“Δυστυχώς υπάρχει ακόμα δρόμος”, δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης




Ρεπορτάζ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Λευκωσία: Χωρίς την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας, ολοκληρώθηκε πριν από μερικά λεπτά η άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Η συνάντηση η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 18:30 σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη, κοντά στο Λήδρα Πάλας, διήρκησε δυόμιση περίπου ώρες.   Λακωνικός στις δηλώσεις του παρουσιάστηκε, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος ανέφερε πως στόχος ήταν «να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε στην κοινή διακήρυξη που θα ανοίξει το δρόμο για τη λύση του κυπριακού».

Όπως είπε «ήταν μια χρήσιμη συνάντηση που επέτρεψε στις δύο πλευρές να αντιληφθούν με σαφήνεια τόσο τις θέσεις η μια της άλλης  όσο και τους λόγους που εμποδίζουν ακόμη, την κατάληξη στην κοινή διακήρυξη».

«Δυστυχώς, πρόσθεσε, «υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».   Επισήμανε, πάντως, ότι» η δική μας πρόθεση είναι η συνέχιση των διαβουλεύσεων μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων με απώτερο σκοπό την κατάληξη σε ένα κοινό ανακοινωθέν ώστε να έχουμε επανέναρξη των συνομιλιών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ο οποίος ανέφερε ότι απόψε προχώρησε σε κάποιες προτάσεις για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες όσον αφορά τη σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος. Η αιτία, ανέφερε, των θεμάτων που συζητούνται όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν είναι ο διαμοιρασμός της εξουσίας, γι’ αυτό και πρότεινε όταν επιστρέψει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το εξωτερικό να ξεκινήσουν τις συνομιλίες με το κεφάλαιο αυτό και να καταλήξουν σε όλες τις προϋποθέσεις.

Επανέλαβε, επίσης, και την πρόταση που είχε κάνει τον περασμένο Μάιο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για επίσκεψη από κοινού στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. «Θεωρώ ότι θα είναι ένα καλό μήνυμα εάν αυτή η επίσκεψη πραγματοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα».

Οι αντιπροσωπείες των πλευρών αποτελούνταν από τέσσερα άτομα. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευσαν ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου και η διευθύντρια του γραφείου του διαπραγματευτή. Τον Ντερβίς Έρογλου συνόδευσαν ο διαπραγματευτής Οσμάν Ερντούγ και δύο συνεργάτες τους. 

ΠΗΓΗ: www.philenews.com – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΩΛΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: