Για λαϊκισμό ομιλούν οι Γερμανοί…




Αναφερόμενος στις πιέσεις εντός και εκτός Γερμανίας που δέχεται αυτή τη στιγμή η γερμανική  κυβέρνηση για αλλαγές στην οικονομική της πολιτική, με αιχμή του δόρατος το ισχυρό εμπορικό της πλεόνασμα, ο Clemens Wergin, συντάκτης για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Die Welt,  επικρίνει ως επικίνδυνο δημοσιονομικό λαϊκισμό τις απόψεις αυτές, που μέχρι πρόσφατα πολλοί θεωρούσαν ως μια ασθένεια που μάστιζε αποκλειστικά τη νότιο Ευρώπη.

Το άρθρο γνώμης δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο “Germany’s Risky Populism”.

Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης συμμαχίας στο Βερολίνο αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Γερμανία δεν είναι καθόλου άτρωτη στις διαθρωτικές σπατάλες και τις υπερβολικές ρυθμίσεις που ως γνωστόν μειώνουν την ανταγωνιστικότητα  των εθνικών οικονομιών.

Μειώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας, τα συμφωνηθέντα υπό την κυβέρνηση συνεργασίας μέτρα ίσως κατευνάσουν τους επικριτές της σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Ωστόσο, μπροστά στον αδυσώπητο ανταγωνισμό που δέχεται η γηραιά ήπειρος, η αποδυνάμωση της μεγαλύτερης οικονομίας της σίγουρα θα αποδειχθεί κατά των ευρωπαϊκών  συμφερόντων.

Ολόκληρη η Ευρώπη θα χάσει εάν η Γερμανία μετατραπεί σε μια ακόμη ‘άκαμπτη’ Γαλλία και ξαναγίνει ‘ο ασθενής της Ευρώπης’, όπως ήταν πριν από μια δεκαετία, καταλήγει ο Wergin.

http://www.nytimes.com/2013/11/22/opinion/merkel-germanys-risky-populism.html?hpw&rref=&pagewanted=print

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: