Ζήτησαν 500 ευρώ από τους συγγενείς του νεκρού της τραγωδίας της Ρόδου




Ρεπορτάζ MEGA

Αντιμέτωποι με την αναλγησία και την έλλειψη ευαισθησίας από πλευράς του ελληνικού κράτους βρέθηκαν οι συγγενείς του άτυχου 50χρονου εκπαιδευτικού Κώστα Αργυρόπουλου, που έπεσε θύμα της κακοκαιρίας στη Ρόδο και η σορός του βρέθηκε στα τουρκικά παράλια.

Τα αδέλφια του άτυχου δασκάλου, που αναγκάστηκαν να μεταβούν με σκάφος στην Ντάτσα απέναντι από τη Σύμη και μετά οδικώς 200 χιλιόμετρα στα Μούγλα για το επίπονο έργο της αναγνώρισης, καταγγέλλουν πως το ελληνικό προξενείο της Σμύρνης τους ζήτησε 500 ευρώ για τη μεταφορά του νεκρού πίσω στην Ελλάδα.

Όπως λένε, όταν ολοκληρώθηκε η ταυτοποίηση του νεκρού παρουσία εισαγγελέα και ενώ το κράτος της Τουρκίας απλοποίησε ουσιαστικά τις διαδικασίες ώστε οι συγγενείς να συνοδεύσουν άμεσα τον άνθρωπό τους στη Ρόδο, το ελληνικό προξενείο Σμύρνης τούς ζήτησε να καταβάλουν το ποσό αυτό για το φέρετρο που θα μετέφερε τον νεκρό στη Ρόδο!

Μιλώντας στο MEGA, ο αδελφός του θύματος Γιάννης Αργυρόπουλος είπε:

“Η κυρία από το προξενείο μας είπε πως θα χρειαστούν κάποια χρήματα για το γραφείο, εφόσον αναγνωριστεί και τελειώσουν οι διαδικασίες για τη μεταφορά του μέχρι το λιμάνι, απ’ όπου θα παίρναμε μετά το σκάφος για να μεταφερθεί για τη Ρόδο. Λέω ‘πόσα χρήματα θα χρειαστούν;’. Λέει ‘κανονίσαμε με το γραφείο, μας έκανε και μια καλύτερη τιμή, 500 ευρώ’ “.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Γιάννης Αργυρόπουλος, οι τουρκικές αρχές επέδειξαν άψογη συμπεριφορά από την πρώτη στιγμή, οπότε και εντόπισαν τη σορό του εκπαιδευτικού, έως και τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταφοράς στη Ρόδο.

Σε επικοινωνία που είχε το MEGA με το προξενείο της Σμύρνης, είπαν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν αυτή που προβλέπεται στην Tουρκία και ότι τα έγγραφα και οι θεωρήσεις που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγιναν ατελώς. Μεταξύ άλλων, ανέφεραν:

“Είχαμε ενημερώσει το λιμεναρχείο Ρόδου από την προηγούμενη μέρα ότι θα χρειαστούν 500 ευρώ, που ζήτησε το τουρκικό γραφείο τελετών. Ακολουθούμε τη διαδικασία που ισχύει σε αυτή την ξένη χώρα. Δεν ετέθη ποτέ θέμα από τους συγγενείς. Μας είπαν ότι είχαν τα χρήματα”.

Σε δηλώσεις του, επίσης στο MEGA, ο δήμαρχος της Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, που συνόδευε τους συγγενείς του 50χρονου Κώστα Αργυρόπουλου, χαρακτήρισε “τραγικό” το γεγονός ότι υπάλληλος του προξενείου πήγε και ζήτησε χρήματα για το φέρετρο. “Εγώ πιστεύω ότι ήταν λαθος αυτή η κίνηση και το ελληνικό προξενείο έπρεπε να πληρώσει το ίδιο το κόστος” επισημαίνει.

Από την Τουρκία, ο δήμαρχος Σύμης επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον ενημέρωσε για το θέμα και ο κ. Μαχαιρίδης δεσμεύθηκε να καλύψει η περιφέρεια τα έξοδα. Ωστόσο, δεν προβλεπεται κωδικός για τέτοιου τύπου κόστος και η καταβολή του ποσού δεν μπόρεσε να γίνει άμεσα. Οι συγγενείς κατέβαλαν το ποσό και η διαδικασία συντήρησης και μεταφοράς της σορού ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ.

Στο μεταξύ, στη Ρόδο, την Κάλυμνο και την Ψέριμο απλουστεύονται οι διαδικασίες για την καταβολή της αποζημίωσης στους πληγέντες κατοίκους και επαγγελματίες, καθώς το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την περιφέρεια Νοτίου αιγαίου αποφάσισαν η καταβολή να γίνει απευθείας και άμεσα μέσω της περιφέρειας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: