Η Γερμανία και το γερμανικό Ευρώ




Ο Michael Ivanovitch, πρόεδρος της MSI Global και πρώην στέλεχος του ΟΟΣΑ και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, αναφέρεται στο «γερμανικό ευρώ», που δημιουργεί τις ανισορροπίες στην Ευρωζώνη και βασίζεται στο μεγάλο εξωτερικό πλεόνασμα της Γερμανίας και στην περιορισμένη εσωτερική ζήτηση, προτείνοντας την αλλαγή της γερμανικής οικονομικής πολιτικής.

Τα παραπάνω καταγράφει σε άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «Will the euro ‘speak’ German or European?».

Πέρυσι, όπως επισημαίνεται, οι υφεσιακές ευρωπαϊκές οικονομίες είχαν απορροφήσει το 40% των γερμανικών εξαγωγών συμβάλλοντας στην ενίσχυση, με το αντίστοιχο ποσοστό, του γερμανικού εμπορικού πλεονάσματος. Χάρη στο ευρώ η Γερμανία μπορεί άνετα να χρηματοδοτεί το δημόσιο χρέος της με επιτόκιο μόλις στο 1,74%, ενώ αντιστοίχως παραμένουν χαμηλά για τους Γερμανούς πολίτες και τα επιτόκια των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

Αντίθετα αυξάνεται η ανεργία και η φτώχεια στην Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα, των οποίων η ύφεση οφείλεται εν μέρει στην παρελκυστική διαχείριση της κρίσης από τη Γερμανία και στην αυστηρή τιμωρία που τους επιβλήθηκε με τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας.

Η Γερμανία δεν χαρακτηρίζεται μόνο ως «ασυγκίνητη» προς τους πλέον κοντινούς της εταίρους, από πολλούς αναλυτές αλλά κατηγορείται και για την παραβίαση των κανόνων της διεθνούς εμπορικής προσαρμογής. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ οι χώρες που έχουν εξωτερικά πλεονάσματα, χαμηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και χαμηλό πληθωρισμό θα πρέπει να ενισχύουν την εσωτερική ζήτηση, ενώ οι χώρες με τα δημοσιονομικά χάσματα και τον υψηλό πληθωρισμό θα πρέπει να περιορίζουν τις εγχώριες δαπάνες.

Στην πραγματικότητα είναι αναγκαία η κατάλληλα εμπορική προσαρμογή, τόσο στις πλεονασματικές, όσο και στις ελλειμματικές χώρες, ώστε να αποφεύγονται οι ανισορροπίες σε μια νομισματική ένωση και κατ’ επέκταση οι μεγάλες χρηματοπιστωτικές κρίσεις.

Ο αρθρογράφος κρίνει ως θετικές τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, καθώς τα χαμηλά επιτόκια ενισχύουν την αγορά των στεγαστικών δανείων στη Γερμανία και κατά συνέπεια την εσωτερική κατανάλωση, ενώ η συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στην επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας της Γερμανίας αναμένεται να σηματοδοτήσει την μεταστροφή της γερμανικής οικονομικής πολιτικής, καθώς επιπλέον αναμένεται να τοποθετηθεί ως Υπουργός Οικονομικών, πρόσωπο προερχόμενο από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την άνοδο των εξτρεμιστικών δεξιών κομμάτων, στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, φαίνονται αποφασισμένοι να επισπεύσουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τα αντίστοιχα κόμματα της Γαλλίας, της Ιταλίας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

http://www.cnbc.com/101224195

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: