η οποία μαζί με την ακόμη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ, θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ενισχύοντας παράλληλα την παγκόσμια ανάπτυξη, υπονομεύεται από «τις μυστικοπαθείς τάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και τη διστακτικότητα του Προέδρου Obama να δεχθεί συμβουλές από την αμερικανική Βουλή».

Συγκεκριμένα, τονίζεται, ο Michael Froman, ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για την ΤΡΡ, χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας στο Salt Lake City ως το τελικό στάδιο της TPP, η οποία βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στο στάδιο των διαβουλεύσεων. Ωστόσο, ακόμη και οι Αμερικανοί βουλευτές που ανήκουν σε επιτροπές αρμόδιες για εμπορικά θέματα διαμαρτύρονται ότι βρίσκονται σε άγνοια, καθώς σε ορισμένους μόνο επιτράπηκε να δουν το προσχέδιο της ΤΡΡ, αλλά όχι το πλήρες κείμενο.

Ως αποτέλεσμα τονίζεται, η έλλειψη ενημέρωσης οδήγησε 151 Δημοκράτες και 30 Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να αρνηθούν να δώσουν στον Obama έγκριση αναγκαία για την επικύρωση των εμπορικών συμφωνιών. Παράλληλα, βάσει των διαρροών στο Wikileaks, οι ΗΠΑ επιθυμούν να τεθεί 20ετής προστασία σε φάρμακα εμπορικής ονομασίας έναντι των γενόσημων, αυξάνοντας πιθανότατα με τον τρόπο αυτό το κόστος θεραπείας του HIV/AIDS, της μαλάριας και άλλων μεταδοτικών ασθενειών σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα.

Αντίστοιχα, προσθέτει το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ τάχθηκαν μεταξύ άλλων υπέρ της εμπορικής κατοχύρωσης χειρουργικών διαδικασιών και ζώντων οργανισμών (π.χ. σπόρων), πρόταση που αν τελικά υπερισχύσει, θα αυξήσει ενδεχομένως  το κόστος των τροφίμων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

http://www.bloomberg.com/news/2013-11-18/obama-s-secrecy-is-hurting-free-trade-talks.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: