Δεν είναι ώρα για επισκέψεις-Χιαστί διαδικασία μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μετά την έναρξη των συνομιλιών θα αρχίσει το πήγαινε-έλα του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή στην Άγκυρα και του Τουρκοκύπριου στην Αθήνα. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, δεν ευνοεί αυτή η χιαστί διαδικασία να ξεκινήσει πριν στη Λευκωσία συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Ελλαδική πηγή ανέφερε ότι θεωρείται πιο σωστό να αρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο νησί και μετά να προγραμματισθούν οι επισκέψεις, σημειώνοντας ότι ο βασικός πυλώνας της προσπάθειας είναι οι συζητήσεις στη Λευκωσία. Αυτή είναι η βασική διαδικασία των διαπραγματεύσεων για λύση, σημείωνε.

Το θέμα αυτό επανήλθε στο προσκήνιο, μετά το δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, υποστήριξε σε ρεπορτάζ της ότι υπάρχει «διάσταση απόψεων» μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου στο θέμα της συνάντησης του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας Οσμάν Ερτούγ με τον γενικό γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Αν. Μητσιάλη. Τόση ήταν η ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης, που εκδόθηκε αυστηρή ανακοίνωση διάψευσης για το δημοσίευμα, που δεν είναι και συνήθους πρακτικής.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι «στη στρατηγική και στους χειρισμούς της εξωτερικής πολιτικής υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων και συμφωνία του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών». Σημειώνει δε ότι αν αυτό ισχύει μια φορά για τα υπόλοιπα κεφάλαια της κυβερνητικής πολιτικής «ισχύει δύο φορές για τα εθνικά θέματα».

Εκείνο που προφανώς προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν η προσπάθεια της τουρκικής εφημερίδας να παρουσιάσει τις δυο συνιστώσες της ελληνικής κυβέρνησης να διαφωνούν στη διαχείριση του Κυπριακού. Η Μιλιέτ παρουσιάζει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να διαφωνεί με τις επισκέψεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Οσμάν Ερτούγ στην Αθήνα, επειδή, όπως φέρεται από την εφημερίδα πιστεύει ότι οι επαφές αυτές θα «ανεβάσουν το καθεστώς της “ΤΔΒΚ”», δηλαδή θα αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος.

Η τουρκική εφημερίδα υποστήριξε πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει στο ελλαδικό ΥΠΕΞ τρεις ημερομηνίες στην Αθήνα ώστε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα για να συναντήσει τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου και ταυτόχρονα εκείνη του κ. Ερτούγ στην Αθήνα όπου θα συναντούσε τον κ. Μητσιάλη.

Οι Σαμαράς και Βενιζέλος όμως διαφώνησαν, επέμεινε στο ρεπορτάζ της η Μιλιέτ, η οποία σημειώνει πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται να πιστεύει ότι αν η Αθήνα εκλάβει ως συνομιλητή έναν εκπρόσωπο του ψευδοκράτους, τότε ουσιαστικά θα δώσει το σήμα σε όλους ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο. Η τουρκική εφημερίδα δεν αποφεύγει τον πειρασμό να αναφερθεί και σε ειδικές αναφορές όπως αυτή, που όπως ισχυρίσθηκε φέρεται να έχει πει ο κ. Σαμαράς στον κ. Βενιζέλο: «Εσύ μας έβαλες αυτό το θέμα στο κεφάλι μας».

Σημειώνεται πως η διαδικασία των χιαστί συναντήσεων συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση «αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακριβώς για να διευκολυνθεί η απευθείας επαφή του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική κυβέρνηση». Το γεγονός ότι η Αθήνα επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν ήταν δική της η πρόταση, αλλά μετέφερε αυτή της Λευκωσίας.

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΕΙΔΗΣΗ…

Μιά περίεργη είδηση είδε το φως της δημοσιότητας στα κατεχόμενα και ανακυκλώθηκε από ελληνικά ΜΜΕ. Στην είδηση γινόταν αναφορά σε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για μεταφορά στην Κύπρο ηλεκτρικού ρεύματος από τα τουρκικά παράλια. Γίνεται μάλιστα επίκληση εγγράφου  του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται ούτε από την Αθήνα ούτε από τη Λευκωσία ενώ θεωρείται εξωπραγματικό να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για ένα θέμα που αφορά στην Κύπρο. Περαιτέρω, ζήτημα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει τεθεί από τουρκικής πλευράς, πλην του γεγονότος ότι μετά το λεγόμενο έργο του αιώνα (μεταφορά νερού από Τουρκία στα κατεχόμενα), θα εξετασθεί και αυτή η δυνατότητα. Δεν θα αφορά, ωστόσο, στις ελεύθερες περιοχές. Περαιτέρω, τέτοιο έγγραφο στην ιστοσελίδα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δεν εντοπίστηκε.

Το τουρκικό έγγραφο φέρεται να αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της σύσφιγξης των οικονομικών σχέσεων της Τουρκίας και της Ελλάδας. Προς αυτή την κατεύθυνση, υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την κατάρτιση μελέτης στο θέμα της πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στην ”Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου” (”ΤΔΒΚ”) και την ”ελληνοκυπριακή διοίκηση”. 

»Παράλληλα με τη μελέτη σκοπιμότητας που διεξάγεται για το συγκεκριμένο σχέδιο, στις 3 Οκτωβρίου 2012, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα μεταξύ αξιωματούχων της Τουρκίας και της ”ΤΔΒΚ” με αντικείμενο το σχέδιο μεταφοράς νερού στην ”ΤΔΒΚ”, αποφασίστηκε και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση του σχεδίου της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε επισήμως ότι εντός του χρονοδιαγράμματος του σχεδίου μεταφοράς νερού θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στην ”ΤΔΒΚ”».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, το τουρκικό ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα φτάσει με καλώδιο από την Ανατολία στα κατεχόμενα, ενδέχεται στο μέλλον να πωληθεί στις ελεύθερες περιοχές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: