ΔΝΤ: Καμία απόφαση για μέτρα (προς το παρόν)




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. –  Το θέμα της λήψης ή όχι νέων μέτρων, δεν ξεκαθαρίστηκε χθες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν και ο εκπρόσωπος του Τζέρι Ράις έκανε μία διφορούμενη τοποθέτηση.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους» για δημοσίευμα που έφερε τον επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν να λέει σε συνομιλητές του στην Αθήνα τη φράση «μην λέτε ότι δεν θα πάρετε νέα μέτρα, διότι θα τα πάρετε», ο κ. Ράις είπε τα εξής:

«Δεν πρέπει να κάνουμε εικασίες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Η αποστολή την παρούσα περίοδο αξιολογεί  τα στοιχεία για τον Προϋπολογισμό του 2014 και θα πρέπει να δούμε τι βγαίνει από την εκτίμηση αυτή. Αυτό, τόνισε ο εκπρόσωπος, θα δείξει το ποσό των μέτρων που απαιτούνται για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων».

            Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, ο κ. Ράις «δεν εννοεί οριζόντια μέτρα, ούτε ομιλεί για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, διότι είναι ένα θέμα που ξεκαθάρισε η κ. Λαγκάρντ και ουδείς τολμά εδώ να παραβεί τις εντολές της». Ομως, συνέχισε η πηγή, «αναφέρεται στα μέτρα των προηγούμενων επιθεωρήσεων που δεν υλοποιήθηκαν και σε κάποιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που ίσως θεωρηθούν αναγκαίες. Αρα αναφέρεται στην ποιότητα των όποιων μέτρων».

            Στη διάρκεια της ενημέρωσης τέθηκε και το θέμα των δολοφονιών των μελών της Χρυσής Αυγής, όπως και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η λιτότητα είναια αυτή που γεννά τέτοιες καταστάσεις. Ο κ. Ράις απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας λέγοντας ότι στόχος της Τρόικα «είναι η εμπέδωση της μακροοικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας».

            Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε και στο σοβαρότατο ερώτημα αν τέθηκε θέμα ασφάλειας της ζωής του κ. Τόμσεν. Τόνισε πάντως ότι το Ταμείο είναι επικεντρωμένο στην χορήγηση βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε βιώσιμη ανάπτυξη, το συντομότερο δυνατόν.

            Ο κ. Ράις δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στην ερώτηση για το χρόνο της παραμονής των μελών της Τρόικα στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες υπό κανονικές συνθήκες ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον στις 11 Νοεμβρίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: