Ευρωζώνη: Ισχνές οι προοπτικές ανάκαμψης




Στις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της ευρωζώνης αναφέρθηκε η Laurence Boone, επικεφαλής αναλύτρια της Bank of America Merrill Lynch για την Ευρώπη, σε συνέντευξή της στον Jeremy O’ Friel στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, με τίτλο «BofA-ML: Cautiously optimistic on Europe».

Η Laurence προέβαλε την άποψη ότι οι οικονομίες στην περιφέρεια της Ευρώπης επιστρέφουν στην ανάπτυξη παρά τα σοβαρά ποσοστά ανεργίας, ενώ ανέφερε ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται  στην ευρωζώνη ανάπτυξη 0.3%. Επεσήμανε δε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητο στο 12.2%, ωστόσο 60.000 επιπλέον Ευρωπαίοι έμειναν άνεργοι, προσθέτοντας ότι κατά τους προσεχείς 18 μήνες, προβλέπεται ασθενής ανάκαμψη στην Ευρώπη.

http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000212895&play=1

Wolfgang Münchau: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

Σχολιάζοντας το βιβλίο του προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών και του Κέντρου για την Ασφάλεια της Γενεύης, François Heisbourg,για τους FINANCIAL TIMES,  ο Wolfgang Münchau, καταλήγει ότι αν και συμφωνεί με την ανάλυση του Heisbourg, διαφωνεί με τα συμπεράσματα (“Worry about the Euro, not the European Union”). Η επόμενη δεκαετία μοιάζει να είναι μια δεκαετία βιώσιμου αποπληθωρισμού για την ευρωζώνη.

Ενδέχεται η ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, είναι ωστόσο αμφίβολο αν τα μειωμένα επιτόκια μπορούν να αλλάξουν την πορεία προς τον αποπληθωρισμό. Ο υπαρξιακός κίνδυνος για το ευρώ πλέον αφορά στην εξάντληση και στην ανεξέλεγκτη ανεργία. Μακροπρόθεσμα η ΕΕ με την τακτική της προσεκτικής επίλυσης και τις δεσμεύσεις των νομικών συνθηκών είναι ασυμβίβαστη με μια λειτουργική νομισματική ένωση.

Ο τρόπος που η ευρωζώνη προσπαθεί να επιλύσει την κρίση –χωρίς συγχώρεση χρέους, χωρίς μεταφορές και χωρίς εργαλεία κοινής υπαιτιότητας για το χρέος- παρήγαγε μια κρίση αποπληθωρισμού δίχως τέλος. Η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω της επικοινωνιακής πολιτικής (όπως γίνεται επί του παρόντος) ούτε μέσω σωρείας δηλώσεων ότι έχει τελειώσει.

Κατά τον Münchau, είτε θα αναγνωριστεί η ευρωζώνη ως ο αυθεντικός πυρήνας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, (με αλλαγή των συνθηκών), είτε θα πρέπει να επιστρέψει η ΕΕ στην κατάσταση που βρισκόταν το 1998 και να πορευτεί από το σημείο εκείνο (λύση την οποία δεν υποστηρίζει).

http://www.ft.com/cms/s/0/1ceb7c36-42e1-11e3-8350-00144feabdc0.html

Φωτογραφία: CNBC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: