Διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικα




Η ελληνική κυβέρνηση, που κατά την θητεία της έχει δείξει απροθυμία να συναινέσει στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, επιμένει συνεχώς ότι δεν πρόκειται να συζητήσει τη λήψη περισσότερων μέτρων λιτότητας, γράφει ο Peter Spiegel για τους FINANCIAL TIMES και αναρωτιέται τι γίνεται αν μια χώρα, που έχει δεχτεί πακέτο βοήθειας, αποφασίσει να αρνηθεί.

Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να σοκάρει πλέον τις αγορές, καθώς τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται ως επί το πλείστον στην κατοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Επιπλέον, οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας είναι συχνές και έχουν γίνει κοινότυπες. Κάτι ωστόσο φαίνεται να αλλάζει. Επιφανειακά, η παρούσα διαφωνία σχετίζεται με το δημοσιονομικό κενό των €1,5 δις στον προϋπολογισμό του 2014, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που φαίνεται να έχει βαλτώσει και δομικές αλλαγές, όπως η άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, που πρέπει να εφαρμοστούν.

Πλέον, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη λιγότερους λόγους να συνεργαστεί από ό,τι στο παρελθόν. Ανώτερος διαπραγματευτής της τρόικας δήλωσε πως προφανώς, τα πολιτικά θύματα είναι εμφανέστερα και υπάρχει βάση αντίστασης. Αφενός η ελληνική στάση αποδίδεται στην ‘κόπωση των μεταρρυθμίσεων’, αφετέρου δεν υπάρχουν επαρκή κίνητρα για συμφωνία με τους δανειστές. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης συνίσταται σε μόλις τέσσερις ψήφους. Η ελληνική Αντιπολίτευση δεν είναι ένα κόμμα του συρμού, που είχε προηγουμένως στηρίξει τα πακέτα βοήθειας.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει περισσότερα έσοδα από ό,τι δαπάνες, γεγονός που σημαίνει ότι η όποια επιπλέον φορολογία καταλήγει στην αποπληρωμή των δανείων. Οι αξιωματούχοι της τρόικας διαφωνούν για τους λόγους πίσω από την ελληνική αδιαλλαξία, ιστορικά πάντως οι κυβερνήσεις που έχουν δεχθεί διεθνή βοήθεια γίνονται πολύ λιγότερο συνεργάσιμες, όταν μπορούν να καλύψουν οικονομικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Εάν η Ελλάδα είχε τη δική της Κεντρική Τράπεζα για να προστατεύσει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα, δεν θα χρειαζόταν καθόλου να αποπληρώσει τους δανειστές. Τα κίνητρα έχουν αλλάξει και για την ευρωζώνη. Πολλοί εκτιμούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αποκλείουν την επίδραση της ελληνικής οικονομίας στην υπόλοιπη ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα. Η επόμενη μεγάλη αποπληρωμή δόσης τοποθετείται το Μάϊο και έως τότε η τρόικα δεν έχει λόγους να αποδεσμεύσει τη δόση για την Αθήνα. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που πίστευαν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη και αν δεν προκύψει συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, οι χειρότεροι φόβοι τους μπορεί να πραγματοποιηθούν.

http://www.ft.com/cms/s/0/f64aa088-51fa-11e3-8c42-00144feabdc0.html

Στο μεταξυ: Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν πιέζεται άμεσα από χρηματοπιστωτικής απόψεως, καθώς οι διεθνείς πιστωτές της εγκαταλείπουν τη χώρα χωρίς να έχει επιτευχτεί συμφωνία που θα εξασφαλίζει αποδέσμευση μιας νέας δανειακής δόσης.

Αυτό επισημαίνει άρθρο των Sandrine Rastello και Ben Schenkel στην ηλεκτρονική έκδοση του ΒLOOMBERG, με τίτλο «IMF Sees Enough Greek Liquidity Buffers in Coming Months».

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Rice χθες σε δ/φους στην Ουάσιγκτον, «η χρονική στιγμή της αποδέσμευσης μιας νέας δόσης εξαρτάται στην πραγματικότητα από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι συζητήσεις. Πιστεύουμε ότι οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες της Ελλάδας κατά τους επόμενους μήνες μπορούν να καλυφθούν από τα υπάρχοντα αποθέματα ρευστού».

Ο Rice συνέχισε δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια κρίση εδώ και αρκετό καιρό και υπάρχουν πολύ δύσκολα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα. Δεν νομίζω πως εκπλήσσει το γεγονός ότι θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να προχωρήσει μ’ αυτά». Δήλωσε ακόμη ότι το ΔΝΤ αναμένει πως το 2013 η Ελλάδα θα παρουσιάσει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της πέραν των πληρωμών για τα επιτόκια, έναν χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο. Τόνισε δε ότι «όπως κατέδειξε η φετινή εμπειρία, οι ελληνικές αρχές έχουν ένα ισχυρό ιστορικό προηγούμενων επιδόσεων ως προς την εφαρμογή των δημοσιονομικών τους στόχων και είναι πλήρως δεσμευμένοι ως προς αυτούς για το επόμενο έτος».

http://www.bloomberg.com/news/print/2013-11-21/greece-s-liquidity-buffers-sufficient-in-coming-months-imf-says.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: