Είδε τον Αμερικανό πρέσβη, έστειλε μήνυμα προς Ουάσινγκτον – Ζητείται παρέμβαση στην Άγκυρα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Την παρέμβαση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επιδιώκει η Λευκωσία με στόχο να διαφοροποιήσει τη στάση της η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε χθες τον Αμερικανό πρέσβη John Koenig, τον οποίο ενημέρωσε για τις συζητήσεις που έχουν οι δυο διαπραγματευτές σχετικά με τη σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως γίνονται κινήσεις για να υπάρξει σε ψηλό επίπεδο από την Ουάσινγκτον παρέμβαση προς την Άγκυρα. Ενημερωμένες πηγές υπενθύμισαν πως κατά το πρόσφατο ταξίδι του προέδρου της Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, από πλευράς του αντιπροέδρου των ΗΠΑ αλλά και του υπουργού Εξωτερικών, δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως θα παρακολουθούν από κοντά το Κυπριακό και θα παρεμβαίνουν.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση με τον κ. Koenig, ερωτηθείς αν έχει ζητήσει κάτι συγκεκριμένο υπό το φως των δυσκολιών που υπάρχουν για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είπε: «Έχουμε συζητήσει ακριβώς τις δυσκολίες που παρατηρούνται και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο καθένας στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες μιας νέας δυναμικής επανέναρξης του διαλόγου».

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται συναντήσεις με τους πρέσβεις της Ρωσίας, Γαλλίας, Κίνας και Βρετανίας. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη θα έλθει στην Κύπρο ο Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, με τον οποίο ο Πρόεδρος θα συζητήσει το Κυπριακό. Στο τραπέζι αναμένεται ότι θα τεθούν από βρετανικής πλευράς και τα ευρωτουρκικά, υπό το φως και των παρασκηνιακών κινήσεων που γίνονται για ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία.

Την ώρα που οι συζητήσεις για το κοινό ανακοινωθέν ουσιαστικά έχουν βαλτώσει, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έρχεται τη Δευτέρα στο νησί με στόχο να γεφυρώσει τις διαφορές. Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα στο Κυπριακό θα βρίσκεται σήμερα στη Νέα Υόρκη και θα συναντηθεί με τον κ. Μπαν Κι Μουν.

Στη Νέα Υόρκη θα παραμείνει μερικές ώρες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει καθοδόν προς Κύπρο. Είναι σαφές πως η εκεί μετάβασή του και η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα συνδέεται και με το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στο νησί για τον ίδιον. Έχοντας τη στήριξη του Μπαν Κι Μουν, ο Ντάουνερ θα βρεθεί στην έδρα του διεθνούς οργανισμού για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του γ.γ. προς το πρόσωπό του. Κάτι που αναμένεται να γίνει καθώς ο Μπαν Κι Μουν φαίνεται σε αυτή τη φάση να τον εμπιστεύεται.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ θα συναντηθεί την Τρίτη με τους δύο διαπραγματευτές, χωριστά και μαζί, ενώ την Τετάρτη θα δει διαδοχικά τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: