Δυσφορία για τη στάση της τρόικας – Σαμαράς προς υπουργούς: Κλείστε τα ανοιχτά μέτωπα




Ρεπορτάζ ΕΘΝΟΣ

Σαφές μήνυμα προς τους υπουργούς να κλείσουν το συντομότερο τις όποιες εκκρεμότητες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά την επιστροφή του από το Παρίσι, όπου συμμετείχε στην ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής για την ανεργία των νέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΘΝΟΥΣ, ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με αρκετά στελέχη της κυβέρνησης που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα μέτρα και ζήτησε να επισπεύσουν τις όποιες πρωτοβουλίες, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση για την δόση του 1,1 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να συνομίλησε με τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη και Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβαντόπουλο.

Πρώτα απ’ όλα ο κ.Σαμαράς ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών σε όλους τους επιμέρους τομείς και στα προαπαιτούμενα, εκτός από τα δημοσιονομικά που τα χειρίζεται ο κ. Στουρνάρας, με τον οποίο έχει το τελευταίο διάστημα συχνές συσκέψεις.

Κύριο μέλημα του πρωθυπουργού είναι να ολοκληρωθούν εγκαίρως όλες οι διαδικασίες για την υιοθέτηση των μέτρων που έχουν συζητηθεί, ώστε να μη δημιουργηθεί η εικόνα ότι η κυβέρνηση αργοπορεί και πολύ περισσότερο να μην δοθούν επιχειρήματα στους δανειστές και τους ευρωπαίους αξιωματούχους να καθυστερήσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Ανοιχτά μέτωπα στις συνομιλίες με τους δανειστές αποτελούν ακόμη το πρόγραμμα της κινητικότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και ο στόχος των 4.000 απολύσεων, το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, ο ενιαίος φόρος των ακινήτων, οι πλειστηριασμοί και η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα, την Παρασκευή, αμέσως μετά τη σύνοδο του Eurogroup, σήμερα Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την έντονη ενόχληση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος μίλησε για «μίλια και δισεκατομμύρια» που χωρίζουν την ελληνική πλευρά και την τρόικα αλλά και την κυνική αναφορά του ότι «θα τα πούμε μετά τις διακοπές του σκι», δηλαδή με το νέο έτος, για το κλείσιμο της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Σαμαράς έδωσε εντολή να κλείσουν άμεσα όλοι οι «φάκελοι» με τα προαπαιτούμενα και να έχουν εκπληρωθεί όλες οι δεσμεύσεις της χώρας έναντι των πιστωτών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί κλίμα ανασφάλειας και νέος γύρος δυσπιστίας από τις αγορές.

Δυσαρέσκεια, πάντως, έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και η συμπεριφορά ορισμένων στελεχών που συναπαρτίζουν τα τεχνικά, κυρίως, κλιμάκια της τρόικας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, άσκησε σκληρή κριτική για τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση, τονίζοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα ζητά έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές.

«Η χώρα αδικείται από την συζήτηση που έχει ανοίξει για την οικονομική διαπραγμάτευση, η οποία υποτιμά τις θυσίες του ελληνικού λαού ενώ κάνει πως αγνοεί τα δημοσιονομικά επιτεύγματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, με αφορμή την ενημέρωση των μελών των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Βουλής για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

«Εμείς δεν ζητάμε πολιτική διαπραγμάτευση αλλά έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές για να κάνουμε μια οικονομική διαπραγμάτευση, που να καταλαβαίνουν τα πραγματικά δεδομένα και την δυναμική των αριθμών», σημείωσε.

Ο κ.Βενιζέλος, είχε νωρίτερα το απόγευμα συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ και αμέσως μετά, σε δηλώσεις του, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία εξόδου από το μνημόνιο.

«Eίμαστε πλέον στη φάση της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας, τώρα βγαίνουμε πραγματικά από την κρίση, αρχίζουμε να βγαίνουμε. Θα γυρίσει ο τροχός και αυτό θα μας οδηγήσει όσο γίνεται συντομότερα στην έξοδο από το Μνημόνιο. Πρέπει να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα ξανά. Και το πετυχαίνουμε αυτό χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ.Βενιζέλος.

Διαβάστε ακόμη:

Πυρά Βενιζέλου κατά των στελεχών της τρόικας

Εκβιάζουν οι Βρυξέλλες με σκι-ώδη παιχνίδια

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: